Trzy pomysły na szybkie wegeobiady

... Świat kulinarny zawojowały potrawy wegetariańskie. Na każdym kroku spotykamy się z nowo otwartymi knajpkami z wegejedzeniem. Właśnie dlatego postanowiłam przenieść trochę warzyw do moich obiadów! ...

dawno temu

Domowe ravioli - przygotuj je sam, to wcale nie takie trudne!

... Ravioli to nieduże pierożki z ciasta makaronowego, nadziewane najczęściej serkiem ricotta, mięsem lub szpinakiem. Ravioli pochodzi z Włoch, ale popularność zdobyło na całym świecie - także w Polsce ...

dawno temu

Kulinarne hity PRL

... czy blok czekoladowy konkurują dziś ze spaghetti, sushi czy tajską zupą. I nie ma w tym nic dziwnego, wiele osób z rozrzewnieniem wraca do smaków swojej młodości. Kuchnia PRL opierała się na prostych ...

dawno temu

Smacznie i po polsku

... Polska kuchnia uchodzi za ciężkostrawną i tłustą. Jednak nie warto rezygnować z tradycyjnych dań. Przygotowałam dla was listę najlepszych dań inspirowanych naszą rodzimą kuchnią. Zapewne są wam ...

dawno temu

Wiem co zjem. Dzień francuski

... , rozkładają elegancką serwetkę i delektują się smakiem swojej rodzimej kuchni. Wszystkie sprawy odkładane są na bok, a całe rodziny zasiadają do pięknie nakrytego stołu, gawędzą i odprężają się... Jeżeli chcesz poczuć się jak w Paryżu przygotuj ...

dawno temu

Chcesz zostać ekspertem w kuchni? Musisz znać te pojęcia

... czy warzywa, by zachować ich jędrność. Najprościej mówiąc – chodzi o to, by były one lekko niedogotowane. Jest to szczególnie istotne, kiedy przygotowujemy dania kuchni włoskiej. Rozgotowany makaron ... obróbce termicznej. 17507 Garnirowanie ...

dawno temu

6 pomysłów na pierogi

... Prawie każda kuchnia świata ma w swoim menu pierogi – kuchnia polska nie jest tu wyjątkiem. W cieście można zamknąć farsz praktycznie ze wszystkiego, z warzyw, owoców, mięsa, sera..., a następnego ...

dawno temu

Wiśnie - dlaczego warto je jeść?

... Wiśnie są skarbnicą witamin, przeciwutleniaczy i minerałów - są nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Polskie wiśnie są unikalne - nigdzie na świecie nie znajdziesz tego smaku. Wszystko za sprawą ... oryginalny, słodko-kwaśny smak - zupełnie inny niż ...

dawno temu

Poznaj zalety i wady silikonowych akcesoriów kuchennych

... Silikonowe akcesoria rozgościły się na dobre w naszych kuchniach. Nic dziwnego, mają wiele zastosowań i pasują do każdego wnętrza. Jakie są inne zalety przyborów z silikonu, a jakie mają one wady? ... limonkowym, wybiorę tę drugą. Myślę, że ...

dawno temu

Sztuka jedzenia pałeczkami - kurs dla początkujących

... Jeżeli dopiero zaczynasz swoją przygodę z kuchnia azjatycką, spożywanie posiłków kuchni orientalnej w ich tradycyjnej oprawie może stanowić dla ciebie wyzwanie. Jak jeść pałeczkami? Czego pod żadnym ... pozorem nie można, a co wręcz trzeba robić ...

dawno temu

Sylwestrowe potrawy, które przyniosą ci szczęście w Nowym Roku!

... z najdroższych ryb świata. Co ciekawe, mięso tej ryby nie jest niebieskie, a różowe, a ten kolor dla mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni jest kolorem szczęścia. W Hiszpanii w Nowy Rok przygotowuje ... się specjalne, tradycyjne danie z ryżu, ryb i ...

dawno temu

Patison - z czym się to je?

... chodzi? Tak, o patisony :). Raczej rzadko goszczą na naszych stołach, a szkoda, bo oprócz niezwykłego wyglądu posiadają ciekawy, delikatny smak i wiele składników odżywczych dobroczynnie wpływających na nasze zdrowie. Dowiedz się więcej o ...

dawno temu

6 ciekawych pomysłów na lazanię

... Lazania jest typowo włoską potrawą przygotowywaną na bazie specjalnego makaronu o tej samej nazwie, co to danie. Tradycyjna lazania łączy w sobie wszystko to, co w kuchni Półwyspu Apenińskiego ...

dawno temu

Kitchen Book TV prezentuje kolorowe bezglutenowe kopytka

... Kopytka nie muszą być nudne! Zobaczcie jak Karolina, która prowadzi kanał na YouTube Kitchen Book Tv przygotowuje kolorowe kopytka ze składników, które z pewnością znajdziecie w swojej kuchni. Takie danie skusi każdego niejadka. Więcej ciekawych ...

dawno temu

Kreatywne dekorowanie tortów

... Stwórz swój własny przepiękny tort! Możesz poczuć się jak prawdziwy artysta! Wykaż się kreatywnością, czerp inspiracje z otaczającego cię świata i sztuki. ...

dawno temu

Czas na kukurydzę!

... Kukurydza kojarzy się nam głównie z kuchnią meksykańską. W Polsce powszechnie znana i uprawiana jest jej żółta odmiana, ale istnieją jeszcze trzy – biała czerwona i... niebieska. Obok pszenicy i ryżu ... jest najpopularniejszą rośliną uprawną ...

dawno temu

Wiem co zjem - tradycyjnie i po polsku

... Cudze chwalicie, swego nie znacie. A właśnie, że znamy! :) Dziś mam dla was listę najpyszniejszych dań inspirowanych kuchnią polską. Zapewne są wam bardzo dobrze znane, ale warto odkryć je na nowo. Zatem zapraszam was do wypróbowania moich ...

dawno temu

6 faktów o zamiennikach cukru

... Stewia nie ma kalorii, syrop klonowy – zawiera ogrom witamin. Popularny biały cukier warto odstawić na bok, a do naszej kuchni wprowadzić jego zamienniki. Szczególnie, jeśli mamy dzieci. ...

dawno temu

Przepis na placki ziemniaczane

... Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni. Można jeść je solo lub podawać jako dodatek do obiadu. Świetnie komponują się z sosami lub gulaszem. Jak usmażyć idealne placki ziemniaczane - złociste ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - przepis na tęczowy lodowiec

... Tęczowy lodowiec - ciasto, które szczególnie pamiętam z czasów dzieciństwa. Moja mama zawsze przygotowywała je z okazji moich urodzin, więc nic dziwnego, że darzę je wielkim sentymentem. Chcesz poznać przepis na najbardziej kolorowe ciasto na ...

+ Pokaż więcej