Najlepsze włoskie desery

Włosi słyną nie tylko z pizzy i makaronu. Kto z nas nie słyszał o tiramisu, lodowym semifreddo czy panna cotcie? Są to klasyczne desery rodem ze słonecznej Italii. Ich przygotowanie we własnej kuchni wcale nie jest trudne, a potrzebne produkty bez problemu dostaniemy w pobliskim sklepie. Oto siedem najlepszych (moim zdaniem) włoskich deserów.

Podziel się:

Tiramisu jak z włoskiej trattorii

Chyba każda prawdziwa włoska Mamma ma swój przepis na tiramisu. Jest to pyszny, delikatny, niemal rozpływający się deser składający się z biszkoptów namoczonych w espresso z dodatkiem likieru amaretto, przełożonych jajeczno-serowym, puszystym i lekkim jak chmurka kremem. Przed podaniem wierzch posypuje się kakao albo startą czekoladą. Pycha!

Deser serwuje się mocno schłodzony zwykle do kawy espresso. W upalne dni Włosi jedzą tiramisu na drugie śniadanie. Można im tylko pozazdrościć ;-)

Samodzielne przygotowanie tiramisu to łatwizna, jednak trzeba uważać, aby nie moczyć zbyt długo biszkoptów w espresso, ponieważ wtedy tiramisu wyjdzie nam zbyt gąbczaste. Z kolei ci, którzy boją się surowych jajek lub są na nie uczuleni, mogą zastąpić żółtka ubitą, śmietaną kremówką. Deser wyjdzie równie smaczny, jednak jak mawiają Włosi, dodanie śmietany do tiramisu to zbrodnia… Niemal tak wielka jak jedzenie pizzy przy użyciu sztućców.

Panna cotta z malinami

Panna cotta, czyli w wolnym tłumaczeniu "gotowana śmietana". Cóż, polska nazwa nie brzmi zbyt zachęcająco, dlatego może zostańmy przy oryginalnej. Sekret przygotowania udanej panna cotty tkwi właśnie w odpowiedniej śmietanie. Musi być ona słodka i zawierać co najmniej 30 proc. tłuszczu.

Do śmietany dodaje się cukier, wanilię i żelatynę. Gotowy deser wykłada się do góry dnem na talerz. Panna cotta powinna być kremowa i niezbyt sztywna. Najlepiej podawać ją z owocami sezonowymi.

Autorka bloga Pasja tworzenia nieco zmodyfikowała oryginalny przepis, zastępując śmietankę serkiem mascarpone.

"Uważam, że kawowa granita jest wciąż niedoceniana w naszej szerokości geograficznej. A szkoda, bo ma potężny potencjał — zachęca Paulina Gruszecka, która prowadzi bloga Jazzowe smaki. — Jakże przyjemnie byłoby siedzieć w cieniu tarasu z przyjaciółmi, popijając ten wyśmienity, mrożony deser. Niewielka ilość kawowej granity działa cuda. Przynosi poczucie szczęścia i rozleniwienia, które tak silnie kojarzy się z upalnymi dniami na włoskich prowincjach".

Przygotowanie tej granity nie jest skomplikowane i nie wymaga zbyt wiele czasu. Dlatego jeśli chcecie choć na chwilę przenieść się do Włoch, koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Łączy on w sobie to, co Włosi lubią najbardziej – kawę i cukier.

Placek pełen bakalii

Lubicie bakalie? Ja bardzo. Często dodaję je do płatków owsianych lub babeczek. Zawsze też noszę w torebce paczkę bakaliową mieszankę w razie gdyby nagle dopadł mnie głód. Panforte di Siena to taka włoska odmiana keksu. Jest to ciasto pełne orzechów, migdałów, daktyli, fig, kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Panforte do Siena można dość długo przechowywać, bo im jest starsze tym lepsze. A potem kroimy codziennie po cienkim plasterku i jemy razem z filiżanką mocnej kawy albo kieliszkiem włoskiego wina… Oj, chyba się rozmarzyłam ;-) Ten bakaliowy placek często jest również podawany jako dodatek do deski serów.

Caffe affogato

Lista najlepszych włoskich deserów, na której choć raz nie pojawiłyby się lody byłaby niepełna. W klasycznej wersji Cafe affogato to kawa, w której zatopiona jest gałka waniliowych lodów. Czasem dodaje się jeszcze likier lub syrop karmelowy.

"Deser idealny dla kawoszy i gotowy w dwie minuty" - pisze autorka bloga Zjem to.

Aksamitne semifreddo

Semifreddo, czyli „na wpół zmrożone”, to deser lodowy, jest jednak dużo łatwiejszy w przygotowaniu niż klasyczne lody, ponieważ nie wymaga użycia specjalnej maszyny. Ma półtwardą, bardzo aksamitną konsystencję.

Semifreddo stwarza mnóstwo możliwości – klasyczny przepis można bowiem przetwarzać na wiele sposobów, komponując ze sobą różne składniki. Bazę przygotujemy ze słodkiej śmietanki, jajek, cukru i wody. Do tego możemy dodać owoce, bezy, orzechy itd.

Autorka bloga Eksplozja smaku przygotowała semifreddo bez jajek, ale za to z musem melonowym i borówkami. „Deser smakuje prawie jak lody, delikatny melonowy smak jest wyczuwalny, a owoce są miłą niespodzianką” - pisze.

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Także w kategorii Przepisy:

Rurki z bitą smietaną jak za dawnych lat... Szykujemy się do zimy, czyli 7 pomysłów na ogórki Purée nie tylko z ziemniaka - 12 wybornych przepisów na purée z warzyw Jak zrobić musztardę? Kilka pomysłów na wykorzystanie śliwek w kuchni Kalafior, jakiego nie znacie. 10 smacznych przepisów na dania z kalafiorem Czas na grzyby! Kilka pomysłów na dania z grzybami Sałatka z cykorii - przepis Bananowe "sushi" Sekrety perfekcyjnego biszkoptu Niebanalny pomysł na pierogi z jagodami Właściwości kakao