ZaproÅ› paniÄ… WalewskÄ… do swojej kuchni
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 4 komentarzePani Walewska, nie bez przyczyny zwana także pychotkÄ…, to niezwykle smaczne ciasto na kruchym spodzie, z kremem, chrupiÄ…cÄ… bezÄ… i dżemem porzeczkowym, by przeÅ‚amać sÅ‚odycz. Ciasto, choć wyglÄ…da na pracochÅ‚onne, wcale takie nie jest. Nie powinno też przysporzyć problemów nowicjuszom - powiedziaÅ‚abym nawet, że jest caÅ‚kiem Å‚atwe do przygotowania, mimo iż skÅ‚ada siÄ™ z kilku warstw. JeÅ›li jeszcze pani Walewska vel pychotka nie zagoÅ›ciÅ‚a w twojej kuchni, to najwyższy czas nadrobić te zalegÅ‚oÅ›ci ;-)
Przepis na ciasto pani Walewska vel pychotka
Choć, tak jak pisałam, pani Walewska nie należy do bardzo skomplikowanych ciast, to jednak dla ułatwienia podzielę przepis na partie, byś łatwiej mógł się w nim odnaleźć. Zapraszam do pieczenia! ;-)
Kruche ciasto
Składniki:
- 500 g mÄ…ki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- ½ szklanki cukru pudru,
- 200 g zimnego masła,
- 6 żółtek,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (12 lub 18 proc.).
Zacznij od przesiania mąki wraz z proszkiem do pieczenia, dodaj masło i zacznij szybko siekać je nożem aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę. Teraz dodaj żółtka, cukier, szczyptę soli, śmietanę i zacznij szybko zagniatać ciasto.
Kiedy ciasto jest już gotowe, uformuj z niego kulÄ™, podziel jÄ… na dwie równe części i każdÄ… zawiÅ„ w foliÄ™ spożywczÄ… i wstaw do lodówki na 30–60 min.
Beza
Składniki:
- 6 białek,
- szczypta soli,
- 1 ½ szklanki drobnego cukru do wypieków,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Dodoatkowo:
- słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g),
- 120 g płatków migdałowych,
- forma o wymiarach 25 x 33 cm,
- papier do pieczenia.
Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę, a następnie stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj cukier (cały czas ubijając). Na koniec dosyp przesianą mąkę ziemniaczaną i wszytko dokładnie wymieszaj.
Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij z lodówki jedną część ciasta i rozwałkuj, a następnie wyłóż nim spód formy. Jeszcze surowe ciasto posmaruj warstwą połowy słoiczka dżemu, na którą wyłóż połowę masy bezowej i posyp ją połową płatków migdałowych. Formę z zawartością wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. i piecz przez ok. 40 min (z termoobiegiem).
Jeśli posiadasz dwie takie same formy, możesz upiec oba blaty jednocześnie, a jeśli nie, wówczas zrób to pojedynczo, ale drugą porcję bezy przygotuj przed samym pieczeniem.
Kiedy oba blaty są już upieczone, wyjmij je z piekarnika i wystudź.
Masa kremowa
Składniki:
- 2 szklanki mleka,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 żółtka,
- 3 łyżki cukru,
- 200 g masła (w temperaturze pokojowej),
- kilka kropel aromatu migdałowego lub 2 łyżki likieru Amaretto.
Jedną szklankę mleka zagotuj z cukrem, a drugą zmiksuj z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną, a następnie dodaj do gotującego się mleka i jeszcze chwilę pogotuj aż całość zgęstnieje. Teraz ostudź masę budyniową, a następnie przykryj folią spożywczą tak, by dotykała ona powierzchni budyniu.
Masło włóż do miski i utrzyj przy pomocy miksera na puch, a następnie zacznij dodawać (w trzech turach) budyń, pamiętając o ciągłym ucieraniu masy. Na koniec dodaj aromat lub Amaretto i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Wystudzone placki z dżemem i bezÄ… przełóż masÄ… kremowÄ… i… uzbrój siÄ™ w cierpliwość i silnÄ… wolÄ™, bo zÅ‚ożone ciasto powinno chÅ‚odzić siÄ™ w lodówce przez min. 3 godz.
Smacznego ;-)
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze