Domowe masło orzechowe. Jak je zrobić? Jakich składników użyć?
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 2 komentarzeDomowe masÅ‚o orzechowe to Å›wietny pomysÅ‚ nie tylko na Å›niadanie. JeÅ›li kiedykolwiek czytaÅ‚eÅ› etykiety na sÅ‚oikach masÅ‚a orzechowego, które sÄ… dostÄ™pne w sklepie, na pewno zauważyÅ‚eÅ›, że mogÄ… one zawierać masÄ™ niepotrzebnych skÅ‚adników - cukier lub inne Å›rodki sÅ‚odzÄ…ce, olej palmowy, dodatkowÄ… sól i konserwanty... Ale dysponujÄ…c blenderem możesz przygotowywać domowe masÅ‚o orzechowe z samych orzechów, bez zbÄ™dnych substancji sÅ‚odzÄ…cych i konserwantów, a nawet bez soli. Przygotuj samodzielnie domowe masÅ‚o orzechowe, a już nigdy nie zechcesz kupić go w sklepie.
MasÅ‚o orzechowe — źródÅ‚o zdrowia?
Tak! Jak sama nazwa wskazuje, masło orzechowe zrobione jest z orzechów, które przecież zawierają szereg cennych witamin i składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W maśle orzechowym znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę A, która wpływa na pracę narządu wzroku oraz prawidłowy rozwój kości, jak także witaminę E, zapewniającą prawidłowy metabolizm.
Masło orzechowe zawiera także niacynę oraz kwas foliowy, które odpowiadają za efektowne funkcjonowanie układu nerwowego i pokarmowego. A czy wiedzieliście, że masło orzechowe jest polecane szczególnie wegetarianom oraz sportowcom, ponieważ zawiera pokaźną dawkę lekkostrawnego białka roślinnego?
Masło orzechowe a dieta
Jeżeli starasz się dbać o linię, wbrew powszechnie krążącym mitom, nie powinieneś wykluczać masła orzechowego ze swojej diety. Co więcej - zamiast sięgać po różnego rodzaju niezdrowe przekąski, lepiej przygotuj sobie plasterki jabłka posmarowanego masłem orzechowym. W ten sposób dostarczysz swojemu organizmowi potrzebne mu minerały, witaminy i składniki odżywcze, a o pustych kaloriach i szkodliwych nasyconych tłuszczach możesz zapomnieć!
Masło orzechowe na odchudzanie?
OczywiÅ›cie, że tak! Najnowsze badania pokazujÄ…, że regularne jedzenie masÅ‚a orzechowego, może pomóc pozbyć siÄ™ zbÄ™dnych kilogramów. Ale nie popadaj w zbytniÄ… euforiÄ™ — nie traktuj tej informacji jako zachÄ™ty do przejÅ›cia na dietÄ™, której podstawÄ… jest masÅ‚o orzechowe… We wszystkim należy zachować umiar.
Jedząc odpowiednie ilości masła orzechowego, dodatkowo regularnie ćwicząc i spożywając niewielkie posiłki, zauważysz oczekiwane efekty.
MasÅ‚o orzechowe — z czym je jeść?
Zapewne nie raz widziałeś w amerykańskich filmach, jak wygląda śniadanie ich bohaterów - kromka chleba z masłem orzechowym, miseczka z płatkami i szklanka soku. Taki zestaw bardzo często gości także w realnym życiu przeciętnego Amerykanina. W USA, masło orzechowe jest podstawą nie tylko śniadań, ale także wielu posiłków i deserów.
Masło orzechowe coraz częściej można spotkać także na polskich stołach podczas śniadań i kolacji, a także obiadów - jako składnik sosów.
Masło orzechowe świetnie komponuje się z ciastami, kremami, a także daniami słonymi, słodkimi, jak również pikantnymi i łagodnymi. Dlatego właśnie masło orzechowe stwarza tyle możliwości kulinarnych - jest niezwykle uniwersalne i pasuje w zasadzie do wszystkiego.
MasÅ‚o orzechowe — jak je zrobić?
MasÅ‚o orzechowe oczywiÅ›cie możesz kupić w sklepie, ale czy kiedykolwiek czytaÅ‚eÅ› jego etykietÄ™? Niebezpieczny olej palmowy, niepotrzebny cukier i zabójcza ilość soli, konserwantów i barwników… Po co to wszystko?
Jeżeli dbasz nie tylko o swojÄ… figurÄ™, ale także zdrowie, powinieneÅ› przygotować samodzielnie domowe masÅ‚o orzechowe — kiedy je spróbujesz, już nigdy nie kupisz go w sklepie!
Oto przepis na domowe masło orzechowe - smacznego!
MasÅ‚o orzechowe — ciekawostki
- W Ameryce ponad 60 proc. wyprodukowanych orzechów ziemnych jest przeznaczonych na produkcję masła orzechowego.
- W jÄ™zyku angielskim istnieje okreÅ›lenie na fobiÄ™ przed przyklejeniem siÄ™ masÅ‚a orzechowego do podniebienia — ten lÄ™k to arachibutyrophobia
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze