Smaczne i szybkie dania z ryżem

Ryż jest uprawiany od trzech tysięcy lat. Stanowi podstawę wyżywienia jednej trzeciej ludności na świecie. Może być zarówno dodatkiem do potraw jak i daniem głównym. Można go przyrządzać na wiele sposobów, zarówno na słodko, jak i na słono. Komponuje się z mięsem, rybami, owocami morza, warzywami, jajkami, owocami. Nadaje się do zapiekania, gotowania, smażenia, sałatek placków, kotletów, farszy, zup, świetnie spisuje się też w daniach jednogarnkowych. Co tu dużo mówić, ryż jest po prostu uniwersalnym składnikiem. Zobacz pięć propozycji na szybkie dania z ryżem i zainspiruj się.

Podziel się:

Kulki ryżowe ze szparagami

Panierowane ryżowe kulki z warzywami lub mięsem, smażone w głębokim tłuszczu to arancini. Jest to typowa potrawa kuchni sycylijskiej. Nazwa nawiązuje do włoskiego słowa ‘arancia’, oznaczającego pomarańczę. Bo arancini wyglądają właśnie jak małe pomarańcze.

Najpopularniejszy farsz do ryżowych kulek to zielony groszek, mięso i mozzarella. Beata, która prowadzi bloga stare Gary proponuje natomiast arancini ze szparagami i selerem naciowym. Można je podawać w towarzystwie grillowanych szparagów, sałatki lub z sosem pomidorowych. Palce lizać!

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Bardzo lubię sałatki z ryżem. Jest to świetny pomysł na wykorzystanie ryżu, który został po obiedzie. Wystarczy dodać składniki, które ma się akurat pod ręką, do tego sos i pyszne danie gotowe. Taką sałatkę można podać na kolację lub zabrać ze sobą do pracy.

„Są takie rzeczy, które zawsze mam w domu – zapas ryżu, kasz, makaronów, puszki z pomidorami, fasolą, tuńczykiem. Dzięki temu, stworzenie sałatki ryżowej z tuńczykiem nie wymagało wyjścia do sklepu, bo do bazy dodałam składniki, które miałam w lodówce i które do tego pasowały. To nie jest typowa słodkawa sałatka ryżowa z tuńczykiem i kukurydzą, ale jeśli szukasz odmiany, na pewno Ci się spodoba!” – przekonuje Ania, autorka bloga Jest pięknie.

Zapiekanka z kurczakiem


Zapiekanka ryżowa, to drugi, zaraz po sałatce pomysł, co zrobić z ryżem, którego ugotowałam za dużo
. Zielony groszek, papryka, cebula i aromatyczny kurczak curry, a to wszystko podlane pysznym sosem i posypane serem.

Inny przepis na ryżową zapiekankę przewiduje dodanie podsmażonych na maśle pieczarek i czarnych oliwek, a zamiast groszku można dorzucić kukurydzę.

Takie dania są smaczne i niedrogie. Robi się je bardzo szybko, więc nawet jeśli wrócisz zmęczony z pracy, możesz raz dwa, ugotować coś dobrego.

Risotto z pieczarkami

Risotto to klasyka włoskiej kuchni. Aby je zrobić, potrzebujemy specjalnego gatunku ryżu, ja polecam odmianę arborio. Do tego dobre białe wino, esencjonalny bulion (najlepiej domowej roboty, a nie z kostki) i trochę masła.

Idealne ristotto powinno być kremowe i aromatyczne. Jest to takie danie, które zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy, pod warunkiem, że jest dobrze przyrządzone. Możemy eksperymentować z dodatkami – warzywa, grzyby, mięso, owoce morza… Warto jednak przestrzegać zasady – mniej znaczy więcej.

Wystarczą maksymalnie trzy składniki, by nasze risotto było pełne smaku. Bernadeta, która prowadzi bloga Mój kulinarny pamiętnik proponuje risotto z pieczarkami.

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Kto pamięta z dzieciństwa ryż zapiekany z jabłkami? Jest to jeden z tych smaków, które mi się kojarzą z beztroską i lenistwem. Trudno powiedzieć, czy to jest deser czy danie główne. Zresztą to nieistotne, liczy się smak.

W powietrzu czuć już jesień, w sadach czerwienią się jabłka. Pachnący cynamonem, ryż zapiekany z owocami pod śmietankową pierzynką to świetny pomysł na chłodniejsze wieczory. Rozgrzewa, poprawia humor. Nic dodać, nic ująć. Kto się skusi?

Także w kategorii Przepisy:

Lawendowa lemoniada Karp inaczej - 10 pomysłów na wigilijnego karpia Karkówka poleca się na obiad Zostań mistrzem parzenia zielonej herbaty Poznaj przepis na wytrawne babeczki ze szpinakiem Przepis na najlepszy dodatek do keksu - rodzynki w miodzie i rumie Zdrowy sok z grapefruita, gruszki, ananasa i imbiru - przepis Otylii Jędrzejczak Przepis na ziemniaczane purée Meksyk w kuchni - przepis na burrito Nie tylko surówka... Przepisy z kiszoną kapustą Przepis na piszingera, czyli wafle przekładane słodką masą Kalarepa w roli głównej