Pieczemy w domu chleb. Od czego trzeba zacząć?

... Co początkujący piekarz wiedzieć powinien? Swoją przygodę z pieczeniem chleba w domu powinniśmy zacząć od zgromadzenia potrzebnych akcesoriów. Wiele z nich z pewnością znajdziemy w swojej kuchni ...

dawno temu

Dobra zasmażka to podstwa - poznaj przepis na zasmażkę

... Tak, dobra zasmażka to podstawa smacznego kapuśniaku, jak i aromatycznego mięsnego sosu. Bez niej niejedno danie byłoby niekompletne. W prywatnych wiadomościach często pytacie mnie, jak zrobić dobrą ... O zasmażce słów kilka Zasmażka to nic ...

dawno temu

Pyszny, domowy budyń

... Jeżeli myślisz, że przygotowanie budyniu jest trudne i czasochłonne, jesteś w błędzie. Przekonaj się, że domowy budyń to świetna alternatywa dla tych, które możemy kupić w sklepie. Przede wszystkim jest zdrowy i nie zawiera sztucznych barwników ...

dawno temu

Gołąbki nie tylko w kapuście

... Wydaje ci się, że gołąbki to tradycyjna polska potrawa? Nic bardziej mylnego. Gołąbki, czyli nadzienie z mięsa i ryżu zawinięte w jadalne liście to wynalazek kuchni tureckiej. Chociaż ... jest zastąpiony rybnym. Holiszkes – specjalność kuchni ...

dawno temu

Jaki nóż wybrać?

... Nic nie irytuje bardziej podczas przygotowywania posiłków jak tępy nóż. Dlatego dobry i ostry nóż w kuchni jest niezbędnym elementem. Poniżej znajdziesz garść cennych porad jaki nóż wybrać do swojej kuchni i jak dbać o niego, by posłużył ci ...

dawno temu

Właściwości kakao

... Myślisz, że kakao to puste kalorie? Jesteś w błędzie. Sprawdź, co w nim znajdziesz. ...

dawno temu

Co kryje w sobie kalafior

... Kalafior często gości na naszych stołach. Jakie ma zalety? ...

dawno temu

Brokuł w roli głównej - 6 pomysłów na wykorzystanie go w kuchni

... żołądka, anemii, a także dobroczynnie wpływają na narząd wzroku oraz regulują poziom cukru we krwi. To dlatego brokuł jest uznawany za jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Warto wprowadzić go do swojej dirty - poniżej znajdziesz kilka ...

dawno temu

Rodzaje makaronów - jak dobrać odpowiedni makaron do potrawy?

... Rodzaje makaronów - są ich dziesiątki! Każdy ma swoje przeznaczenie i często gra pierwsze skrzypce w danej potrawie. Nazwy niektórych makaronów stały się także nazwami dań np. cannelloni, spaghetti ... i tych cięższych z mięsem. Moim zdaniem to ...

dawno temu

Dlaczego powinnaś jeść owsiankę?

... Czarna kawa na pusty żołądek zamiast pożywnego śniadania to najgorszy z możliwych błędów żywieniowych. Po wielu trudnych porankach, nawet ja zmusiłam się do jedzenia śniadania zaraz po obudzeniu. Dlaczego zaprzyjaźniłam się właśnie z owsianką? ..

dawno temu

Jak ugotować makaron idealny?

... Makaron to podstawa dla każdego smakosza włoskiej kuchni. Wbrew pozorom jego odpowiednie ugotowanie wcale nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Warto pamiętać o kilku najważniejszych ... ...

dawno temu

Owoce morza dla początkujących. Jak je dobrze przyrządzić? Jak jeść i z jakimi dodatkami podać?

... Owoce morza dla jednych są niezwykłymi przysmakami. Inni nie wyobrażają sobie wzięcia do ust krewetki lub macki ośmiornicy – to wielki błąd! Dobrze przyrządzone owoce morza nie tylko smakują ... wyśmienicie, ale także pełne są witamin i wartości ...

dawno temu

Śniadanie, które zrobi się samo - przepis na szakszukę

... Szakszuka ostatnio bardzo często gości w mojej kuchni i wcale mnie to nie dziwi - jest smaczna, pożywna i niezwykle prosta w przygotowaniu. Po prostu idealna w roli śniadania! Szakszuka to danie ... kuchni tunezyjskiej, którego nazwę można ...

dawno temu

Oryginalne składanie serwetek

... Składanie serwetek jest często popularnym tematem przed organizowaniem imprezy. Serwetki są ważnym punktem na stole, a także kluczowym elementem w tworzeniu wizualnej strony naszego nakrycia. Pięknie złożone serwetki są dowodem na naszą ...

dawno temu

Piszinger, czyli kruche wafle przekładane masą

... Pamiętacie ten prawdziwy przysmak dzieciństwa, jakim były przekładane słodką masą wafle? Ja pamiętam baaardzo dobrze i dosyć często przypominam go sobie przygotowując piszingera, bo tak nazywa ... Wafle przekładane słodką masą - smak mojego ...

dawno temu

Kulinarne hity PRL

... czy blok czekoladowy konkurują dziś ze spaghetti, sushi czy tajską zupą. I nie ma w tym nic dziwnego, wiele osób z rozrzewnieniem wraca do smaków swojej młodości. Kuchnia PRL opierała się na prostych ...

dawno temu

Poczuj się jak w prawdziwej, włoskiej restauracji. 5 przepisów na włoskie dania

... Kuchnia włoska kojarzy się nam przede wszystkim z przepysznymi makaronami, pizzą, włoskimi serami i winami, świeżymi ziołami oraz dojrzewającymi w słońcu pomidorami... Jeżeli chcesz poczuć ... się jak w słonecznej Italii przygotuj któreś z ...

dawno temu

Japoński savoir-vivre przy stole

... Co robić, a czego nie będąc w Japonii? Co jest dozwolone, a co śmiertelnie obrazi japońskiego współbiesiadnika. Co kraj, to obyczaj - kuchnia japońska, tak odmienna od naszej, rządzi się też innymi ...

dawno temu

Smacznie i po polsku

... Polska kuchnia uchodzi za ciężkostrawną i tłustą. Jednak nie warto rezygnować z tradycyjnych dań. Przygotowałam dla was listę najlepszych dań inspirowanych naszą rodzimą kuchnią. Zapewne są wam ...

dawno temu

Wiem co zjem. Dzień francuski

... , rozkładają elegancką serwetkę i delektują się smakiem swojej rodzimej kuchni. Wszystkie sprawy odkładane są na bok, a całe rodziny zasiadają do pięknie nakrytego stołu, gawędzą i odprężają się... Jeżeli chcesz poczuć się jak w Paryżu przygotuj ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... i słoiki z oliwkami, kukurydzą, groszkiem, ogórkami. Kawałki żółtych serów, ugotowane warzywa (np. z rosołu). Często zostaje mi też zupa (bez względu na to, czy to bulion czy jarzynowa ...

dawno temu

Francuskie desery

... Francuzi słyną ze wspaniałej kuchni. kojarzy nam się ona głównie z serami, ślimakami, winem i zupą cebulową. Jednak nie zapominajmy o przepysznych sufletach, tartach, makaronikach, kremach... Zebrałam osiem przepisów na najpopularniejsze ...

dawno temu

Szczaw - niedoceniane warzywo

... Szczaw jest dziś trochę niedoceniany, a szkoda, gdyż jest źródłem wielu cennych dla zdrowia witamin i substancji odżywczych. Jest okryty złą sławą i często uznaje się go za chwast, gdyż rośnie pospolicie na łąkach, polanach i przy drogach. Mimo ...

+ Pokaż więcej