Czas na bataty! Pieczone, smażone, gotowane - które wybierzesz?

... Bataty możemy bez problemu kupić w supermarketach i sklepach warzywniczych. Słodkie ziemniaki można przyrządzać na wiele sposobów - gotowane, pieczone, smażone. W każdej postaci są pełne smaku. Lubią towarzystwo wyrazistych przypraw. Zobaczcie ...

dawno temu

Jak jeść kraby?

... żywego. W tym celu kraba o średniej wielkości zanurzamy na 8 minut w gotującej się wodzie, czas gotowania większego może wynieść 15-20 minut. Warto mieć na uwadze fakt, iż podczas gotowania będzie ... wydobywać się niezbyt miły zapach. Po ...

dawno temu

Pyszny, domowy budyń

... Jeżeli myślisz, że przygotowanie budyniu jest trudne i czasochłonne, jesteś w błędzie. Przekonaj się, że domowy budyń to świetna alternatywa dla tych, które możemy kupić w sklepie. Przede wszystkim jest zdrowy i nie zawiera sztucznych barwników ...

dawno temu

Niedrogie gadżety, które zrewolucjonizują twoją kuchnię

... sobie takie zadania – wystarczy zaopatrzyć się w kilka niezbędnych gadżetów. Gotowanie z nimi już nigdy nie będzie takie samo. ... Garnek z przykrywką do odcedzania Rozwiązanie genialne w swojej prostocie. Sprawdzi się podczas gotowania ...

dawno temu

Soczewica - czerwona, zielona czy żółta? Którą wybrać i jak gotować? Co przygotować z soczewicy?

... na gotowanie soczewicy brązowej, ponieważ najpierw trzeba namaczać ją przez 30 min, a dopiero potem gotować, czasem nawet godzinę. Przygotowując soczewicę należy pamiętać, że podczas gotowania chłonie ... rozpada się po ugotowaniu, dlatego ...

dawno temu

Blanszuj to dobrze! Czyli jak blanszować różne warzywa

... znacznie więcej składników odżywczych niż podczas całkowitego gotowania, smażenia lub pieczenia. Dodatkowo ich smak, kolor i chrupkość zasadniczo nie zmienią się. Jednak każdy rodzaj warzyw blanszuje ...

dawno temu

Właściwości kakao

... Myślisz, że kakao to puste kalorie? Jesteś w błędzie. Sprawdź, co w nim znajdziesz. ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - przepis na gofry z dżemem

... Prawdziwych gofrów już nie ma... no chyba, że te domowe ;-) Pamiętacie smak gofrów z budki jedzonych podczas kolonii nad morzem? Ja pamiętam doskonale i bardzo za tym smakiem tęsknię (za wakacjami ... się smakiem gofrów musiałam zakupić ...

dawno temu

Owoce morza dla początkujących. Jak je dobrze przyrządzić? Jak jeść i z jakimi dodatkami podać?

... Owoce morza dla jednych są niezwykłymi przysmakami. Inni nie wyobrażają sobie wzięcia do ust krewetki lub macki ośmiornicy – to wielki błąd! Dobrze przyrządzone owoce morza nie tylko smakują ... , gdyż jest suchy. Nie nadają się do spożycia ...

dawno temu

Dlaczego powinnaś jeść owsiankę?

... Czarna kawa na pusty żołądek zamiast pożywnego śniadania to najgorszy z możliwych błędów żywieniowych. Po wielu trudnych porankach, nawet ja zmusiłam się do jedzenia śniadania zaraz po obudzeniu. Dlaczego zaprzyjaźniłam się właśnie z owsianką? ..

dawno temu

Lepimy wigilijne pierogi i już odliczamy dni do świąt!

... Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej - już niedługo zacznie się przedświąteczna bieganina za prezentami, ogromne zakupy, sprzątanie, porządki, gotowanie i pieczenie. Na szczęście jest kilka dań ... , które możesz przygotować znacznie wcześniej, ...

dawno temu

W czym tkwi sekret barszczu ukraińskiego?

... Ilu kucharzy, tyle przepisów na barszcz ukraiński - każdy gotuje go według swojej receptury. I tu pojawiają się spory - czy barszcz ukraiński bez białej fasoli to jeszcze barszcz ukraiński ... ? Czy jest dopuszczalne użycie białej kapusty ...

dawno temu

Robimy przetwory - o czym trzeba pamiętać

... do ostudzenia. Pamiętajmy też, by nie używać naczyń aluminiowych, z których podczas gotowania mogą uwalniać się do potraw toksyczne związki. Z kolei noże i tarki powinny być wykonane ze stali ...

dawno temu

Jajko sadzone, w koszulce, na miękko... - sposoby przygotowania jajek

... Jedno jajko, a tyle możliwości! Jest ich tak wiele, że jajka możemy jeść codzienne pod inną postacią - jajko sadzone, jajko gotowane na twardo, na miękko, jajko po benedyktyńsku... Te propozycje ... przez 3-4 min – białko będzie lekko ścięte, a ...

dawno temu

Jak ugotować makaron idealny?

... ma znaczenie Pierwszym błędem podczas gotowania makaronu jest zazwyczaj dobór złego garnka. I nie chodzi tu o jego jakość, ale o wielkość. Wybór zbyt małego spowoduje, że nawet najlepszy makaron poskleja ... się podczas gotowania. Podstawowa ...

dawno temu

Jadalne kwiatki

... Jeszcze do niedawna ich miejsce było wyłącznie w doniczce lub domowym ogródku. Na szczęście wraz ze wzrostem zamiłowania Polaków do gotowania, jadalne kwiaty trafiły również na nasze talerze. ...

dawno temu

A może dorsz? 10 sprawdzonych pomysłów

... Dorsz to neutralna w smaku ryba, która doskonale nadaje się do grillowania, smażenia, pieczenia, gotowania oraz duszenia. Ma białe delikatne mięso. Dawniej był uważany za rybę dla ubogich, dziś ...

dawno temu

Zapraszamy do Kuchni Otwartej Michała Molendy

... Kuchnia Michała Molendy pachnie naturalnymi składnikami. Czuć w niej pasję i radość gotowania. Co zrobić, aby ją odwiedzić? Wystarczy śledzić Smaczne Blogi. Naprawdę warto! Oglądajcie każdy odcinek, by poznać pomysłowe, ale bardzo proste ...

dawno temu

Poznaj przepis na kompot z suszonych owoców

... ususzonych owoców. Już nie mogę doczekać się 24 grudnia, kiedy to obudzi mnie zapach gotowanego przez babcię suszu... ... i doprowadź jego zawartość wrzenia, a następnie gotuj jeszcze przez ok. pół godz. Po tym czasie dodaj pokrojone w plastry ...

dawno temu

Jaki nóż wybrać?

... Nic nie irytuje bardziej podczas przygotowywania posiłków jak tępy nóż. Dlatego dobry i ostry nóż w kuchni jest niezbędnym elementem. Poniżej znajdziesz garść cennych porad jaki nóż wybrać do swojej kuchni i jak dbać o niego, by posłużył ci ...

dawno temu

Przełam tradycycję - zupa ogórkowa na 3 sposoby

... Cudownie kwaśna, rozgrzewająca, gotowana na żeberkach - taka powinna być idealna zupa ogórkowa. Tradycyjna, polska, najlepsza. Kojarzy się nam z rodzinnym domem. Gotowały ją nasze mamy i babcie. Ile ... , przełóż do garnka, zalej zimną wodą. ...

dawno temu

Najzdrowsza herbata na świecie

... Matcha to sproszkowane liście zielonej herbaty. Jest znana od wieków i do dziś używana podczas tradycyjnej, japońskiej ceremonii picia herbaty. Matcha została okrzyknięta najzdrowszą herbatą świata - nie bez powodu. Dowiedz się dlaczego i poznaj ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kurki i jak można je wykorzystać w kuchni?

... , pieczenia, gotowania. Kurki świetnie komponują się z daniami mięsnymi, jajecznicą, sprawdzą się również jako składnik omletu, zupy, sosu czy farszu np. do naleśników. ... . Kurki są niskokaloryczne, w 100 gramach mają jedynie 32 kalorie. ...

+ Pokaż więcej