Robimy domowe masło
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 4 komentarzePamiÄ™tasz smak domowego masÅ‚a, które robiÅ‚a babcia? Ja tak i bardzo za tym smakiem tÄ™skniÄ™. Z tej tÄ™sknoty, kiedy mam chwilkÄ™, sama robiÄ™ masÅ‚o i powiem wam, że smak nawet najdroższego masÅ‚a kupionego w sklepie nie równa siÄ™ ze smakiem zrobionego samodzielnie. Chcesz siÄ™ o tym przekonać? Poniżej znajdziesz prostÄ… instrukcjÄ™ jak zrobić domowe masÅ‚o - to wcale nie takie trudne, jak ci siÄ™ wydaje.
Jak to byÅ‚o kiedyÅ›…
Dawno, dawno temu masło było wyrabiane własnoręcznie w maselnicach. Najpierw z jeszcze ciepłego, krowiego mleka pozyskiwano śmietanę, a dopiero z niej masło – wlewało się schłodzoną śmietanę do maselnicy, czyli wysokiego, wąskiego i drewnianego naczynia z pokrywką z otworem, przez który przechodził kij zakończony kołkiem do ubijania masła. Kiedy masło było gotowe, formowano z niego kulę i umieszczano w chłodnym miejscu.
Czego potrzebujesz?
DziÅ› raczej nikt nie ma w domu maselnicy… a i mleko prosto od krowy jest produktem deficytowym – nawet na wsi. Do zrobienia domowego masÅ‚a dziÅ› używa siÄ™ Å›mietany kremówki lub Å›mietanki o zawartoÅ›ci tÅ‚uszczu powyżej 30 proc., choć najlepsza byÅ‚aby oczywiÅ›cie wiejska, sÅ‚odka Å›mietanka, ale dostÄ™p do niej majÄ… tylko nieliczni szczęśliwcy ;). MaselnicÄ™ zastÄ™pujemy mikserem lub… sÅ‚oikiem.
WybierajÄ…c Å›mietanÄ™, warto zwrócić uwagÄ™ czy w jej skÅ‚adzie nie ma niepotrzebnych substancji, np. zagÄ™stników. Im tÅ‚ustszÄ… Å›mietanÄ™ wybierzesz, tym wiÄ™cej uzyskasz z niej masÅ‚a. Przy samodzielnym wyrabianiu masÅ‚a ważna jest… wytrwaÅ‚ość :). Jeżeli z wybranej przez ciebie Å›mietanki nie wyjdzie masÅ‚o o zadowalajÄ…cej konsystencji, nie zrażaj siÄ™ – w kolejnym podejÅ›ciu użyj innego produktu, o wiÄ™kszej zawartoÅ›ci tÅ‚uszczu i lepszej jakoÅ›ci.
Pamiętaj, żeby śmietana, której chcesz użyć nie była schłodzona – kiedy ma temperaturę pokojową, lepiej się ubija. Najlepiej, jeśli wyjmiesz ją z lodówki pół godziny przed przystąpieniem do robienia masła.
Teraz narzÄ™dzia – potrzebujesz miksera z koÅ„cówkami do ubijania (tak, to te do ubijania Å›mietany :)), wysokiego naczynia, sitka wyÅ‚ożonego gazÄ…, litr zimnej wody i… 15 min wolnego czasu. Opcjonalnie zamiast miksera możesz użyć sÅ‚oika, ale jakby to powiedzieć… tym sposobem trochÄ™ musisz siÄ™ namachać — dlatego w moim wypadku sÅ‚oik jest ostatecznoÅ›ciÄ…. Tylko raz użyÅ‚am go do zrobienia masÅ‚a i moje ramiona wcale nie byÅ‚y z tego powodu zadowolone, choć jest to jakiÅ› sposób na poÅ‚Ä…czenie przyjemnego z pożytecznym – trening ramion i robienie masÅ‚a :).
Robimy masło!
JeÅ›li masz już wszystkie potrzebne skÅ‚adniki i przyrzÄ…dy, możemy przystÄ…pić do przygotowywania masÅ‚a. Chcesz użyć miksera? ProszÄ™ bardzo – oto instrukcja. Zacznij od wlania Å›mietanki do wysokiego naczynia, opcjonalnie możesz dodać do niej 2–3 szczypty soli – masÅ‚o bÄ™dzie smaczniejsze. Miksuj Å›mietanÄ™ przez minutÄ™ na Å›rednich obrotach, a nastÄ™pnie zwiÄ™ksz je. Nie przerywaj miksowania aż do momentu, w którym zauważysz, że ze Å›mietanki wydzieli siÄ™ zwarty tÅ‚uszcz i wodnista maÅ›lanka.
Jeżeli chcesz zrobić masło czosnkowe, ziołowe lub lawendowe, to jest to odpowiedni moment na dodanie ulubionych składników. Ich ilość zależy od twoich upodobań. Takie smakowe masełko świetnie smakuje na chrupkim, grillowanym chlebie, ciepłych tostach lub po prostu – na kromce świeżego chleba.
Teraz instrukcja dla wytrwałych :) - jeśli nie masz miksera, użyj dużego słoika.
Co teraz?
Oczyść masło z resztek maślanki przecedzając zawartość słoika przez sitko wyłożone gazą. Odciśnij masło, a maślankę, która jest produktem ubocznym, możesz wykorzystać do wypieków lub po prostu wypić. Teraz do mniejszego naczynia wlej ½ l wody i włóż do niej grudkę masła i ugniataj ją dłońmi, aby pozbyć się resztek maślanki.
NastÄ™pnie włóż masÅ‚o do niewielkiej miseczki lub uformuj je w dowolny ksztaÅ‚t (jeżeli masÅ‚o jest zbyt miÄ™kkie, zrób to przy pomocy folii spożywczej) i włóż do lodówki. Takie domowe masÅ‚o najlepiej spożyć w ciÄ…gu 4–5 dni.
Jeżeli pierwszy raz robisz samodzielnie masÅ‚o, jego kolor może ciÄ™ zaskoczyć. Naturalne masÅ‚o jest koloru… biaÅ‚ego, a to kupione w sklepie jest żółtawe lub kremowe – to za sprawÄ… dodawanego do masÅ‚a naturalnego barwnika – karotenu, czego powodem sÄ… upodobania konsumentów.
Mam nadzieję, że zainspirowałam was do zrobienia domowego masełka :).
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze