Cykoria - zaproś ją do swojej kuchni!
KATARZYNA GILETA-KLĘPKA • dawno temu • 3 komentarzeNa przełomie października i listopada zaczyna się sezon na cykorię. Będziemy mogli się cieszyć jej smakiem aż do kwietnia. Cykoria ma podłużne, chrupiące liście o słodko-gorzkim smaku. Jest idealna do sałatek, surówek, zapiekanek, kremowych zup. Świetnie komponuje się z orzechami, serami pleśniowymi, rodzynkami, rybami, owocami morza, suszoną szynką czy octem balsamicznym. Cykoria nie tylko świetnie smakuje, ale również dostarcza naszemu organizmowi cennych witamin i mikroelementów. Dlatego nie zwlekaj - zaproś ją do swojej kuchni!
Cykoria — co się w niej kryje?
Cykoria, choć niepozorna, kryje w sobie całe bogactwo witamin oraz składników mineralnych.
Jedząc ją, dostarczamy swojemu organizmowi dużą ilość witaminy C, która wspomaga odporność oraz wzmacnia ściany naczyń krwionośnych.
Witamina A oraz beta karoten poprawia wygląd skóry. Kwas foliowy i żelazo są niezbędne do produkcji czerwonych krwinek. Magnez wspiera prawidłowe funkcjonowanie mózgu, a fosfor to budulec kości i zębów.
Laktucyna i laktukopikryna, czyli substancje, które odpowiadają za charakterystyczną goryczkę, pobudzają nasz apetyt i stymulują wątrobę do wydzielania żółci.
Mam też dobra wiadomość, dla tych, którzy dbają o linię - jedna główka cykorii to tylko 30 kalorii. Można więc jeść ją do woli.
Jak wybierać cykorię?
Cykoria wyglądem przypomina nieco sałatę. Jest jednak dużo mniejsza, a jej listki są dość sztywne i chrupiące. Uprawia się ją bez dostępu światła. Dlaczego? Otóż pod jego wpływem zielenieje i gorzknieje.
Dlatego kupując to warzywo wybieraj jak najjaśniejsze główki. Zwróć też uwagę, by liście dobrze do siebie przylegały. Im mniejsza główka – tym cykoria jest smaczniejsza i bardziej wyrazista w smaku.
Po przyniesieniu do domu możesz ją przechować przez kilka dni w papierowej torbie w zacienionym i chłodnym miejscu.
Cykoria — z czym to się je?
Cykoria otwiera szerokie pole do kulinarnych eksperymentów. Można ją jeść zarówno na surowo w sałatkach i surówkach, a także po obróbce termicznej – grillowaną, duszoną, zapiekaną itd. Charakterystyczny słodko-gorzki smak cykorii urozmaici każdą sałatkę lub surówkę.
Liście cykorii można chrupać, podobnie jak marchewkę czy selera naciowego – z majonezem, dipem czy sosem czosnkowym.
Cykoria lubi towarzystwo bakalii – orzechów włoskich, rodzynek, suszonej żurawiny. Świetnie komponuje się także z jabłkami i gruszkami. Do tego ser pleśniowy i sos cytrynowo-miodowy lub balsamiczny. Pycha!
Blanszowaną lub upieczoną pod beszamelem cykorię można podać jako dodatek do ryb, owoców morza bądź drobiu.
Liście cykorii, ze względu na swój charakterystyczny „łódkowaty” kształt doskonale nadają się także do faszerowania (mięsem, grzybami, warzywami, sałatką) – zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Klasyczną włoską przystawką są główki cykorii, owinięte w plastry szynki parmeńskiej i zapieczone.
A próbowaliście kremu z cykorii?
Na koniec mała ciekawostka, czy wiecie, że wysuszone i zmielone korzenie cykorii są wykorzystywane jako zamiennik kawy?
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze