Jajko sadzone, w koszulce, na miękko... - sposoby przygotowania jajek
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 3 komentarzeJedno jajko, a tyle możliwoÅ›ci! Jest ich tak wiele, że jajka możemy jeść codzienne pod innÄ… postaciÄ… - jajko sadzone, jajko gotowane na twardo, na miÄ™kko, jajko po benedyktyÅ„sku... Te propozycje nie wyczerpujÄ… dÅ‚ugiej listy pomysłów na przygotowanie jajka. Poznaj wszystkie możliwoÅ›ci i wygoÅ„ nudÄ™ z kuchni :).
Ten artykuł ma 5 stron:
Jajko na miękko
Jajko ugotowane na miękko, podane na podstawce, obok łyżeczka, świeży chleb, masło, wędlina, pyszne pomidory – śniadanie idealne! Do tego dziecinne proste w przygotowaniu.
Jak ugotować jajko na miÄ™kko? Nic prostszego! – do garnka wlej wodÄ™ i doprowadź jÄ… do wrzenia. Teraz przyszedÅ‚ czas na wÅ‚ożenie do niej jajek. Zrób to delikatnie — najlepiej Å‚yżeczkÄ…. Gotuj jajka przez 3–4 min – biaÅ‚ko bÄ™dzie lekko Å›ciÄ™te, a żółtko pÅ‚ynne.
Praktyczna porada – jeżeli nie chcesz, by skorupki jajek popękały podczas gotowania, wyjmij je wcześniej z lodówki. Pamiętaj także, by przed włożeniem ich do wrzątku, dokładnie je umyć.
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze