Kanapki inne niż wszystkie
Uważasz, że kanapka to nuda? To porozmawiaj na ten temat z Duńczykami, którzy sandwicze z razowego pieczywa z najróżniejszymi dodatkami uważają za swoją narodową potrawę ;-) Owszem, kromka chleba z masłem, serem, wędliną i pomidorem z pewnością nie jest niczym oryginalnym, ale zobacz, co potrafią wyczarować kulinarne blogerki.
"Kolorowe kanapeczki to coś czego nie może zabraknąć na żadnym przyjęciu czy prywatce. Powinny być ładne, przyjemne dla oka i dobrze smakować" - zachęca Iza, która prowadzi bloga Smaczna Pyza.
Trzeba przyznać, że jej propozycja naprawdę jest bardzo ciekawa. Wykonanie tej efektownej przekąski nie jest trudne, a efekt z pewnością zaskoczy twoich gości :-)
Cukinia, Å›wieży szpinak i kozi ser — bardzo smaczne poÅ‚Ä…czenie. Do tego chrupiÄ…ca bagietka i granat. W ten prosty sposób stworzysz wykwintne mini kanapki na domowÄ… imprezÄ™.
Zapiekane kanapki z dżemem figowym, kremowym serkiem i sałatą to pomysł na śniadanie, przekąskę do pracy lub na domówkę.
Prezentują się bardzo dobrze, a smakują jeszcze lepiej. Ich dodatkową zaletą jest to, że przygotujesz je dosłownie w parę minut.
Kiedy usłyszałam od przyjaciółki, że masło zastąpiła awokado byłam nieco zaskoczona, zwłaszcza, że moje zetknięcie z tym owocem nie było zbyt udane. Dopiero, kiedy odkryłam ten przepis na kanapkową pastę z awokado, pokochałam je :-)
Awokado ma dość mdÅ‚y smak, ale dziÄ™ki limonce, bazylii i prażonym ziarnom sÅ‚onecznika zyskuje charakter. Do tego kilka pomidorków koktajlowych, garść rzeżuchy, parÄ™ kropli balsamico i domowy chlebek… Może być coÅ› lepszego?
Mamy maÅ‚ych niejadków wiedzÄ… jak trudno jest zachÄ™cić dziecko do jedzenia… Kto jednak oprze siÄ™ tym uroczym biedronkom? Wystarczy trochÄ™ wyobraźni, by zaskoczyć malucha. Takie kanapeczki sprawdzÄ… siÄ™ również jako przekÄ…ska na kinderbalu.
"Kolorowe kanapki, w których znajdziecie wiele smaków. Wszystkie doskonale dobrane. Soczyste mięso, chrupiące sałaty i cebula, oraz słodko-kwaśny sos. Sosu jest tyle, że wystarczy smarowania mięsa na patelni i w kanapkach i do maczania kanapek w trakcie jedzenia" - przekonuje Edyta, autorka bloga Przy stole.
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze