W czym tkwi sekret barszczu ukraińskiego?
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 5 komentarzyIlu kucharzy, tyle przepisów na barszcz ukraiÅ„ski - każdy gotuje go wedÅ‚ug swojej receptury. I tu pojawiajÄ… siÄ™ spory - czy barszcz ukraiÅ„ski bez biaÅ‚ej fasoli to jeszcze barszcz ukraiÅ„ski? Czy jest dopuszczalne użycie biaÅ‚ej kapusty zamiast kiszonej? Otóż tak! Bo na Ukrainie ten barszcz jest daniem narodowym i gotuje siÄ™ go ze Å›wieżej kapusty, bez fasoli i podaje z pampuszkami, czyli maÅ‚ymi buÅ‚eczkami. Nasi wschodni sÄ…siedzi barszcz, do którego dodajÄ… fasolÄ™ nazywajÄ… "barszczem czernihowskim". Jak widać co kraj to obyczaj ;-) A ja zapraszam was po mój przepis na barszcz ukraiÅ„ski - bez fasoli i ze Å›wieżą kapustÄ….
Przepis na mój barszcz ukariński
Sekret pysznego barszczu ukraińskiego tkwi w szczegółach - w odpowiednio dobranych, a następnie dodanych we właściwym czasie składnikch. Mój barszcz ukraiński to połączenie buraków, kapusty, innych warzyw i przypraw. Mam nadzieję, że wam posmakuje ;-)
Składniki:
- ½ kg mięsa wołowego z kością,
- 4 średniej wielkości buraki,
- ¼ włoskiej kapusty,
- 4 łyżki przecieru pomidorowego,
- 4 ziemniaki,
- 2 średnie marchewki,
- korzeń pietruszki,
- 2 cebule,
- 2 łyżki oleju,
- łyżka octu,
- łyżka cukru,
- 2 łyżki mąki (do zasmażki),
- 2 łyżki masła (do zasmażki),
- 4 zÄ…bki czosnku,
- 5 ziaren pieprzu,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- sól i pieprz do smaku.
Gotowanie barszczu ukraińskiego zacznij od przygotowania wywaru - umyj mięso, włóż je do garnka z zimną wodą i zagotuj. Gdy na powierzchni pojawią się tzw. szumowiny, usuń je przy pomocy łyżki albo sitka i zmniejsz ogień.
Teraz obierz buraki i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Starte buraki wrzuć na patelnię i podsmaż na oleju, dodaj ocet, cukier i przecier pomidorowy. Wlej niewielką ilość oleju i duś buraczki aż staną się miękkie.
Na drugiej patelni podsmaż na maśle pokrojone w kostkę cebule i dodaj do nich starte ma tarce marchewkę i pietruszkę.
Obierz ziemniaki i pokrój je w równą kostkę, a kapustę poszatkuj. Do gotującego się wywaru dorzuć ziemniaki i zaczekaj aż się zagotuje, a następnie dorzuć kapustę i gotuj całość przez 15 min.
Po tym czasie dorzuć do wywaru zawartość obu patelni i dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem.
Czas na zasmażkę - na patelni rozpuść 2 łyżki masła, dosyp 2 łyżki mąki i zacznij mieszać. Po pewnym czasie powstanie gęsta masa, wtedy dolej odrobinę wywaru i nadal mieszaj aż uzyskasz gładką masę, a następnie dodaj zasmażkę do gotującej się zupy.
Już na sam koniec do gotującego się barszczu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj go jeszcze przez kilka minut.
Barszcz ukraiński podawaj posypany posiekaną natką pietruszki. Smacznego! ;-)
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze