Ciasta siostry Anastazji - grzech nie spróbować!

... . Na co dzień gotuje i piecze dla krakowskich jezuitów. Zobaczcie najlepsze przepisy na wspaniałe wypieki siostry Anastazji, przetestowane przez kulinarne blogerki. ...

dawno temu

Owsianka nie musi być nudna!

... tygodniach nie możesz już patrzeć na tę owsiankę. Wcale nie tak być :-) Płatki owsiane można przyrządzić na wiele sposobów - gotowane, zapiekane, na zimno, w wersji na słodko i na wytrawnie. Zobacz nasze propozycje i raz na zawsze pożegnaj się z ...

dawno temu

Kurczak na 6 sposobów

... Dobrze przygotowane mięso z kurczaka jest smaczne i delikatne. Stwarza też wiele możliwości w kuchni - można je smażyć, gotować, piec, grillować... Jest jednym z najczęściej jedzonych rodzajów mięsa ...

dawno temu

Wegetariańskie kotlety polecają się na obiad

... Bardzo lubię eksperymentować w kuchni i urozmaicać tradycyjne dania. Z drugiej strony jestem przeciwniczką marnowania jedzenia. Dlatego też kotlety z kaszy, ryżu, jajek czy gotowanych warzyw ...

dawno temu

Fenkuł, czyli koper włoski - dlaczego warto go jeść?

... doskonale pod każda postacią – na surowo, gotowany na parze, smażony czy grillowany, dlatego można dodać go praktycznie do każdego dania. 282288 Kremowa zupa z fenkułu Składniki: duża cebula, 4 ... i zarumień na niej cebulę, a następnie dodaj ...

dawno temu

Najpopularniejsze desery z różnych zakątków świata

... dadar Delikatne naleśniki zrobione z mąki ryżowej, tapioki, mleka kokosowego, pandanu i cukru palmowego. Głównie gotowane na parze. Najczęściej serwuje się je na śniadanie i w czasie popołudniowej ...

dawno temu

Mrozimy owoce i warzywa na zimę

... , ale także zachowają one znacznie więcej składników odżywczych niż podczas całkowitego gotowania, smażenia lub pieczenia. Dodatkowo ich smak, kolor i chrupkość zasadniczo nie zmienią się. Jednak każdy ... się lub zmieniają swój naturalny ...

dawno temu

Imprezy kulinarne we wrześniu

... kapusty odbędzie się 11 września. Będą koncerty orkiestr dętych, występy kabaretów, konkurs potraw regionalnych, a także wspólne gotowanie bigosu. Nie zabraknie także degustacji potraw z kapusty ... oraz stoisk z najróżniejszymi odmianami tego ...

dawno temu

Kulinarne savoir vivre, czyli jak zachowywać się przy stole

... ? Jeśli obok waszego talerza znajduje się więcej niż jedna para sztućców, zacznij pierwszy posiłek od tych położonych najbliżej zewnętrznej strony. Podczas kolejnego dania posługuj się następnymi. 281529 ...

dawno temu

Karp w galarecie - najlepszy przepis i porady, jak sklarać galaretę

... gotowanej marchewki, kawałek gotowanej pietruszki, 1-2 jajka na twardo, listki natki pietruszki. Filety z karpia oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem, skrop sokiem z cytryny i odłóż ... cebulkę, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz w ...

dawno temu

Czerwony barszcz na zakwasie

... pokrój w plasterki. Warzywa zalej 3 litrami zimnej wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, czosnek. Gotuj na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodaj zakwas oraz grzyby wraz z wodą ... , w której się gotowały. Dopraw do smaku, ...

dawno temu

Jak ugotować makaron idealny?

... determinuje długość gotowania i ostateczny efekt. Produkty oparte na semolinie, czyli mące z pszenicy durum będą najlepszym wyborem dla dań typowo włoskich, ponieważ dużo łatwiej ugotować go al dente ... . Sprawdzą się jednak również w przypadku ...

dawno temu

Kandyzowana skórka pomarańczowa - nieodłączny składnik ciast

... . Po tym czasie możesz skórkę pokroić w drobną kosteczkę, przełożyć do czystego słoiczka i przechowywać przez wiele tygodni w lodówce. Przepis na kandyzowaną skórkę pomarańczową bez gotowania 17588 17380 ... białą część, która jest gorzka. Tak ...

dawno temu

Kasztany - teraz są najsmaczniejsze!

... Kasztany - dlaczego warto je jeść? Jadalne kasztany obfitują w skrobię, która w czasie gotowanie przekształca się w cukier. Zawierają również sporo błonnika, potasu, magnezu, wapnia i witaminy C ... . Aby ugotować kasztany nacinamy je lub ...

dawno temu

Na czym polega sekret doskonałego purée?

... czasu gotowania ziemniaków - sam musisz określić, kiedy są już wystarczająco miękkie. Ale o czekaniu na ten właściwy moment za chwilę - najpierw należy wybrać ziemniaki. Najlepsze będą te typu C ... , mikser, tłuczek do ziemniaków, maszynka do ...

dawno temu

Wyśmienite flaki na 3 sposoby - który wybierzesz?

... bez dodatku tłuszczu, a następnie dodaj do wywaru i gotuj na najmniejszym ogniu przez 2 godz. Po półtorej godz. gotowania posól zupę 2 łyżeczkami soli. Kiedy wywar się gotuje, pokrojone flaki ... i gotuj przez 40 min aż staną się miękkie. 10 min ...

dawno temu

Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis

... ciasta. Przygotuj krem. Półtorej szklanki mleka zagotuj z cukrem. Pozostałą część mleka wymieszaj z mąką pszenną, ziemniaczaną i żółtkami. Dodaj do gotującego się mleka, szybko mieszając, by ... nie powstały grudki. Budyń gotuj ok. 1 minuty. ...

dawno temu

Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?

... bolognese to szybkie, bezproblemowe danie, jednak sekretem udanego sosu jest długie, powolne gotowanie - dzięki temu smaki łączą i twarzą aromatyczny bukiet. Kiedy sos bolognese już się dusi, ugotuj al ... pomidorów suszonych z czosnkiem i ...

dawno temu

Kasza jaglana - dlaczego warto ją jeść?

... pamięć i koncentrację, jak także reguluje poziom cholesterolu we krwi, dlatego kasza jaglana jest polecana szczególnie osobom, które pracują umysłowo. Jak poprawnie gotować kaszę jaglaną? Aby kasza ... i ponownie wrzucić do gotującej się, ...

dawno temu

Pyszny, domowy budyń

... przepłucz przed gotowaniem, by pozbyć się smaku charakterystycznej "goryczki" i ugotuj ją z niewielką ilością soli w proporcji 1:2 z wodą. Czekoladę zmiksuj i dodaj do niej pozostałe składniki (ostudzoną ... mleka mieszamy z żółtkiem, mąką ...

dawno temu

Proste przepisy na pyszne zupy krem - nie oprzesz się ich smakowi!

... na stole! Zanim przystąpisz do gotowania brokułów, pamiętaj, aby dodać do nich odrobinę cukru - pozbędziesz się naturalnie występującej w nich goryczki. Wtedy zupa będzie smakowała wyśmienicie ... (tak, jak podczas gotowania rosołu). Następnie ...

dawno temu

Jak zrobić domowe masło klarowane?

... gotowania się masła, ale musisz robić to bardzo delikatnie, tak, by warstwa niepotrzebnych substancji została nienaruszona. Jak rozpoznać, że masło jest dobrze sklarowane? Odpowiedź jest prosta ... gotować, na jego powierzchni zacznie pojawiać ...

dawno temu

Tanie danie - przepis na warzywne kotleciki z brokuła, ryżu i sera

... bulion gotowy! :) Jeśli jednak nie masz czasu, możesz także przygotować bulion z kostki rosołowej - to znacznie szybszy i łatwiejszy sposób. Zakupy zrobione? Czas na gotowanie! Zacznij od bulionu ... przygotować ekspresową wersję bulionu ...

dawno temu

Kuchnia przyjazna dziecku

... , jeśli płomień zgaśnie przypadkiem) lub płyta indukcyjna, które nie nagrzewa się, więc nie grozi oparzeniem. Gdy jesteśmy zajęci gotowaniem… No tak, maluszek chce się bawić, my chcemy ugotować obiad – i już mamy ... jest jeszcze zbyt mały, by ...

+ Pokaż więcej