Na czym polega sekret doskonałego purée?
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 4 komentarzeW czym tkwi tajemnica udanego purée? Zawsze siÄ™ nad tym zastanawiaÅ‚am, bo moje purée wychodziÅ‚o albo za gÄ™ste, albo za rzadkie... Ale zasiÄ™gnęłam jÄ™zyka, poszperaÅ‚am w internecie i już wiem na czym polega sekret dobrego purée! A teraz podzielÄ™ siÄ™ z wami tÄ… tajemnÄ… wiedzÄ… ;-)
Purée idealne
Czyli kremowe, delikatne, rozpÅ‚ywajÄ…ce siÄ™ w ustach - wÅ‚aÅ›nie tak powinno smakować ziemniaczane purée, ale czy wiesz, że można je przygotować także z innych warzyw i owoców? Na przykÅ‚ad groszku, dyni, selera, jabÅ‚ek albo kopru wÅ‚oskiego… Ale odkÄ…d odkryÅ‚am przepis na doskonaÅ‚e purée z ziemniaków, to wÅ‚aÅ›nie ono jest moim ulubionym ;-)
Jeśli chcesz, by twoje ziemniaczane purée zadowoliło podniebienia nawet największych smakoszy, musisz wiedzieć, że powinno ono być gładkie. A jak się pozbyć niechcianych grudek? Jest całe mnóstwo narzędzi, które mogą ci w tym pomóc - blender, mikser, tłuczek do ziemniaków, maszynka do mielenia, czy najbardziej tradycyjny tłuczek do ziemniaków.
Jak gotować ziemniaki na purée?
Tutaj najważniejsze jest wyczucie — nie ma okreÅ›lonego czasu gotowania ziemniaków - sam musisz okreÅ›lić, kiedy sÄ… już wystarczajÄ…co miÄ™kkie. Ale o czekaniu na ten wÅ‚aÅ›ciwy moment za chwilÄ™ - najpierw należy wybrać ziemniaki.
Najlepsze będą te typu C, czyli mączyste (przykładowe odmiany: bryza, gracja, ibis, tajfun, gustaw). Najpierw należy je umyć, cienko obrać i gotować w osolonej wodzie aż będą miękkie.
Należy pamiÄ™tać, że ziemniaki zaczynamy gotować w zimnej wodzie, a kiedy sÄ… już miÄ™kkie, odcedzamy je, a nastÄ™pnie odparowujemy przez 2–3 min na maÅ‚ym ogniu.
A dlaczego do purée dodajemy mleko lub śmietanę? Ano dlatego, że wchłaniają one skrobię z ziemniaków, co skutkuje tym, są ona bardziej strawne.
No, jeśli już wiesz na czym polega sekret idealnego purée, nie pozostaje nic innego, jak je przygotować ;-)
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze