ABC fotografii kulinarnej
KATARZYNA GILETA-KLĘPKA • dawno temu • 3 komentarzeStylizacja, Å›wiatÅ‚o i kompozycja to najważniejsze elementy, jakie skÅ‚adajÄ… siÄ™ na dobre zdjÄ™cie kulinarne. Nie jestem fotografem, dlatego dzisiejszy wpis to raczej zbiór podstawowych porad jak zacząć swojÄ… przygodÄ™ z fotografowaniem jedzenia, na co zwrócić uwagÄ™, jakie akcesoria zgromadzić, jak komponować talerz i kadr.
Światło
ÅšwiatÅ‚o jest kluczowÄ… sprawÄ… w fotografii. Mamy do wyboru dwie opcje – Å›wiatÅ‚o dzienne lub lampy studyjne. Nie odkryjÄ™ chyba Ameryki, jeÅ›li powiem, że źle oÅ›wietlone zdjÄ™cie nie zachÄ™ci odbiorcy do przejrzenia kolejnych fotografii oraz zapoznania siÄ™ z przepisem. W koÅ„cu jemy oczami, dlatego zdjÄ™cia muszÄ… być apetyczne, majÄ… pobudzać wyobraźniÄ™ i… kubki smakowe :-)
Najlepiej jest fotografować w Å›wietle dziennym — rano, przed poÅ‚udniem oraz popoÅ‚udniu, gdy sÅ‚oÅ„ce chyli siÄ™ ku zachodowi, bÄ™dzie wtedy mniej ostre. Ustawmy siÄ™ wiÄ™c tam, gdzie jest najjaÅ›niej, w wiÄ™c w pobliżu okna (jeÅ›li natomiast sÅ‚oÅ„ce jest mocne, warto je przysÅ‚onić lekkÄ… firankÄ…, która lekko rozproszy Å›wiatÅ‚o). Do wykonywania zdjęć w sÅ‚abszym Å›wietle, potrzebny bÄ™dzie statyw. DziÄ™ki niemu uzyskamy dÅ‚uższe czasy naÅ›wietlania, bez obawy, że fotografia wyjdzie rozmazana.
Przydadzą się również blendy lub inne płaszczyzny odbijające światło. Nie musimy inwestować w te akcesoria, bez trudno można je bowiem wykonać w domowych warunkach. Płyty styropianu, pleksi, lusterka czy folia aluminiowa sprawdza się w tej roli doskonale. Umieszcza się je zazwyczaj naprzeciwko źródła światła.
Nie istnieje żadna złota rada jak dobrze doświetlić i oświetlić zdjęcie. Ważny jest kąt padania światła, kąt odbicia światła, odległość płaszczyzny odbijające od fotografowanego obiektu. Dlatego trzeba eksperymentować, wówczas metodą prób i błędów uzyskamy w końcu zadowalający efekt.
Stylizacja
Stylizacja jedzenia, to nic innego jak sposób w jaki zaprezentujemy danie. Ważny jest nie tylko wygląd potrawy, ale także naczynie w jakim ją podamy, tło, dekoracje. Musimy zwrócić uwagę na kolory, linie, faktury, desenie, kształty.
Po pierwsze: Potrawa. Musi wyglądać apetycznie i świeżo. Wybieramy więc najładniejsze owoce i warzywa o soczystych kolorach, świeże zioła, ładnie przyrumienione ciasto itd. Nie przesadzajmy z ilością. Najlepiej jest fotografować niewielkie porcje. Zwróćmy uwagę, by brzegi talerza były czyste, no chyba, że celowo pochlapiemy je sosem lub czekoladą, albo posypiemy ziołami czy morską solą.
Po drugie: TÅ‚o. MożliwoÅ›ci jest wiele. Stare deski, deski podÅ‚ogowe, blaty, panele podÅ‚ogowe, tacki, serwetki, deski do krojenia, koszyczki, marmur, gres, tkaniny… TÅ‚o jest bazÄ… kompozycji, nadaje fotografii charakter i styl. Odpowiednio dobrane tÅ‚o powinno odkreÅ›lać walory dania.
Skompletowanie teł wymaga trochę czasu, ale jeśli wchodzimy w świat kulinarnej fotografii, możemy stale rozbudowywać swoją kolekcję. Wiele elementów znajdziemy w marketach budowlanych – choćby deski czy panele.
Po trzecie: Dodatki. Chodzi o talerze, patery, półmiski, dzbanuszki, sztućce, ceramikÄ™, sÅ‚omki itd. DziÄ™ki nim zbudujemy scenÄ™. WpÅ‚ywajÄ… one na klimat zdjÄ™cia. Zanim zaczniemy biegać po sklepach w poszukiwaniu niezbÄ™dnych dodatków, przejrzyjmy strychy i piwnice rodziców, babć, cioć… czÄ™sto kryjÄ… siÄ™ tam prawdziwe pereÅ‚ki. Niepowtarzalne akcesoria można znaleźć także na pchlich targach i w second handach.
Kompozycja
Podstawową zasadą kompozycji w fotografii jest trójpodział. Na czym on polega? Dzielimy obraz za pomocą linii na trzy równe części w pionie i poziomie. Mocne punkty to miejsca, w których linie się przecinają. To tam powinniśmy umieścić fotografowany obiekt.
Ważne jest aby by dużo ćwiczyć. W końcu praktyka czyni mistrza :-) Zestawiajmy więc ze sobą różne elementy, tworząc kompozycje w różnych stylach. Poszukujmy nowych rozwiązań oraz inspiracji, podglądajmy innych blogerów. Z czasem uda nam się osiągać satysfakcjonujące efekty. Powodzenia!
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze