Garść makaronowych inspiracji

Czasem myślę, że powinnam była urodzić się we Włoszech. Dlaczego? Otóż, uwielbiam makaron pod każdą postacią. Spaghetti, penne, gnocchi, cannelloni, farfalle, tagliatelle... nie mają przede mną tajemnic. Makaron jest niezwykle uniwersalnym produktem, stwarza w kuchni wiele możliwości. Zebrałam sześć przepisów na dania z makaronem, ale którzy szukają rad na to jak ugotować klasyczną carbonarę czy sos boloński, mogą być nieco zawiedzeni... Tym razem postawiłam bowiem na nieco inne rozwiązania.

Podziel się:

Wytrawne muffinki makaronowe

Muffinki z makaronu? Czemu nie, jest to niebanalny sposób na wykorzystanie makaronu. Jako baza do przygotowania tych nietypowych "babeczek" najlepiej sprawdzą się muszelki, spaghetti albo świdry. Muffinki zachwycają swoją formą, są kolorowe, smaczne, pożywne i szybkie do zrobienia.

To świetna przekąska, można je zabrać ze sobą do szkoły, pracy, na wycieczkę lub piknik.Przepis możemy dowolnie modyfikować, dodając do niego swoje ulubione składniki - ser, szynkę, oliwki, paprykę, kukurydzę, pieczarki itd.

Polsko-angielska zupa z włoskim akcentem

Gotowanie to jest sztuka. Chyba wszyscy się ze mną zgodzą. Poszukiwanie nowych smaków, inspiracji, unowocześnianie klasycznych przepisów, eksperymentowanie. Wspaniałe jest też to, że na jednym talerzu możemy połączyć kulinarne tradycje różnych narodów, uzyskując w ten sposób smakowity efekt.

Dzisiaj przedstawiam międzynarodową zupę – klasyczną, polską pomidorówkę w formie kremu połączona z typową, angielską zupą z natki pietruszki. Całość uzupełnia włoski makaron fusilli. Jest to ciekawe połączenie smaków, które wzajemnie się dopełniają. Obie zupy są łatwe do przygotowania, więc jeżeli pozostanie Wam rosół z niedzieli, to przygotowanie tego dania zajmie około 15 minut” - zachęca Kasia, która prowadzi bloga Gotuj z Kasią.

Zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka makaronowa to jedno z tych dań, które chyba nigdy mi się nie znudzą. Można ją przyrządzić na tysiąc sposobów ;-) Jest to też świetny pomysł na zagospodarowanie resztek, które zalegają gdzieś w lodówce albo szafkach kuchennych.

Muszle faszerowane szpinakiem

Kiedy nie masz pomysłu na obiad, najlepszym pomysłem będzie makaron. Smaczne danie możesz wyczarować już w kilkanaście minut. Zawsze też znajdziesz w swojej kuchni produkty, z których przygotujesz sos. Jeśli jednak masz nieco dłuższą chwilę, polecam faszerowane muszle conchiglioni. Można je nadziać dowolnym farszem – szpinak, ser, mięso mielone, kurczak albo, w wersji na zimno, sałatka z majonezem.

Polecam przepis Oli z bloga Zajadam.pl.

„Wnętrze muszli wypełniłam świeżym szpinakiem i kremową ricottą. Zielone liście podsmażyłam z czosnkiem i obowiązkową gałką muszkatołową. Nadziewany makaron zapiekam w piekarniku razem z domowym sosem pomidorowym i mozzarellą” - tłumaczy blogerka.

Smacznego!

Makaron ryżowy z warzywami

Tym razem makaron w nieco innej wersji. W roli głównej makaron ryżowy. Jak sama nazwa wskazuje przygotowuje się go z ryżu, a właściwie mąki ryżowej. Nie wymaga gotowania. Jest niskokaloryczny. Poleca się go osobom na diecie bezglutenowej. Przede wszystkim jest to jednak niezastąpiony składnik orientalnych dań. Jeśli więc chcesz wpuścić do swojej kuchni powiew Dalekiego Wschodu, sięgnij właśnie po ten rodzaj makaronu.

Ryżowe wstążki mają neutralny smak, dlatego doskonale komponują się z wieloma składnikami. Znakomicie wchłaniają smak sosów. W tym przypadku mieszanki sosu sojowego, oleju sezamowego i soku z limonki. Do tego solidna porcja podsmażonych warzyw – zielonej fasolki, brokułów, marchewki, cebuli, czosnku, chili i imbiru” - radzi Ola Załęczny.

Sałatka z serowym tortellini

Tortellini to rodzaj włoskiego makaronu (a może raczej pierożków?) faszerowanego różnymi nadzieniami — serem, szynką, grzybami, szpinakiem. Można je podawać jako samodzielne danie, polane sosem pomidorowym i posypane tartym serem. Jednak tortellini sprawdzą się również jako dodatek do sałatek.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Także w kategorii Przepisy:

Owsianka nie musi być nudna! W czym tkwi sekret barszczu ukraińskiego? Przepis na domowy smalec Puszysty keks z bakaliami - jak go zrobić? Naleśniki, które zawsze się udają Jak zrobić domowy kisiel? Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis Nie tylko surówka... Przepisy z kiszoną kapustą Pieczemy chleb w domu! 5 przepisów na domowy chleb Jak zrobić czekoladowe babeczki? Pasta jajeczna - poznaj przepis na szybkie śniadanie Pyszne pesto z orzeszkami pinii