Zapomniany deser - szyszki z ryżu preparowanego
KATARZYNA GILETA-KLĘPKA • dawno temu • 1 komentarzPamiętacie szyszki z ryżu preparowanego? Były bardzo popularne w latach osiemdziesiątych. Do ich przygotowania potrzeba jedynie kilku składników. Lepienie to doskonała zabawa, dlatego warto w nią zaangażować dzieci. Dawno już nie jadłam szyszek, czas więc przypomnieć sobie smak dzieciństwa. Lista zakupów? Preparowany ryż, masa krówkowa i margaryna.
Szyszki z ryżu preparowanego – smaczny i szybki deser
W czasach PRL, kiedy sklepowe półki świeciły pustkami, gospodynie domowe dwoiły się i troiły, by przygotować coś smacznego z tych produktów, które udało się jakimś cudem zdobyć. Był więc marcepan z fasoli, blok czekoladowy bez czekolady, no i pyszne krówkowe szyszki.
Do przygotowania szyszek potrzebujemy preparowanego ryżu (dziś niestety coraz trudniej go kupić), masy krówkowej i margaryny. Szyszki robi się szybko. Nie wymagają one pieczenia.
Jak zrobić masę krówkową? Roztapiamy cukierki krówki w margarynie. Możemy też kupić gotową masę lub zrobić ją ze słodzonego mleka skondensowanego. Wystarczy wstawić puszkę z mlekiem do garnka z wodą i gotować przez 2–3 godziny. Do masy warto dodać 3 łyżki kakao, wtedy otrzymamy czekoladowe szyszki.
Raz też wrzuciłam dmuchany ryż do roztopionej czekolady, dodałam posiekane bakalie (rodzynki, morele, orzechy laskowe) i z takiej masy formowałam kulki. Tez wyszło pysznie.
Pamiętajcie, że lepienie szyszek to dość „brudna robota”, masa klei się do palców, aby więc ułatwić sobie pracę, zawsze kiedy robię szyszki stosuję patent z zimną wodą. Stawiam sobie w pobliżu miskę z zimną wodę, zwilżam dłonie i dopiero wtedy nabieram masę. Dzięki temu nic się nie przykleja, a szyszki (lub kulki – jak kto woli) wychodzą ładne i kształtne.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze