Karkówka poleca się na obiad

Lato dobiega końca, a wraz z nim sezon grillowy. Warto więc wykorzystać ostatnie ciepłe dni na urządzenie imprezy na świeżym powietrzu. Mięsem, które świetnie sprawdza się na grillu jest oczywiście karkówka. Wybrałam najlepsze i najsmaczniejsze pomysły na wieprzowy karczek.

Podziel siÄ™:

Grillowana karkówka

Jak grill to wiadomo, że karkówka! Aby mięso było kruche i aromatyczne należy je przez wiele godzin marynować w ziołach i oleju.

"Marynaty mogą być przeróżne. Dziś proponuję karkówkę w marynacie z miodem, musztardą i aromatycznymi ziołami – rozmarynem, tymiankiem, jałowcem, kolendrą. Tak przygotowane mięso podaję z pieczonymi ziemniakami, ulubionym sosem i sałatką" - zachęca Ola z bloga Zajadam.

Karczek w coca-coli

Karkówka marynowana w coca coli to jedne z moich ulubionych sposobów na przygotowanie tego mięsa. Dzięki słodkiemu gazowanemu napojowi mięso zyskuje przyjemny, delikatny smak, a po upieczeniu wprost rozpływa się w ustach. Jest miękkie, soczyste, po prostu pycha! Moi goście wprost nie mogli się nachwalić. Koniecznie spróbujcie, na pewno nie pożałujecie :)

Pieczona w miodzie

Inną słodką propozycją jest karczek pieczony w miodzie. Klasyka gatunku. Można ją podawać na ciepło w towarzystwie ziemniaków lub klusków śląskich, sosu i surówki. Jednak równie dobrze smakuje na zimno jako wędlina na [url=http://katarzyna-gileta-klepka.smaczneblogi.pl/27944,kanapki-inne-niz-wszystkie]kanapki.
[/url]
Pieczona w miodzie i czosnku karkówka jest aromatyczna. Polecam wszystkim tym, którzy jeszcze nie wypróbowali tego przepisu.

Pikantna karkówka w sosie sojowym

Kiedyś mogłam używać sosu sojowego niemal do wszystkiego. Dziś sięgam po niego znacznie rzadziej, jednak z czystym sumieniem polecam wam przepis na karczek marynowany w sosie sojowym.

Pokrojone w plastry mięso nacieramy czosnkiem, przyprawami, zalewamy sosem i odstawiamy na parę godzin do lodówki. Po tym czasie panierujemy i smażymy. Takie kotlety są soczyste i lekko pikantne.

Karkówka z warzywami

Karkówka pieczona z warzywami to pomysł na smaczny jednogarnkowy obiad. Przygotowanie dania nie jest skomplikowane. Dzięki obecności warzyw, które w trakcie pieczenia puszczają dużo soku, mamy pewność, że karczek wyjdzie pyszny i soczysty.

Karkówka w ketchupie na grilla

Kolejny pomysł na grillowaną karkówkę. Tym razem mięso marynujemy w keczupie. Kiedy po raz pierwszy usłyszałam o tym pomyśle od mojej koleżanki byłam nieco zaskoczona, ale potem go wypróbowałam i wiecie co? Zakochałam się.

"Mięso wychodzi soczyste, miękkie i pyszne. W zasadzie wystarczą tylko przyprawy i ketchup. Udanego grillowania!" - zachęca Klaudia, autorka bloga Dusiowa kuchnia.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Karkówka po żydowsku

Karkówka pieczona w plastrach z pieczarkami, ogórkami konserwowymi i cebulą jest znana jako karkówka po żydowsku. Wychodzi naprawdę doskonała. Do tego ziemniaki i obiad gotowy.

Karczek pieczony w soli

Karkówka pieczona w soli to z kolei propozycja Bernadety. Bez obaw, mimo, że mięso w całości jest pokryte solą, wcale nie wyjdzie za słone. Nie wierzycie? Przekonajcie się sami.

Przygotowywany w ten sposób karczek wychodzi karczek delikatny, kruchy, soczysty… Po prostu pyszny.

Także w kategorii Przepisy:

Smaki dzieciństwa - rurki z bitą śmietaną Słodkie zawijanie, czyli jak zrobić rogaliki krok po kroku Domowe batoniki - zrób je sam! Tanie danie - przepis na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym Kawał dobrego mięsa, czyli golonka na 8 sposobów Najlepsze koktajle z warzyw i owoców Twaróg nie tylko na śniadanie Przepis na groszek ptysiowy Czerwony barszcz na zakwasie Zacznij słodko Nowy Rok - przepis na szampańską babkę czekoladową Tajniki kuchni francuskiej Piszinger, czyli kruche wafle przekładane masą