Czym zastąpić jajko, proszek do pieczenia i śmietanę? Czyli kulinarne zamienniki, które uratują nas w kryzysowych sytuacjach
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 4 komentarzeIle razy zdarzyÅ‚o ci siÄ™ przygotowywać jakÄ…Å› potrawÄ™, zaglÄ…dasz do lodówki, a tam nie ma ani jednego jajka, a w tym przepisie sÄ… one niezbÄ™dne? A może zapomniaÅ‚eÅ› kupić Å›mietany lub ketchupu? Spokojnie - w kuchni nie ma rzeczy niezastÄ…pionych! Poznaj kilka zamienników kulinarnych, które uratujÄ… twojÄ… potrawÄ™ w kryzysowej sytuacji.
Czym zastąpić jajko?
Wszystko zależy od tego co pichcimy i czy potrzebujemy całego jajka, czy może tylko żółtka lub białka. Generalnie 1 jajko możesz zastąpić:
- 2 łyżkami mąki kukurydzianej,
- 2 łyżkami mąki ziemniaczanej,
- ¼ szklanki puree ziemniaczanego + ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- ¼ szklanki puree z dyni + ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżkami wody + łyżka oleju + 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżką zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody.
Piekąc ciasto jajko możesz zastąpić:
- 2–3 peÅ‚nymi Å‚yżkami (30–45 ml) musu jabÅ‚kowego,
- rozgniecionym, bardzo dojrzałym bananem,
- łyżeczką skrobi kukurydzianej wymieszanej z trzema łyżeczkami wody,
- mieszanką łyżki oleju roślinnego + 2 łyżki wody + ½ łyżeczki sody oczyszczonej.
Czym zastąpić białko?
Robiąc klopsiki, krokiety czy paszteciki, ich składniki można sklepić stosując: płatki owsiane, zmielone siemię lniane, kaszkę mannę, twaróg lub mąką sojową (1 łyżka mąki rozpuszczona w trzech łyżkach wody).
Natomiast przygotowując słodkie i kremowe potrawy białko zastąpić można łyżeczką żelatyny.
Dobrym zamiennikiem dla białek jest także woda po gotowaniu ciecierzycy, nazywana aquafabą.
Czym zastąpić bulion warzywny lub rosół?
Od razu powiem, że nie ma dobrego zamiennika rosołu lub bulionu warzywnego - nic nie zastąpi ich naturalnego smaku, ale w kryzysowej sytuacji możesz ratować się kostką rosołową, przyprawami i ziołami.
Czym zastąpić ketchup?
Najlepiej sprawdzi siÄ™ tutaj koncentrat pomidorowy - dodaj do niego odrobinÄ™ wody, octu winnego, soli i cukru, a także suszone zioÅ‚a — bazyliÄ™ i oregano.
Czym zastąpić proszek do pieczenia?
Chcesz upiec ciasto, zaglÄ…dasz do szafki i nie znajdujesz tam proszku dopieczenia? Spokojnie — zajrzyj szuflady, a na pewno znajdziesz w niej sodÄ™ oczyszczonÄ…, prawda? ;-)
Soda oczyszczona ma podobne właściwości co proszek do pieczenia. Wystarczy, że dokładnie wymieszasz ją z mąką, a potem połączysz z resztą składników. Tylko pamiętaj o proporcjach - ½ łyżeczki sody oczyszczonej odpowiada łyżeczce proszku do pieczenia.
Czym zastąpić śmietanę?
Jeśli w lodówce nie znajdziesz śmietany, możesz zastąpić ją jogurtem greckim lub jogurtem naturalnym - świetnie sprawdzi się w zupach, sałatkach.
Natomiast jeśli w przepisie jest szklanka słodkiej śmietanki, może zastąpić ją szklanka mleka z dodatkiem łyżeczki masła.
Czym zastąpić cukier waniliowy?
Powinnam raczej napisać wanilinowy — ten maÅ‚o co ma wspólnego z prawdziwym cukrem waniliowym, który możesz zrobić samodzielnie w domu - oto przepis:
Czym zastąpić masło?
PiekÄ…c ciasto zamiast masÅ‚a możesz dodać olej roÅ›linny w proporcji 10 dag masÅ‚a zastÄ…p 2–3 Å‚yżkami oleju. JeÅ›li pieczesz ciasteczka, zamiast masÅ‚a dodaj biaÅ‚y ser, przeliczajÄ…c, że 2 części twarogu odpowiadajÄ… 1 części masÅ‚a. A we wszystkich wypiekach Å‚yżkÄ™ masÅ‚a możesz zastÄ…pić Å‚yżkÄ… oleju kokosowego.
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze