Smaki dzieciństwa - przepis na gofry z dżemem
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 3 komentarzePrawdziwych gofrów już nie ma... no chyba, że te domowe ;-) Pamiętacie smak gofrów z budki jedzonych podczas kolonii nad morzem? Ja pamiętam doskonale i bardzo za tym smakiem tęsknię (za wakacjami również ;-)) I z tej tęsknoty wczoraj postanowiłam zrobić je na kolację. Chcesz poznać przepis na gofry idealne, na widok których aż ślinka cieknie? Zapraszam!
Gofry z dżemem — mój smak dzieciństwa
Obowiązkowym punktem każdej wakacyjnej kolonii nad morzem była budka z goframi. Dzieciaki zajadały się nimi, bo nigdzie indziej gofry z dżemem nie smakowały tak jak nad Bałtykiem. Pamiętasz te czasy? ;-)
W dzieciństwie gofrów najadłam się co nie miara. I choć nie mieliśmy w domu gofrownicy, to chyba byłam wielką szczęściarą, bo na ulicy przy której kiedyś mieszkałam stała mała budka, w której można było kupić zapiekanki i gofry — równie smaczne, co te znad morza.
Teraz niestety już tam nie mieszam, a i czasy kolonijne dawno za mną, więc aby cieszyć się smakiem gofrów musiałam zakupić gofrownicę.
Przyznam się wam, że przygotowanie ciasta na idealne gofry nie było wcale takie proste, ale metodą prób i błędów udało mi się otrzymać recepturę, która najbardziej odpowiada moim kubkom smakowym. Oto ona:
Przepis na gorfy
Te gofry najbardziej smakują mi z dżemem i bitą śmietaną, bo właśnie takie jadłam w dzieciństwie, ale możesz zaszaleć i podać je z owocami, czekoladowym sosem albo rodzinkami.
Smacznego! ;-)
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze