Kanapki inne niż wszystkie

Uważasz, że kanapka to nuda? To porozmawiaj na ten temat z Duńczykami, którzy sandwicze z razowego pieczywa z najróżniejszymi dodatkami uważają za swoją narodową potrawę ;-) Owszem, kromka chleba z masłem, serem, wędliną i pomidorem z pewnością nie jest niczym oryginalnym, ale zobacz, co potrafią wyczarować kulinarne blogerki.

Podziel siÄ™:

"Kolorowe kanapeczki to coś czego nie może zabraknąć na żadnym przyjęciu czy prywatce. Powinny być ładne, przyjemne dla oka i dobrze smakować" - zachęca Iza, która prowadzi bloga Smaczna Pyza.

Trzeba przyznać, że jej propozycja naprawdę jest bardzo ciekawa. Wykonanie tej efektownej przekąski nie jest trudne, a efekt z pewnością zaskoczy twoich gości :-)

Cukinia, Å›wieży szpinak i kozi ser — bardzo smaczne poÅ‚Ä…czenie. Do tego chrupiÄ…ca bagietka i granat. W ten prosty sposób stworzysz wykwintne mini kanapki na domowÄ… imprezÄ™.

Zapiekane kanapki z dżemem figowym, kremowym serkiem i sałatą to pomysł na śniadanie, przekąskę do pracy lub na domówkę.

Prezentują się bardzo dobrze, a smakują jeszcze lepiej. Ich dodatkową zaletą jest to, że przygotujesz je dosłownie w parę minut.

Kiedy usłyszałam od przyjaciółki, że masło zastąpiła awokado byłam nieco zaskoczona, zwłaszcza, że moje zetknięcie z tym owocem nie było zbyt udane. Dopiero, kiedy odkryłam ten przepis na kanapkową pastę z awokado, pokochałam je :-)

Awokado ma dość mdÅ‚y smak, ale dziÄ™ki limonce, bazylii i prażonym ziarnom sÅ‚onecznika zyskuje charakter. Do tego kilka pomidorków koktajlowych, garść rzeżuchy, parÄ™ kropli balsamico i domowy chlebek… Może być coÅ› lepszego?

Mamy maÅ‚ych niejadków wiedzÄ… jak trudno jest zachÄ™cić dziecko do jedzenia… Kto jednak oprze siÄ™ tym uroczym biedronkom? Wystarczy trochÄ™ wyobraźni, by zaskoczyć malucha. Takie kanapeczki sprawdzÄ… siÄ™ również jako przekÄ…ska na kinderbalu.

"Kolorowe kanapki, w których znajdziecie wiele smaków. Wszystkie doskonale dobrane. Soczyste mięso, chrupiące sałaty i cebula, oraz słodko-kwaśny sos. Sosu jest tyle, że wystarczy smarowania mięsa na patelni i w kanapkach i do maczania kanapek w trakcie jedzenia" - przekonuje Edyta, autorka bloga Przy stole.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Także w kategorii Przepisy:

Gofry gofrom nierówne Najlepsze sałatki z makaronem Brokuł w roli głównej - 6 pomysłów na wykorzystanie go w kuchni Poznaj 10 najsmaczniejszych przepisów na wytrawne tarty Domowy majonez - to prostsze niż myślisz! Rozgrzewające zupy na jesień Falafel. Poznaj przepis na przysmak kuchni arabskiej Pieczemy kasztany w domu Smaki dzieciństwa - puszyste racuchy z jabłkami Francuskie desery Szampański Sylwester? Nie tylko! Poznaj 9 pomysłów na kolorowe drinki 13 smakowitych przepisów, w których cebula odgrywa główną rolę