Zrób to sam - aromatyzowane oleje i oliwy

Aromatyzowane oleje i oliwy to dodatek do wielu potraw np. sałatek, zup, dań rybnych czy gotowanych warzyw, a także marynat. Jeśli jednak do tej pory kupowaliście smakowe oliwy i oleje, zapomnijcie o nich. Bez problemu można je bowiem przygotować w domu. Jest to wersja o wiele tańsza, ale także bardziej aromatyczna i zdrowsza, ponieważ wiemy co zamykamy w butelce. Poza tym jest to także świetny pomysł na prezent.

Podziel się:

Olej z czosnkiem i ziołami

Przygotowując w domu smakowy olej, sam decydujesz, jakich przypraw użyć. Berenika proponuje czosnek oraz świeże i suszone zioła - rozmaryn, kocankę włoską i oregano. Po przygotowaniu schowaj olej w ciemne miejsce na około dwa tygodnie, aby aromat czosnku i ziół był intensywny

Zapach, jaki będzie się unosił później przy smażeniu, czy smak sałatki z dodatkiem smakowego oleju jest nie do przecenienia. A na dodatek karafka czy butelka wypełniona tym aromatycznym olejem pięknie się prezentuje. Wystarczy elegancka etykieta, wstążeczka i masz idealny prezent dla miłośniczki lub miłośnika gotowania :-)

Na ostro — oliwa z pepperoni

Jeśli lubisz wyraziste, ostre smaki, to koniecznie musisz przygotować oliwę z pepperoni. Wystarczy umyte i osuszone papryczki przełożyć do szklanego naczynia (butelki, karafki lub słoika), zalać oliwą… i czekać aż aromaty się połączą.

Aby uzyskać jeszcze bardziej pikantną wersję, papryczki można przekroić wzdłuż na pół. Jeśli natomiast dodasz jeszcze odrobinę chili w płatkach, to po dwóch tygodniach uzyskasz oliwę o przepięknej bursztynowej barwie.

Z papryczkami dobrze będą się komponować także czosnek oraz bazylia.

Błyskawiczna oliwa czosnkowa

Robert, który prowadzi bloga Miód i pieprz proponuje aromatyzowaną oliwę dla niecierpliwych. W tym przypadku nie trzeba bowiem czekać aż smaki się "przegryzą".

Wystarczy w garnuszku podgrzać na niewielkim ogniu czosnek w łupinach i oliwę
. Potem studzimy i przelewamy do butelki lub słoika i gotowe! Prawda, że proste? Czosnkowa oliwa nadaje się jako dodatek do mięs, warzyw czy pieczywa. Natomiast czosnek można wykorzystać do sporządzenia aromatycznej pasty do chleba.

Tymianek i cytryna — duet doskonały

Aromat tymianku i cytryny kojarzy mi się z wakacjami w Grecji… To połączenie smaków idealnie współgra np. z grillowaną piersią kurczaka czy delikatnym mięsem łososia pieczonego w folii. Natomiast pieczone młode ziemniaki, skropione aromatyzowaną oliwą będą wspaniałym dodatkiem do mięs.

Dlatego tymiankowo-cytrynowa oliwa to mój faworyt. Często ją przygotowuję, bo nadaje charakteru wielu daniom.

Aby ją zrobić wystarczy włożyć do butelki skórkę otartą z dwóch cytryn, pęczek świeżego tymianku i (opcjonalnie) kilka ziarenek kolorowego pieprzu. Całość zalewa się podgrzaną oliwą (lub oliwą wymieszaną z olejem rzepakowym), zakręca i odstawia w ciemne miejsce. Po dwóch tygodniach oliwa jest gotowa.

Oliwa szczypiorkowa

Na koniec tego zestawienia — coś oryginalnego, czyli oliwa… szczypiorkowa.

"W tym sezonie oszalałam na punkcie szczypiorku. Nie wyobrażam sobie bez niego śniadania, obiadu, ani kolacji. Tak czy siak, postanowiłam wykorzystać mój ukochany szczypiorek jako baza do oliwy. Cudny, zielony kolor szczypiorku nadał oliwie magii. Dodana do sałatek, zup, czy jako smarowidło do grzanki… Mmmm… chyba nic nie trzeba mówić. Musicie ją przygotować! Niech się to stanie pozycją obowiązkową! Idealna zarówno na zimno jak i na ciepło" - zachęca Paulina, autorka przepisu, która prowadzi bloga Jazzowe smaki.

Nic dodać nic ująć. Ja na pewno wykorzystam ten pomysł.

Także w kategorii Przepisy:

Wiem co zjem - tradycyjnie i po polsku Jak zrobić musztardę? Przepis na quiche z pieczonej dyni Kluchy, kluski, kluseczki... Falafel. Poznaj przepis na przysmak kuchni arabskiej Panierka do kurczaka na 10 smacznych sposobów Kanapka "palce lizać" z sadzonym jajkiem 9 pomysłów na smakowite tosty Kitchen Book TV prezentuje kolorowe bezglutenowe kopytka Przepis czekoladowe trufle z nutką whisky Przepisy na szybkie przekąski, które przygotujesz w mniej niż 30 minut Chałwa - zrób ją w sam, to wcale nie takie trudne!