Domowe ptysie jak z cukierni
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 3 komentarzePtysie. Wszyscy lubiÄ… ptysie - nie znam osoby, która nie zajadaÅ‚aby siÄ™ nimi :) Delikatne, chrupiÄ…ce ciasto ptysiowe, a pomiÄ™dzy jego warstwami pyszny i lekki jak chmurka krem z bitej Å›mietany. Na samÄ… myÅ›l robiÄ™ siÄ™ gÅ‚odna... Poniżej znajdziecie kilka ciekawostek o cieÅ›cie ptysiowym i oczywiÅ›cie najlepszy przepis jaki znam! Zapraszam!
Ciasto ptysiowe — skÄ…d siÄ™ wzięło?
Ciasto ptysiowe najprawdopodobniej po raz pierwszy podano w poÅ‚. XVI wieku na dworze Katarzyny Medycejskiej. Inne źródÅ‚a podajÄ…, że znane byÅ‚o już w późnym Å›redniowieczu… Jednak niezależnie od tego kiedy i kto wymyÅ›liÅ‚ ptysie, jedno jest pewne — nie staÅ‚o siÄ™ to przypadkiem, jak mogÅ‚o to być w wypadku wina, chleba na zakwasie czy sera.
A dlaczego? Bo do stworzenia tego niezwykłego deseru, jakim są ptysie, potrzebna była wiedza na temat właściwości poszczególnych produktów spożywczych i niemało umiejętności kulinarnych.
Ciasto ptysiowe — wcale nie takie trudne, jak myÅ›lisz
Na pierwszy rzut oka może wydawać siÄ™, że przygotowanie ciasta ptysiowego jest skomplikowane i niemożliwe dla poczÄ…tkujÄ…cego amatora ptysiów — niekoniecznie! Ciasto ptysiowe jest jednym z najÅ‚atwiejszych do przygotowanie ciast — skÅ‚adniki Å‚atwo zapamiÄ™tać, proporcje też, a o zakalec trzeba siÄ™ naprawdÄ™ postarać :)
Wystarczy trzymać się ściśle dobrego przepisu, a sukces macie gwarantowany! A oto zapowiadany wcześniej przepis na pyszne ptysie z bitą śmietaną.
Ptysie z bitÄ… Å›mietanÄ… — przepis
Składniki:
- 250 ml wody,
- 100 g prawdziwego masła,
- ¼ łyżeczki soli,
- 200 g mÄ…ki pszennej luksusowej,
- 5 średnich jajek.
W garnku z dużym dnem zagotuj wodÄ™ razem z solÄ… i masÅ‚em. Wsyp do garnka przesianÄ… mÄ…kÄ™ i mieszaj energicznie — użyj do tego drewnianej Å‚yżki. Nie przestawaj mieszać, aż masa nie stanie siÄ™ gÅ‚adka, lÅ›niÄ…ca i przybierze formÄ™ kuli - wiesz co to oznacza? Å»e ciasto siÄ™ już zaparzyÅ‚o i można zdjąć je z ognia.
Na kilka chwil odstaw ciasto do przestygnięcia, ale nie do całkowitego - nadal musi być ciepłe. Wbij pierwsze jajko i energicznie zamieszaj masę, by połączyć składniki, tak samo postępuj z kolejnymi jajkami. Do mieszania składników nie musisz używać drewnianej łyżki - możesz wykorzystać mikser.
Kiedy jajka ładnie połączyły się już z ciastem, przełóż je do worka cukierniczego z dużą końcówką i wyciskaj porcje w formie dużych rozet na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy poszczególnymi porcjami ciasta zostaw spore odstępy, by nie zlały się, bo ptysie bardzo urosną podczas pieczenia.
BlachÄ™ z ciastkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz ok. 25–30 min. Przynajmniej przez 15 minut nie wolno otwierać piekarnika żeby ciasto nie opadÅ‚o. Upieczone ptysie powinny być wyroÅ›niÄ™te, mocno rumiane z wierzchu i suche w Å›rodku.
Żeby sprawdzić czy ptysie są już gotowe wyjmij jednego i przekrój go poziomo na pół. Jeśli jest suchy, to pozostałe też wyjmij, a jeśli zauważysz, że w środku jest wilgotny, dopiecz je jeszcze przez kilka minut.
Kiedy twoje ciasteczka ptysiowe są już upieczone, przełóż je na kratkę, a następnie przekrój na pół. Teraz przyszedł czas na napełnianie ptysiów bitą śmietaną - oto przepis.
Przepis na krem do ptysiów
Ubitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego z dużą, gwieździstą końcówką i napełniaj nią dolną część ciastek, a następnie przykryj górną. Ptysie oprósz cukrem pudrem i wstaw na chwilę do lodówki. Jednak nie przechowuj ich dłużej niż godzinę, bo ciasto ptysiowe może rozmięknąć.
Smacznego! :)
Ptysie i… co jeszcze?
Z przygotowanego według powyższych wskazówek podstawowego ciasta ptysiowego można stworzyć wiele pysznych deserów: bardzo dobrze nam znane eklerki czy karpatkę, jak także pyszne francuskie profiteroles, croquembouche, Paris-Brest.
Można powiedzieć, że każdy z tych deserów jest ptysiem, ale w różnej formie i z różnymi rodzajami kremów :)
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze