Mrozimy owoce i warzywa na zimÄ™
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 5 komentarzyMrożenie żywnoÅ›ci to najlepszy sposób, by zimÄ… cieszyć siÄ™ smakiem pysznych warzyw i owoców, kiedy w sklepach możemy dostać tylko te importowane. Sezon na niektóre z warzyw i owoców trwa na tyle krótko, że nim zdążymy siÄ™ nim nacieszyć, sezon siÄ™ koÅ„czy i zostajÄ… nam tylko te do kupienia w sklepie. Owszem, możesz zaopatrzyć siÄ™ w żywność mrożonÄ…, ale nigdy nie masz stuprocentowej pewnoÅ›ci, czy przed zamrożeniem byÅ‚a ona przechowywana w odpowiedni sposób lub czy np. podczas transportu nie ulegÅ‚a rozmrożeniu. Lepiej nie ryzykować - sam zamrażaj Å›wieże warzywa i owoce, by zimÄ… cieszyć siÄ™ ich pysznym smakiem. A jak dobrze mrozić owoce i jarzyny? W jakich pojemnikach to robić i w jakiej temperaturze? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz poniżej.
Jakie warzywa i owoce mrozić?
Warzywa i owoce, które chcesz zamrozić muszą być przede wszystkim dojrzałe, nie uszkodzone i jak najświeższe. Pamiętaj, że od chwili zerwania, z każdym dniem owoce i warzywa tracą cenne składniki odżywcze, dlatego staraj się zamrozić je jak najszybciej po przyniesieniu do domu.
A jakie warzywa i owoce najlepiej wybierać do mrożenia? W zasadzie wszystkie, choć nie radziłabym mrozić sałaty, rzodkiewek, cebuli i czosnku - te warzywa zdecydowanie się do tego nie nadają.
Jak przygotować warzywa i owoce do mrożenia?
Najpierw obierz, poporcjuj i dokÅ‚adnie umyj warzywa i owoce, a nastÄ™pnie osusz, ukÅ‚adajÄ…c je na papierowych rÄ™cznikach. Mrożenie mokrych produktów nie jest dobrym pomysÅ‚em — pogarsza jakość żywnoÅ›ci, powoduje, że poszczególne jej części sklejajÄ… siÄ™ lub zmieniajÄ… swój naturalny ksztaÅ‚t.
Warto przed włożeniem warzyw i owoców do zamrażalnika, najpierw na parę godzin wstawić je do lodówki, by wstępnie je oziębić, a dopiero później mrozić.
Blanszować czy nie?
Blanszowanie polega na potraktowaniu warzyw i owoców najpierw gorącą, wrzącą wodą, a następnie zimną. Dzięki temu nie tylko usuniesz znajdujące się w nich zanieczyszczenia, ale także zachowają one znacznie więcej składników odżywczych niż podczas całkowitego gotowania, smażenia lub pieczenia.
Dodatkowo ich smak, kolor i chrupkość zasadniczo nie zmieniÄ… siÄ™. Jednak każdy rodzaj warzyw blanszuje siÄ™ inaczej — parzÄ…c i chÅ‚odzÄ…c dÅ‚użej lub krócej. Zasada jest tylko jedna — tyle samo czasu warzywa powinny spÄ™dzić w gorÄ…cej, co w zimnej wodzie.
Jak mrozić warzywa i owoce?
Kiedy twoje warzywa sÄ… już umyte, poporcjowane, zblanszowane i osuszone, możesz przystÄ…pić do mrożenia. Najlepiej jeÅ›li zrobisz to w specjalnie przeznaczonych do mrożenia woreczkach - po prostu wsypujesz do nich warzywa lub owoce (nie za dużo, ale też nie za maÅ‚o — tak, by z Å‚atwoÅ›ciÄ… zamknąć woreczek), usuwasz nagromadzone w Å›rodku powietrze, opisujesz co i od kiedy znajduje siÄ™ w woreczku i wkÅ‚adasz go do zamrażarki.
Możesz użyć też plastikowych pojemników, które szczelnie zamkniesz (np. po lodach) i opiszesz. A czy próbowałeś kiedyś mrozić warzywa i owoce w formie puree? To świetny pomysł na błyskawiczny koktajl lub zupę krem. Wystarczy, że przed mrożeniem zblendujesz owoce i jarzyny, a następnie przełożysz je do foremek na lód lub małych, szczelnie zamykających się, niewielkich pojemniczków.
Drobne warzywa i owoce (groszek, truskawki, jagody, poziomki, maliny, jeżyny) po oczyszczeniu z szypułek, umyciu i osuszeniu najpierw wyłóż na tackę i tak zamróź, a dopiero potem przesyp do woreczków i opisz. W ten sposób nie posklejają się, a po rozmrożeniu, na torcie czy babeczkach będą wyglądać jak świeże :)
Możesz także zamrozić swoje ulubione mieszanki warzyw, które potem wylÄ…dujÄ… w ekspresowej zupie jarzynowej lub na patelni. Przed zamrożeniem jarzyny pokrój w kostkÄ™, sÅ‚upki lub zetrzyj na tarce — zaoszczÄ™dzisz czas i pieniÄ…dze gotujÄ…c zimÄ…, pysznÄ… zupÄ™ jarzynowÄ….
Mrożenie ziół
Zioła również możesz zamrozić. Natkę pietruszki, koperek czy zioła umyj, osusz i posiekaj, a następnie przełóż do małych pojemniczków i szczelnie zamknij. Do zimowej zupy będą idealne.
Mrożenie zup
Gotowe zupy także można mrozić. Jest tylko jedna zasada - nie zamrażaj zupy wraz z ziemniakami, bo po rozmrożeniu są bardzo gąbczaste. Najlepiej jeśli zamrozisz czystą zupę bez warzyw, które przecież możesz dodać podczas podgrzewania po odmrożeniu (one także mogą być wcześniej mrożone :)).
A czy wiesz, że samodzielnie możesz przygotować kostki rosołowe? Wystarczy, że ugotowany i ostudzony bulion wlejesz do foremek na lód, a następnie zamrozisz i zdrowe, domowe kostki rosołowe gotowe :)
Jak rozmrażać owoce i warzywa?
Odpowiednie rozmrażanie żywności jest równie ważnie co jej zamrażanie. Produkty, które chcesz rozmrozić, połóż na najniższą półkę w lodówce lub w chłodnym miejscu. Pamiętaj, że im wolniejszy będzie proces rozmrażania, tym produkty po rozmrożeniu będą smaczniejsze.
Owoce najlepiej wyjmij z zamrażarki kilka godzin wcześniej i zostaw na najniższej półce lodówki lub w temperaturze pokojowej. Natomiast warzywa możesz wrzucić bezpośrednio na patelnię lub do garnka po wyjęciu z zamrażarki.
Alternatywą jest kuchenka mikrofalowa, dzięki której wszystko rozmraża się błyskawicznie. Jednak jej użycie powoduje znaczne straty minerałów i witamin, co zdecydowanie zmniejsza wartości odżywcze przygotowywanych potraw.
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze