Sekrety kuchni bułgarskiej

... znaną bułgarską potrawą jest oczywiście sałatka szopska z pomidorów, papryki, cebuli, ogórków i owczego sera. Jednak to oczywiście nie wszystko. Co smacznego możemy zjeść w Bułgarii? Czym charakteryzuje się tamtejsza kuchnia? ... Czym się ...

dawno temu

Niedrogie gadżety, które zrewolucjonizują twoją kuchnię

... Niektóre czynności w kuchni potrafią nastręczyć dużych trudności i skutecznie zniechęcić do przygotowywania problematycznych potraw. Możemy jednak w prosty i bardzo tani sposób ułatwić ... i dużo bardziej skuteczny. Czy kilka prostych gadżetów ...

dawno temu

Sekrety kuchni greckiej

... Kuchnia grecka ma tradycję sięgającą czterech tysięcy lat. Odnajdziemy w niej wpływy tureckie, rzymskie, perskie, arabskie, bałkańskie, a nawet słowiańskie. Bazuje ona na naturalnych składnikach, wśród których najważniejsze to pszenica, wino i ...

dawno temu

TOP 10 polskich superfoods, które warto włączyć do swojej diety

... Cudze chwalicie, a swego nie znacie - chciałoby się powiedzieć, kiedy niemalże wszyscy zachwycają się nasionami chia, jagodami goji czy sokiem z noni... zapominając o naszych polskich, wspaniałych ... produktach, które w niczym nie ustępują ...

dawno temu

Przepis na placki ziemniaczane

... Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni. Można jeść je solo lub podawać jako dodatek do obiadu. Świetnie komponują się z sosami lub gulaszem. Jak usmażyć idealne placki ziemniaczane - złociste ...

dawno temu

Czas na gęsinę

... również gęsinę na Boże Narodzenie. Warto przekonać się do tego mięsa, ponieważ jest nie tylko niezwykle smaczne, ale również zdrowe. Poza tym Polska słynie w całej Europie z hodowli gęsi. Co można przygotować z gęsiny? Zobaczcie nasze ...

dawno temu

Sekrety kuchni czeskiej

... Czeskie tradycje kulinarne Na pytanie z czym ci się kojarzy czeska kuchnia większość z nas wykrzyknie od razu „Knedliki!”. Owszem, czeskie knedliki są najlepsze na świecie, jednak to niejedyna ... potrawa, której warto spróbować będąc w ...

dawno temu

Kuchnia przyjazna dziecku

... Kuchnia jest pomieszczeniem, w którym przebywamy bardzo często. Przygotowujemy w niej śniadania, obiady, kolacje, a także przekąski na drugie śniadanie czy podwieczorek, robimy w niej herbatę, kawę, czasem nawet przyjmujemy gości. Niektórzy ...

dawno temu

Kuchnia meksykańska - burrito, nachos, guacamole i nie tylko...

... Kuchnia meksykańska pełna jest ostrych smaków, kolorów, warzyw i aromatycznych przypraw. Burrito, tortilla, nachos, guacamole... to tylko kilka, przykładów dań, na które znajdziecie przepisy poniżej ...

dawno temu

Czego nie może zabraknąć w twojej kuchni?

... , ponieważ to zwykle kończy się tym, że wyrzucamy to, czego nie zużyjemy. Mimo to jest kilka składników, których nigdy w żadnej kuchni nie powinno zabraknąć. ... i pełnowartościowy posiłek. Zanim jednak zaczniemy planować zakupy, skupmy się na ...

dawno temu

Kulinarne hity PRL

... czy blok czekoladowy konkurują dziś ze spaghetti, sushi czy tajską zupą. I nie ma w tym nic dziwnego, wiele osób z rozrzewnieniem wraca do smaków swojej młodości. Kuchnia PRL opierała się na prostych ...

dawno temu

Kulinarna podróż po Włoszech

... Kuchnia włoska, obok francuskiej należy do najbardziej popularnych kuchni w Europie. Kojarzy się nam przede wszystkim z przepysznymi makaronami, pizzą, włoskimi serami i winami, świeżymi ziołami ... oraz dojrzewającymi w słońcu pomidorami – ale ...

dawno temu

Imprezy kulinarne we wrześniu

... do Lublina! Szczegóły znajdziecie na facebookowym profilu festiwalu. Winobranie (Zielona Góra) Polską stolicą wina jest Zielona Góra. Co roku odbywa się tam Winobranie, podsumowujące zbiory ... małopolskim jest nazywana Kapuścianą Stolicą ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Odmiany placków ziemniaczanych

... Placki z tartych ziemniaków to popularne danie w wielu światowych kuchniach. Zobacz czym różnią się niemieckie czy szwajcarskie placki ziemniaczane od tych, które goszczą na polskich stołach. ...

dawno temu

Co Włosi dodają do rosołu?

... Polski rosół to przede wszystkim bulion, makaron, marchew, pietruszka i zioła – koperek oraz natka. Odrobina pieprzu, soli i gotowe. Włosi do rosołu dodają małe pulpeciki, tradycyjne pierożki, parmezan, a nawet naleśniki. ... Zazwyczaj są bardzo ...

dawno temu

Kitchen Book TV prezentuje kolorowe bezglutenowe kopytka

... Kopytka nie muszą być nudne! Zobaczcie jak Karolina, która prowadzi kanał na YouTube Kitchen Book Tv przygotowuje kolorowe kopytka ze składników, które z pewnością znajdziecie w swojej kuchni. Takie danie skusi każdego niejadka. Więcej ciekawych ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kurki i jak można je wykorzystać w kuchni?

... zaprosić kurki do swojej kuchni. Mają delikatny korzenny aromat i nieco pieprzny smak, są trwałe, nie robaczeją. Można je wykorzystać na wiele sposobów. Nadają się do marynowania, smażenia, duszenia ... Idziemy na grzyby... Pieprznik jadalny, ...

dawno temu

Kiszona kapusta - przepis

... Kiszona kapusta to prawdziwe polskie superfood. Warto ją jeść nie tylko jako surówkę do dania głównego. Zawiera wiele cennych dla naszego organizmu substancji. Badania naukowe wykazały jej lecznicze właściwości. Zobacz, jak zrobić kiszoną ...

dawno temu

Jaką deskę do krojenia wybrać?

... Dobra deska do krojenia to niezbędny element każdej kuchni. Drewniane, plastikowe, silikonowe, ceramiczne, szklane, bambusowe - wybór produktów na rynku może przyprawić o ból głowy. Jak w takim razie wybrać dobrą deskę do krojenia, nie wydając ...

dawno temu

Superfoods, o których jeszcze nie słyszałeś

... Każdy miłośnik zdrowej kuchni i zdrowego odżywiania z pewnością słyszał o superfoods. Komosa ryżowa, jagody goji, nasiona chia, jarmuż... to tylko niektóre z produktów określanych tym mianem ...

dawno temu

Sałatka jarzynowa - nie taka oczywista jak się wydaje... Poznaj przepis i kilka ciekawostek

... Sałatka jarzynowa - większość z nas nie wyobraża sobie bez niej świąt, imienin u cioci czy rodzinnego spotkania. Uważana jest za tradycyjną polską potrawę, ale czy w rzeczywistości sałatka jarzynowa ... jest polska? Okazuje się, że nie. Chcesz ...

dawno temu

Świeże zioła na wyciągnięcie ręki – od czego zacząć ich uprawę?

... Nie ma w kuchni nic lepszego od świeżych ziół zerwanych prosto z krzaczka. Ich posiadanie wcale nie wymaga ogrodu, działki ani nawet dużego balkonu. Wystarczy odrobina chęci i miejsca na parapecie, żeby już za kilka tygodni móc sięgać po listki ...

dawno temu

Zapraszamy do Kuchni Otwartej Michała Molendy

... Kuchnia Michała Molendy pachnie naturalnymi składnikami. Czuć w niej pasję i radość gotowania. Co zrobić, aby ją odwiedzić? Wystarczy śledzić Smaczne Blogi. Naprawdę warto! Oglądajcie każdy odcinek, by poznać pomysłowe, ale bardzo proste ...

+ Pokaż więcej