Jaką deskę do krojenia wybrać?

... Dobra deska do krojenia to niezbędny element każdej kuchni. Drewniane, plastikowe, silikonowe, ceramiczne, szklane, bambusowe - wybór produktów na rynku może przyprawić o ból głowy. Jak w takim razie wybrać dobrą deskę do krojenia, nie wydając ...

dawno temu

Zapraszamy do Kuchni Otwartej Michała Molendy

... Kuchnia Michała Molendy pachnie naturalnymi składnikami. Czuć w niej pasję i radość gotowania. Co zrobić, aby ją odwiedzić? Wystarczy śledzić Smaczne Blogi. Naprawdę warto! Oglądajcie każdy odcinek, by poznać pomysłowe, ale bardzo proste ...

dawno temu

Zaproś panią Walewską do swojej kuchni

... na pracochłonne, wcale takie nie jest. Nie powinno też przysporzyć problemów nowicjuszom - powiedziałabym nawet, że jest całkiem łatwe do przygotowania, mimo iż składa się z kilku warstw. Jeśli jeszcze pani Walewska vel pychotka nie zagościła w ...

dawno temu

Curry – jakie ma właściwości i dlaczego jest takie pyszne?

... w zależności od waszych preferencji smakowych i wytrzymałości. W dodatku to zrobione własnoręcznie pobudzi waszą kreatywność, a to bardzo cenna rzecz w kuchni. ... drobiu, ale także krewetek, ryb, wołowiny czy tofu. To tzw. danie jednogarnkowe. ...

dawno temu

Cykoria - zaproś ją do swojej kuchni!

... nie tylko świetnie smakuje, ale również dostarcza naszemu organizmowi cennych witamin i mikroelementów. Dlatego nie zwlekaj - zaproś ją do swojej kuchni! ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kurki i jak można je wykorzystać w kuchni?

... zaprosić kurki do swojej kuchni. Mają delikatny korzenny aromat i nieco pieprzny smak, są trwałe, nie robaczeją. Można je wykorzystać na wiele sposobów. Nadają się do marynowania, smażenia, duszenia ... . Kurki są niskokaloryczne, w 100 gramach ...

dawno temu

Wiśnie - dlaczego warto je jeść?

... oryginalny, słodko-kwaśny smak - zupełnie inny niż wiśnie hiszpańskie czy włoskie. Dlatego doceńmy skarb jaki często rośnie w naszych przydomowych sadach i wykorzystajmy go w kuchni! ... aktywności organizmu. W jaki sposób wykorzystać wiśnie w ...

dawno temu

Co dobrego zjesz na Podlasiu?

... Tradycyjne kuchnia podlaska jest mieszanką wpływów kuchni polskiej, rosyjskiej, ukraińskiej, białoruskiej, litewskiej, tatarskiej i żydowskiej. Zobacz, jakich smaków warto spróbować podczas podróży przez Podlasie. ...

dawno temu

Świeże zioła na wyciągnięcie ręki – od czego zacząć ich uprawę?

... Nie ma w kuchni nic lepszego od świeżych ziół zerwanych prosto z krzaczka. Ich posiadanie wcale nie wymaga ogrodu, działki ani nawet dużego balkonu. Wystarczy odrobina chęci i miejsca na parapecie, żeby już za kilka tygodni móc sięgać po listki ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część I

... W kuchni czujesz się jak ryba w wodzie? A może wręcz przeciwnie, potrafisz przypalić nawet wodę na herbatę? Bez względu na to, jakie są twoje kulinarne umiejętności, podpowiadam jak radzić sobie ze zwykłymi kuchennymi czynnościami. Poznaj ...

dawno temu

Jaki nóż wybrać?

... Nic nie irytuje bardziej podczas przygotowywania posiłków jak tępy nóż. Dlatego dobry i ostry nóż w kuchni jest niezbędnym elementem. Poniżej znajdziesz garść cennych porad jaki nóż wybrać do swojej kuchni i jak dbać o niego, by posłużył ci ...

dawno temu

Rozsmakuj się w chłodnikach

... Kiedy za oknem temperatura przekracza 25 stopni w cieniu, nikt nie ma chyba ochoty stać w kuchni nad parującymi garnkami lub rozgrzanym piekarnikiem. No ale jeść coś trzeba. Najlepszym pomysłem na obiad w upalny dzień jest oczywiście chłodnik – ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... , hiszpańskiej tortilli lub sałatki. A co jeśli zostało ci puree? Można nim zagęścić zupę krem np. z brokułów. Rozgniecione ugotowane ziemniaki to także składnik ciasta na kluski, knedle, cepeliny, kopytka ...

dawno temu

Brokuł w roli głównej - 6 pomysłów na wykorzystanie go w kuchni

... żołądka, anemii, a także dobroczynnie wpływają na narząd wzroku oraz regulują poziom cukru we krwi. To dlatego brokuł jest uznawany za jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Warto wprowadzić go do swojej dirty - poniżej znajdziesz kilka ...

dawno temu

Patison - z czym się to je?

... chodzi? Tak, o patisony :). Raczej rzadko goszczą na naszych stołach, a szkoda, bo oprócz niezwykłego wyglądu posiadają ciekawy, delikatny smak i wiele składników odżywczych dobroczynnie wpływających na nasze zdrowie. Dowiedz się więcej o ...

dawno temu

Na czym polega fenomen food trucków?

... Food truck, czyli kuchnia na kółkach. W Polsce ten biznes dopiero raczkuje, ale trzeba przyznać, że rozwija się dość szybko. Ciężarówek z jedzeniem wciąż przybywa. Obecnie jest ich ponad trzysta ... . Gdzie można je spotkać? Gównie na ...

dawno temu

W poszukiwaniu smaku, czyli turystyka kulinarna

... Poznawanie świata „od kuchni” 282019 Zwiedzając, powinniśmy chłonąć nowe miejsc wszystkimi zmysłami. Możemy robić zdjęcia, słuchać anegdot i historii opowiadanych przez lokalnych przewodników ... i nie obejrzeć wierzy Eiffla. Nigdzie indziej ...

dawno temu

Kulinarne hity PRL

... czy blok czekoladowy konkurują dziś ze spaghetti, sushi czy tajską zupą. I nie ma w tym nic dziwnego, wiele osób z rozrzewnieniem wraca do smaków swojej młodości. Kuchnia PRL opierała się na prostych ...

dawno temu

Poczuj się jak w prawdziwej, włoskiej restauracji. 5 przepisów na włoskie dania

... Kuchnia włoska kojarzy się nam przede wszystkim z przepysznymi makaronami, pizzą, włoskimi serami i winami, świeżymi ziołami oraz dojrzewającymi w słońcu pomidorami... Jeżeli chcesz poczuć ... się jak w słonecznej Italii przygotuj któreś z ...

dawno temu

Japoński savoir-vivre przy stole

... Co robić, a czego nie będąc w Japonii? Co jest dozwolone, a co śmiertelnie obrazi japońskiego współbiesiadnika. Co kraj, to obyczaj - kuchnia japońska, tak odmienna od naszej, rządzi się też innymi ...

dawno temu

Smacznie i po polsku

... Polska kuchnia uchodzi za ciężkostrawną i tłustą. Jednak nie warto rezygnować z tradycyjnych dań. Przygotowałam dla was listę najlepszych dań inspirowanych naszą rodzimą kuchnią. Zapewne są wam ...

dawno temu

Wiem co zjem. Dzień francuski

... , rozkładają elegancką serwetkę i delektują się smakiem swojej rodzimej kuchni. Wszystkie sprawy odkładane są na bok, a całe rodziny zasiadają do pięknie nakrytego stołu, gawędzą i odprężają się... Jeżeli chcesz poczuć się jak w Paryżu przygotuj ...

dawno temu

Chcesz zostać ekspertem w kuchni? Musisz znać te pojęcia

... czy warzywa, by zachować ich jędrność. Najprościej mówiąc – chodzi o to, by były one lekko niedogotowane. Jest to szczególnie istotne, kiedy przygotowujemy dania kuchni włoskiej. Rozgotowany makaron ... obróbce termicznej. 17507 Garnirowanie ...

+ Pokaż więcej