Jak zrobić sushi? Instrukcja krok po kroku
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 5 komentarzyChcesz zrobić sushi w domu, ale nie wiesz jak siÄ™ do tego zabrać? Poniżej znajdziesz instrukcjÄ™, jak krok po kroku przygotować sushi. Z niÄ… na pewno ci siÄ™ uda - powodzenia!
Od czego zacząć?
Aby zostać mistrzem domowego sushi, przede wszystkim zacznij od zaopatrzenia się w niezbędne przyrządy i składniki. Do przygotowania domowego sushi w najprostszej postaci potrzebne ci będą:
- bambusowa mata do zawijania sushi,
- 2 szklanki krótkoziarnistego ryżu,
- nori, czyli japońskie prasowane wodorosty do zawijania maków,
- wasabi, czyli zielony chrzan,
- sos sojowy,
- filet ze świeżej ryby (na początek łosoś będzie najodpowiedniejszy),
- świeży ogórek,
- pasta z awokado.
Zacznij od przygotowania ryżu - namocz 2 szklanki ryżu w zimnej wodzie przez ok. 15 min, a nastÄ™pnie jeszcze kilka razy przepÅ‚ucz wodÄ… — w ten sposób pozbÄ™dziesz siÄ™ nadmiaru skrobi. Po odsÄ…czeniu, wsyp ryż do garnka i zalej go 2 szklankami wody. Garnek przykryj przykrywkÄ… i wstaw na duży ogieÅ„. Kiedy ryż siÄ™ zagotuje, zmniejsz maksymalnie ogieÅ„ i nadal gotuj przez 15 min pod przykryciem. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i odstaw ryż jeszcze na 10 min — już powinien być idealny. Tylko pamiÄ™taj, że pod żadnym pozorem nie możesz podnosić pokrywki z garnka przez caÅ‚y czas gotowania.
Te parametry sprawdzają się w stosunku do mojego garnka i przetestowanego już niejednokrotnie ryżu. Przetestuj je na swoich garnkach i palnikach gazowych, być może także się sprawdzą.
Przełóż ryż na płaski talerz i pozwól mu wystygnąć. Od czasu do czasu możesz go przemieszać.
Krok 1 — Przygotuj bazÄ™
Teraz przechodzimy już do zawijania. Na bambusowej macie rozłóż nori (tak jak na obrazku nr 1). Pamiętaj, aby zrobić to błyszczącą stroną do spodu.
Krok 2 — UkÅ‚adamy ryż
Ostygnięty ryż rozsyp na nori i trochę go ugnieć. Na górze zostaw niepokryty ryżem margines na 1/5 szerokość nori. Ryżu powinno być tyle, żeby nie prześwitywało przez niego nori.
Rada — żeby ryż nie kleiÅ‚ ci siÄ™ do rÄ…k, za każdym razem kiedy nabierasz porcjÄ™ ryżu, zmocz wczeÅ›niej dÅ‚oÅ„ w letniej wodzie - to powinno uÅ‚atwić sprawÄ™.
Krok 3 — Czas na przyprawÄ™ do ryżu
Teraz czas na przyprawę do ryżu. Potrzebujesz:
- 4 łyżki octu ryżowego,
- 2 łyżki cukru,
- łyżeczkę soli,
- odrobinÄ™ sosu sojowego.
Składniki gotuj w garnku aż się rozpuszczą i połączą. Tak powstałą przyprawą delikatnie pokrop ryż (obrazek nr 3).
Krok 4 — UkÅ‚adamy skÅ‚adniki
Teraz poukÅ‚adaj skÅ‚adniki, które wybraÅ‚eÅ› tak jak na obrazku nr 4. WÄ…ski pasek Å‚ososia i ogórka, a także pastÄ™ z awokado. To na poczÄ…tek wystarczy. Kiedy dojdziesz już do wprawy, możesz zacząć eksperymentować ze smakami i dodatkami. Ale wszystko po kolei — na to czas przyjdzie później :).
Krok 5 — Czas na wasabi
Położone wcześniej na ryżu składniki posmaruj niewielką ilością wasabi. Spójrz na obrazek nr 5 - tyle ile widzisz zielonego chrzanu na miseczce, tyle powinno w zupełności wystarczyć na porcje dla dwóch osób.
Krok 6 — Zawijamy!
Teraz przy pomocy maty delikatnie dociskając zroluj sushi. Kiedy dojdziesz już do marginesu, posmaruj go wodą i zroluj sushi do końca tak, by mak się zlepił do końca.
Krok 7 — Nie przejmować siÄ™!
Dobrze zawiniÄ™ty mak powinien wyglÄ…dać tak jak na obrazku nr 7. Ale jeżeli pierwszy mak siÄ™ nie uda — to nic :). Nie przejmuj siÄ™ i doklej brakujÄ…cy kawaÅ‚ek z nastÄ™pnego nori, a do kolejnych włóż mniej ryżu.
Krok 8 — Kroimy
Już zrolowane sushi pokrój na maki o gruboÅ›ci ok. 2–2,5 cm. PamiÄ™taj aby użyć do tego bardzo ostrego noża, bo w przeciwnym razie, jeÅ›li ostrze bÄ™dzie zbyt tÄ™pe, może nie wejść w nasze sushi i popsuje je, a wtedy caÅ‚Ä… zabawÄ™ trzeba zaczynać od poczÄ…tku.
Krok 9 — Jemy sushi!
Kiedy już zrobisz tyle sushi ile potrzebujesz, poukÅ‚adaj je na talerzu i… już możesz zacząć delektować siÄ™ smakiem samodzielnie przygotowanego sushi!
Niekoniecznie musisz jeść sushi paÅ‚eczkami — dopuszczalnÄ… formÄ… jest także wkÅ‚adanie do ust kawaÅ‚ków sushi przy pomocy palców, ale zdecydowanie bardziej smakuje ono jedzone przy pomocy paÅ‚eczek. Nie umiesz jeść paÅ‚eczkami? Nic nie szkodzi — poniżej znajdziesz instrukcjÄ™ krok po kroku jak siÄ™ tego nauczyć. Powodzenia! :)
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze