Kasztany - teraz sÄ… najsmaczniejsze!
KATARZYNA GILETA-KLĘPKA • dawno temu • 3 komentarzeKasztany jadalne dojrzewajÄ… we wrzeÅ›niu i październiku, a wiÄ™c wÅ‚aÅ›nie trwa na nie sezon. Uliczni sprzedawcy kasztanów to staÅ‚y element jesiennego krajobrazu we francuskich i wÅ‚oskich miastach. Podobno najsmaczniejsze kasztany sÄ… na Placu Pigalle... Jednak nie musisz jechać do Paryża, by cieszyć siÄ™ smakiem pieczonych kasztanów. Jakie wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci majÄ… kasztany, jak je przyrzÄ…dzić?
Kasztany — dlaczego warto je jeść?
- Jadalne kasztany obfitują w skrobię, która w czasie gotowanie przekształca się w cukier.
- Zawierają również sporo błonnika, potasu, magnezu, wapnia i witaminy C (mają jej tyle samo co cytryna!) oraz witamin z grupy B.
- Kasztany jadalne, są polecane osobom, które cierpią na celiakię, ponieważ nie zawierają glutenu.
- Z kasztanów produkuje się mąkę, która świetnie nadaje się do wypieków i naleśników.
Wybieramy kasztany
W superparketach, delikatesach i sklepach internetowych możemy kupić jadalne kasztany. Jak wybrać najlepsze?
Wybierajmy duże i ciężkie okazy (zbyt lekkie są przeważnie przesuszone). Zwracajmy uwagę, by miały lśniącą, gładką skorupkę, bez ciemnych plam i dziurek (przez tę dziurkę wchodzi bowiem robaczek ;-))
Dobrze jest również kasztany powąchać. Jeśli wyczujemy pleśń, lepiej zrezygnować z zakupu.
W sprzedaży są dostępne także obrane, ugotowane kasztany - pakowane próżniowo lub w zalewie.
Pieczone kasztany
Kasztanów nie powinniśmy jeść na surowo, ponieważ zawarta w nich skrobia jest nieprzyswajalna. Dlatego należy je wcześniej upiec, usmażyć lub obgotować.
Dobrze upieczone powinny mieć przyrumieniony miąższ o lekko chrupiącej powierzchni. Kasztany podajemy w łupinach. Wydobywamy je ze skorupek, kiedy są jeszcze ciepłe.
Kasztany mają słodkawy, lekko orzechowy smak. Są sypkie, mączyste. Można je delikatnie posolić albo polać miodem lub syropem klonowym.
We WÅ‚oszech upieczone kasztany wrzuca siÄ™ na kilka minut do szklanki z czerwonym winem, a potem zjada, popijajÄ…c od czasu do czasu winogronowym trunkiem ;-)
Kasztany możemy przyrządzić także na patelni. rozgrzewamy ją na dużym ogniu, wrzucamy nacięte na krzyż kasztany i prażymy przez ok. 20 minut[b]. Chwilę przed końcem można je spryskać czerwonym winem.
[b]Aby ugotować kasztany nacinamy je lub nakÅ‚uwamy igÅ‚Ä… w kilku miejscach, wrzucamy do wrzÄ…cej wody i gotujemy 10–20 minut, aż popÄ™kajÄ… Å‚upinki. NastÄ™pnie obieramy.
Gotowane kasztany można wykorzystać również do sałatek, farszów, zup. Mąka kasztanowa nadaje się do wypieków, natomiast puree to świetny dodatek do deserów.
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze