Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 3 komentarzePoznajcie aż trzy przepisy na spaghetti - każdy inny, ale równie smaczny, co pozostaÅ‚e. Poczuj siÄ™ jak w prawdziwej wÅ‚oskiej restauracji i to nie wychodzÄ…c z domu! Zapraszam po przepisy i życzÄ™ smacznych efektów - bon appetit! ;-)
Przepis na spaghetti bolognese
Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti,
- ½ kg mięsa mielonego wołowego,
- cebula,
- Å‚odyga selera naciowego,
- marchewka,
- 250 ml bulionu wołowego,
- 200 ml wina czerwonego półwytrawnego,
- 250 ml sosu pomidorowego, passaty albo przecieru pomidorowego,
- liść laurowy,
- 2 zÄ…bki czosnku,
- ¼ kostki masła,
- łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta tymianku,
- łyżeczka oregano,
- sól,
- świeżo mielony pieprz,
- parmezan.
Marchewkę i seler zetrzyj na drobnych oczkach tarki, czosnek drobno posiekaj, a cebulę pokrój w kosteczkę. Na patelni rozpuść masło z oliwą, a następnie wrzuć wcześniej przygotowane warzywa i chwilę je podsmaż.
Teraz dodaj mięso mielone, liść laurowy i posiekany czosnek. Wszystko wymieszaj i podsmaż. Dodaj sól i pieprz, a następnie zmniejsz ogień i podlej sos winem i wszystko duś pod przykryciem aż nadmiar płynu odparuje.
Wlej przecier pomidorowy wraz z bulionem i dopraw wszytko tymiankiem i oregano, przykryj i duÅ› przez godzinÄ™ — wszyscy myÅ›lÄ…, że spaghetti bolognese to szybkie, bezproblemowe danie, jednak sekretem udanego sosu jest dÅ‚ugie, powolne gotowanie - dziÄ™ki temu smaki Å‚Ä…czÄ… i twarzÄ… aromatyczny bukiet.
Kiedy sos bolognese już się dusi, ugotuj al dente makaron spaghetti w osolonej wodzie. Teraz go odcedź i zostaw w garnku pod przykryciem.
Sos dopraw do smaku, wyjmij z niego liść laurowy. Ugotowany makaron podawaj z pokaźną porcją sosu bolognese i startym parmezanem.
Przepis na spaghetti carbonara
Składniki:
- 300 g makaronu spaghetii,
- 4 łyżki oliwy,
- 2 zÄ…bki czosnku,
- 200 g boczku wędzonego,
- cebula,
- 4 żółtka,
- 300 ml śmietanki kremówki,
- 4 łyżki startego parmezanu,
- sól i świeżo starty pieprz,
- natka pietruszki.
Zacznij od podsmażenia na oliwie przeciśniętego przez praskę czosnku i pokrojonej w kosteczkę cebuli, a następnie dodaj pokrojony w drobną kostkę boczek i wszytko podsmaż.
Teraz ugotuj makaron spaghetti al dente, a żółtka roztrzep ze śmietanką i dorzuć parmezan.
Kiedy makaron bÄ™dzie już ugotowany, przełóż go na patelniÄ™ z boczkiem, czosnkiem i cebulÄ…. WyÅ‚Ä…cz ogieÅ„ i — teraz uwaga — czeka ciÄ™ najtrudniejszy etap przygotowania carbonary - wlej jajko ze Å›mietankÄ… do makaronu i dokÅ‚adnie, ale delikatnie mieszaj, by wszytko siÄ™ poÅ‚Ä…czyÅ‚o.
Teraz ponownie wÅ‚Ä…cz ogieÅ„ pod patelniÄ…, ale uważnie kontroluj sytuacjÄ™, bo sos nie może siÄ™ za bardzo Å›ciąć, ponieważ wyjdzie ci jajecznica z makaronem, a tego byÅ›my nie chcieli… ;-)
Kiedy sos carbonara jest już gotowy, posyp go świeżo zmielonym czarnym pieprzem, startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
Przepis na spaghetti marinara
Składniki:
- 200 g makaronu tagliatelle,
- 2 małe szalotki,
- duży ząbek czosnku,
- mała papryczka chili,
- 2 łyżeczki ziołowego oleju,
- 250 g krewetek tygrysich, oczyszczonych (mogą być mrożone),
- 250 ml passaty pomidorowej,
- łyżeczka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią,
- 4 gałązki bazylii,
- sól i cukier do smaku.
- kilka pomidorków koktajlowych.
Zacznij od zagotowania wody na makaron, a kiedy woda się gotuje obierz szalotki, czosnek, oczyść papryczkę z nasion i wszystko posiekaj. Kiedy woda zawrze, osól ją i wrzuć makaron i gotuj według zaleceń producenta na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć wcześniej posiekane składniki i chwilkę je podsmaż. Teraz dodaj krewetki (jeśli są mrożone, nie musisz ich rozmrażać), a po chwili wlej passatę, dodaj cukier, suszone pomidory i smaż przez kilka minut.
Kiedy makaron będzie już gotowy, odcedź go i dodaj do sosu z krewetkami. Dopraw solą oraz posiekaną świeżą bazylią, wszystko wymieszaj i voilà !
Teraz rozłóż porcje na talerze, na wierzchu poukładaj pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe i listki świeżej bazylii i już możesz zajadać.
Smacznego! ;-)
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze