Wiem co zjem. Menu po polsku

... Cudze chwalicie, swego nie znacie. A właśnie, że znamy! :) Dziś mam dla was listę najlepszych dań inspirowanych kuchnią polską. Zapewne są wam bardzo dobrze znane, ale warto odkryć je na nowo. Zatem zapraszam was do wypróbowania moich propozycji ...

dawno temu

Sałatka z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozzarellą

... Sezon na spędzanie ciepłych wieczorów przy grillu został rozpoczęty. Jako dodatek do ciepłych dań z całą pewnością sprawdzi się sałatka z grillowanym bakłażanem, pomidorami, mozzarellą - z dodatkiem ...

dawno temu

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... Kiedy wybierzemy się do restauracji serwującej niepolskie dania, może się okazać, że złożenie zamówienia będzie bardzo problematyczne. Jak wymówić nazwy takie jak prosciutto, paella, bruschetta, foie ... , wodą gazowaną i kruszonym lodem. OUZO  ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść słodkie ziemniaki?

... . Zarówno frytki, jak i chipsy z batatów stanowić mogą dodatek do dania albo odrębną przekąskę. Przyrządzam je w piekarniku, przyprawiam ulubionymi ziołami, a następnie podaję z sosem czosnkowym – niebo w gębie! ...

dawno temu

Sztuka inspirowana kulinariami

... syto nakrytych stołów. Naczynia ze srebra, złota i szkła, wykwintne dania, pełne naczynia owoców i warzyw, a nawet owoce morza tworzyły właśnie ówczesne wysmakowane kompozycje. W baroku surowe martwe ... stworzone, aby zaprezentować obfitość ...

dawno temu

Marynowanie kurczaka na grilla - najlepsze sposoby

... Wielkimi krokami nadchodzi czas grillowania, wypadów poza miasto, plenerowych spotkań ze znajomymi. Jest to świetna okazja, by wypróbować nowe dania lub przygotować je wraz z przyjaciółmi. Poniżej przedstawiam kilka prostych przepisów na ...

dawno temu

Strogonow w polskim wydaniu

... Boeuf Strogonow zrobił zawrotną karierę niemal na całym świecie - to danie możemy spotkać w USA, Chinach, Iranie czy Japonii, tyle że pod różnymi nazwami: Strogonow, Stroganov czy Stroganoff ... Przepis na boeuf Strogonow Boeuf Strogonow to ...

dawno temu

Sekrety kuchni duńskiej

... Dania – kulinarne tradycje Już od wielu lat Duńczycy mają bzika na punkcie zdrowego stylu życia i ekologii. Przekonałam się o tym osobiście, robiąc zakupy w małym sklepiku w Kopenhadze. Półki ... na co dzień? 281902 Tradycyjnym duńskim daniem, ...

dawno temu

Wiem co zjem - tradycyjnie i po polsku

... Cudze chwalicie, swego nie znacie. A właśnie, że znamy! :) Dziś mam dla was listę najpyszniejszych dań inspirowanych kuchnią polską. Zapewne są wam bardzo dobrze znane, ale warto odkryć je na nowo. Zatem zapraszam was do wypróbowania moich ...

dawno temu

Jadalne kwiaty

... Czy wiesz, że kwiaty z ogrodu lub doniczki możesz wykorzystać do deserów, napoi i dekoracji dań? Wyglądają przepięknie! Cieszą oko, a niektóre z nich mają również wiele wartości odżywczych. Zawierają np. flawonoidy, białka, cukry, beta-karoten, ...

dawno temu

Hummus libański

... w konserwie, bo prawdziwy hummus nie jest daniem, które zrobisz w pięć minut. Wymaga zaangażowania i serca. Cieciorka powinna moczyć się przez całą noc w wodzie – nie krócej. 281465 Po tym czasie należy ... przyrządzania hummusu sam będziesz ...

dawno temu

Jak ugotować makaron idealny?

... elementach, które sprawią, że efekt finalny będzie idealny. Nic tak bowiem nie psuje smaku dania niż makaron, który jest zbyt twardy lub rozgotowany. ... to idealne rozwiązanie. Ich dania są dużo lżejsze niż polskie odpowiedniki. Przede ...

dawno temu

Trzy pomysły na szybkie wegeobiady

... i płatkami migdałów. Kuskus z kalafiorem Składniki potrzebne nam do tego dania z kuskusem: puszka ciecierzycy, 7 łyżek oliwy, 3 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki chilli, 1/2 łyżeczki papryki, 2 ząbki czosnku ...

dawno temu

Przepisy na warzywne pasztety - nie tylko dla wegetarian

... lub resztek ugotowanej kaszy. Pyszny pasztet można przygotować z fasoli, ciecierzycy, soczewicy, cukinii, marchewki, batatów, selera, szparagów, dyni, buraków itd. Smak warto też wzbogacić grzybami, orzechami, żurawiną albo suszonymi pomidorami. ...

dawno temu

Kallerosse - czyli, co powstanie z połączenia jarmużu i brukselki?

... wielu dań. Sezon na to warzywo trwa od listopada do marca. Można je bez problemu kupić w wielu marketach. https://www.instagram.com/p/BO2I0FGj9ws Kallerosse podbiło serca i kubki smakowe amatorów nowinek ... świetnie smakuje solo. Można jeść je ...

dawno temu

Co to jest BLW i dlaczego wychwalam je pod niebiosa?

... , brukselkę, ziemniaki. Bardzo lubi kasze, od jaglanki z jabłkiem zaczyna się każdy dzień. Kończy na placuszkach z kaszy gryczanej. BLW będę polecać każdemu. Ta metoda nie tylko uczy samodzielności ...

dawno temu

Curry – jakie ma właściwości i dlaczego jest takie pyszne?

... drobiu, ale także krewetek, ryb, wołowiny czy tofu. To tzw. danie jednogarnkowe. Pyszne i proste w przygotowaniu. 281373 Pochodzi z Azji. Najczęściej jest utożsamiane z kuchnią tajską oraz indyjską ... przyspiesza spalanie tłuszczu. Wspomaga ...

dawno temu

Spaghetti na 7 sposobów

... Spaghetti to typowo włoskie danie, które bardzo często gości na polskich stołach. Jest proste w przygotowaniu, a makaron spaghetti stwarza wiele możliwości smakowych. Poznaj kilka pomysłów jak na bazie makaronu spaghetti (i nie tylko :)) ...

dawno temu

Sztuka jedzenia pałeczkami - kurs dla początkujących

... pozorem nie można, a co wręcz trzeba robić przy japońskim stole? Jeżeli już opanujesz sztukę jedzenia pałeczkami, przekonasz się, że dania kuchni Dalekiego Wschodu smakują o wiele, wiele lepiej, kiedy jesz je przy pomocy "japońskich sztućców". ...

dawno temu

Tajemnica udanego risotto

... Risotto, czyli Włochy na talerzu Risotto to klasyczne włoskie danie. Jeśli opanujemy sztukę przygotowywania podstawowej wersji, to na jej bazie możemy potem wyczarowywać w swojej kuchni prawdziwe ... kulinarne arcydzieła. Risotto może być ...

dawno temu

Obiad w wersji wegetariańskiej

... na życie. Jednak nie da się ukryć, że dieta wegetariańska sprzyja naszemu zdrowiu. Poniżej znajdziesz 6 pomysłów na potrawy w wersji wegetariańskiej, które tradycyjnie przygotowywane są na bazie mięsa. Te wegepotrawy posmakują niejednemu ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kurki i jak można je wykorzystać w kuchni?

... , pieczenia, gotowania. Kurki świetnie komponują się z daniami mięsnymi, jajecznicą, sprawdzą się również jako składnik omletu, zupy, sosu czy farszu np. do naleśników. ...

dawno temu

Włoska sałatka z kozim serem

... , ale można się do niego przyzwyczaić. Kozie sery są popularne m.in. w Grecji, Francji i we Włoszech. Mają nieco ostrzejszy smak niż krowie. Świetnie smakują solo, wraz z innymi serami na desce lub jako składnik wielu dań, zarówno na ciepło jak ...

dawno temu

Jak skomponować deskę serów?

... Klasyka francuskich przyjęć Deska serów - zwana przez Francuzów „plateau de fromage” – może zarówno stanowić przekąskę na spotkaniach towarzyskich lub być serwowana jako przystawka przed daniem ... głównym. Warto jednak pamiętać, że Francuzi ...

+ Pokaż więcej