Mango w roli głównej - kilka pomysłów jak wykorzystać ten owoc w kuchni

Mango jest egzotycznym owocem uprawianym w Indiach od blisko 4 tys. lat. Ostatnie badania wykazały, że owoc ten posiada niezwykłe prozdrowotne właściwości dla naszego organizmu - o tym wiedzieli od setek lat Hindusi, gdyż mango zostało przez nich nazywane owocem bogów. Europejczycy poznali smak mango dopiero w XV wieku za sprawą odkryć geograficznych. Pomimo iż nie jest uprawiane w Polsce, bardzo dobrze znamy smak owoców mango, gdyż są łatwo dostępnymi owocami nawet w małych, osiedlowych sklepikach. Najczęściej jemy je na surowo jako zdrową przekąskę albo używamy jako składnik sałatek lub koktajli owocowych. A gdyby tak połączyć mango z kurczakiem lub kaszą jaglaną? Poznaj kilka ciekawych i nieoczywistych propozycji na wykorzystanie mango.

Podziel się:

Serniczki w słoiczku

Niech was nie zrazi rozmiar prezentowanych na zdjęciu obok serniczków — może i są małe, ale za sprawą zawartych w nich ziarenek chia są naprawdę bardzo pożywne, a dodatkowo smaczne i zdrowe.

Można powiedzieć, że w tym przepisie mango jest przysłowiową wisienką na torcie - jego słodycz harmonijnie dopełnia smak twarogowego musu z ziarenkami chia. Spróbuj koniecznie!

Bezglutenowe placuszki z mango i orzechami

Ten przepis to świetny pomysł zarówno na śniadanie, jaki i kolację. Za sprawą użytej mąki kokosowej placuszki są zdrowe, smaczne, a co najważniejsze bezglutenowe - dlatego stanowią świetną propozycję dla osób, które borykają się z problemem nietolerancji glutenu.

Sos z mango i prażonych orzechów sprawi, że placuszki nie będą suche oraz zapychające i dzięki niemu staną się jeszcze bardziej smaczne :).

Koktajl jaglany z musem z mango

Kaszę jaglaną wszyscy wychwalają pod niebiosa — i słusznie, bo w pełni na to zasługuje ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Charakteryzuje się oryginalnym smakiem, dlatego odnajdziemy ją w przepisach zarówno na słone, jak i słodkie dania.

Koktajl jaglany z musem mango to deser idealny - koniecznie musisz go spróbować!

Jogurtowy koktajl z mango i kardamonem

Mango i kardamon to duet idealny — wzajemnie się uzupełniają. Mango oferuje słodycz, a kardamon niepowtarzalny aromat.

Kardamon nie tylko roztacza piękną, niezwykle aromatyczną woń, ale także jest bardzo zdrowy. Wspomaga proces detoksykacji organizmu, obniża ciśnienie krwi i wzmaga produkcję endorfin. Zatem warto wprowadzić go do swojej diety — będziesz zdrowszy i szczęśliwszy :).

Grillowane szaszłyki z kurczakiem i mango z sosem miętowym

Mango i kurczak — przyznasz, że to dosyć niezwykłe połączenie, a jednak niezwykle smaczne.

Podczas ostatniego grillowania przygotowałam takie szaszłyki i moi goście byli zachwyceni. Przy najbliższym garden party podaj tę nieoczywistą przekąskę i zaskocz swoich gości - efekt murowany! :)

Łosoś z sosem z mango

Łosoś dzięki swojemu uniwersalnemu smakowi komponuje się świetnie prawie ze wszystkimi produktami spożywczymi, a przygotowanie go z mango na pewno jest strzałem w dziesiątkę!

Po prostu musisz wypróbować ten przepis!

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Także w kategorii Przepisy:

Prawdziwy, staropolski, dojrzewający piernik - poznaj przepis, bo to już ostatni dzwonek by zagnieść piernik Zielono mi! Jarmuż na 13 sposobów Sushi inne niż zwykle Smaki dzieciństwa - rurki z bitą śmietaną Buraczana tęcza - przepis Otylii Jędrzejczak Przepis czekoladowe trufle z nutką whisky Czekoladowy lukier? Czemu nie! Śniadanie, które zrobi się samo - przepis na szakszukę Pyszne, bezglutenowe śniadanie Przetwory z warzyw i owoców - przygotuj się do zimy Frytki nie tylko z ziemnaków. Poznaj 9 przepisów na warzywne frytki Meksyk w kuchni - przepis na burrito