Rodzaje makaronów - jak dobrać odpowiedni makaron do potrawy?
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 5 komentarzyRodzaje makaronów - sÄ… ich dziesiÄ…tki! Każdy ma swoje przeznaczenie i czÄ™sto gra pierwsze skrzypce w danej potrawie. Nazwy niektórych makaronów staÅ‚y siÄ™ także nazwami daÅ„ np. cannelloni, spaghetti czy lasagne. A co z innymi makaronami? Åšwiderki, muszelki, nitki, kolanka - do jakich potraw je dodać? Chcesz wiedzieć? Poniżej znajdziesz odpowiedź - zapraszam :).
Ten artykuł ma 8 stron:
Fusilli
Fusilli to dobrze każdemu znany makaron w kształcie świderków, który często ląduje w zupie pomidorowej, ale świetnie nadaje się także do sosów i sałatek. Jest chyba najpopularniejszym makaronem o nietypowym kształcie stosowanym w Polsce.
DziÄ™ki swojemu ksztaÅ‚towi ten rodzaj makaronu sprawdzi siÄ™ w potrawach, które można odgrzać, a także sosach — zarówno lekkich, warzywnych, jaki i tych cięższych z miÄ™sem. Moim zdaniem to makaron idealny — sprawdzi siÄ™ prawie w każdym daniu.
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze