Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

... , ale za to jakie pyszne :-) No i nic się nie zmarnuje. Resztki wędlin i pieczeni można także zmielić w maszynce i wykorzystać jako farsz do pasztecików, pierogów, pyz. Upieczone lub ugotowane mięso ... Kto wszystko zje? Mięso, wędliny Z ...

dawno temu

Źródła zdrowych tłuszczów - poznaj je i ciesz się zdrowiem!

... wszystkich tłuszczów? Dla porównania – 2 łyżki masła to dla większości z nas ilość, którą smarujemy ok. 4 kromki chleba... Zatem wszystko jest dobre, ale w odpowiednich ilościach - pamiętaj o tym układając swój jadłospis. ...

dawno temu

Co można zrobić z ziemniaków?

... z ziemniaków móc wyczarować naprawdę smaczną i oryginalną potrawę. Puree, zapiekanki, frytki, czipsy, sałatki, zupy, placki, kluski, kopytka, nawet ciasta czy chleb – pomysłów na wykorzystanie tych warzyw w kuchni jest mnóstwo. ...

dawno temu

Aby ciasto francuskie było zawsze udane...

... nie wyschło podczas leżakowania w lodówce, jak rozmrozić ciasto francuskie, w jakiej temperaturze je piec i... nie tylko! :) Dowiedz się więcej! ...

dawno temu

Placki ziemniaczane bez tajemnic

... , podobnie jak wiele innych tradycyjnych dań, wywodzą się z kuchni ludzi ubogich. Dawniej robotnicy otrzymywali ziemniaki jako zapłatę za swoją pracę. Piekli więc placki ze startych ziemniaków. Dziś placki ziemniaczane możemy znaleźć w menu ...

dawno temu

Domowe ptysie jak z cukierni

... na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy poszczególnymi porcjami ciasta zostaw spore odstępy, by nie zlały się, bo ptysie bardzo urosną podczas pieczenia. Blachę z ciastkami wstaw ... średniowieczu... Jednak niezależnie od tego kiedy i ...

dawno temu

Jak zrobić domowe masło klarowane?

... Jeśli do tej pory smażyłeś lub piekłeś potrawy na zwykłym maśle, to najwyższy czas to zmienić! Zacznij używać masła klarowanego - to o wiele zdrowsze! Dzięki klarowaniu z masła pozbywamy się wody ...

dawno temu

Kurczak na 6 sposobów

... Dobrze przygotowane mięso z kurczaka jest smaczne i delikatne. Stwarza też wiele możliwości w kuchni - można je smażyć, gotować, piec, grillować... Jest jednym z najczęściej jedzonych rodzajów mięsa ...

dawno temu

Słodka jesień - 10 najsmaczniejszych przepisów na tarty z owocami

... Jesienna chandra? Mam na nią niezawodny sposób - słodka tarta z ulubionymi owocami na pewno poprawi ci humor w chłodne, jesienne dni. Zazwyczaj piekę tarty warzywne, ale dziś mam ochotę na nieco ...

dawno temu

Sekrety kuchni portugalskiej

... się ją na wiele sposobów – smaży, dusi, piecze w soli. Do tego odrobina oliwy z oliwek i soku z cytryny... 282600 W specjalnych miedzianych garnkach, zwanych cataplanas Portugalczycy gotują sycącą ... są podawane w sosie czosnkowym lub w gęstej ...

dawno temu

Zupa krem. Z czym ją podać?

... jest zrobienie grzanek z bagietki. Kroimy ją na kromki, smarujemy masłem czosnkowym i grillujemy na grillu elektrycznym lub pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku. Taką grzankę można także przed pieczeniem ... posypać startym serem. Z chleba ...

dawno temu

Pieczarkowy zawrót głowy. TOP 10 przepisów z wykorzystaniem pieczarek

... Pieczarki to bardzo wdzięczny temat w kuchni. Można je wykorzystywać na wiele sposobów. Świeże świetnie sprawdzą się na surowo w sałatkach. Doskonale smakują także smażone, pieczone czy gotowane ...

dawno temu

Sekrety kuchni duńskiej

... na co dzień? 281902 Tradycyjnym duńskim daniem, podawanym szczególnie podczas świąt i uroczystości rodzinnych jest schab pieczony razem ze skórką. W trakcie pieczenia słonina wytapia się, dzięki czemu ... , ale także wołowina, drób, dziczyzna i ...

dawno temu

Sekrety kuchni katalońskiej

... wiejski chleb posmarowany sosem z dojrzałych pomidorów z oliwą i solą. Stanowi samodzielną przekąskę lub może być podawany jako dodatek do wędlin, serów czy anchois. Calcot – pieczone w ogniu cebulki ... (przypominające wyglądem pory), które ...

dawno temu

Sekrety kuchni czeskiej

... , dlatego w restauracjach należy zamawiać ją oddzielnie. „Wepřo knedlo zelo“ - pieczeń wieprzowa z sosem, knedliki i zasmażana kapusta (biała lub czerwona). Tak wygląda typowy czeski obiad. Knedliki ... czy czosnkowej. W Pradze chętnie jada się ...

dawno temu

O czosnku słów kilka

... potrawy. 17476 Pieczony czosnek roztarty z solą i oliwą z oliwek stworzy smaczną pastę do chleba. Wystarczy przekroić główki na pół, ułożyć w naczyniu żaroodporny, skropić oliwą i piec przez godzinę ... to smaczny dodatek do sałatek. Surowy ...

dawno temu

Siemię lniane - wielka moc w małych ziarenkach

... lnianym Składniki: (na 16 babeczek): 150 g żytnich otrębów, 3 łyżki zarodków pszenicy, 3 łyżki miodu, 3 łyżki siemienia lnianego, 2 duże banany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko, 70 ml mleka, 50 ... ml oleju słonecznikowego. Wymieszaj w ...

dawno temu

Sekrety kuchni bułgarskiej

...  i potrawy z wieprzowiny, a jesienią dużo warzyw i owoców. Przez cały rok na ich stołach nie brakuje świeżych ryb, warzyw i chleba, który podaje się nawet do ziemniaków. Między posiłkami popija ... przyprawia się cebulą, solą, pieprzem, kminkiem ...

dawno temu

Ciasto drożdżowe - jak upiec i nie zwariować?

... . Kiedy ciasto odpoczywa, przygotuj blachy – wyściel je papierem do pieczenia oraz nagrzej piekarnik do 190 stopni. Z ciasta uformuj babeczki lub rogaliki i włóż je do formy, a ich wierzch posmaruj roztrzepanym ... jeszcze przed pieczeniem, w ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część III

... suchej skórki chleba lub liść laurowy. 283788 Koniec z wylewaniem łez podczas krojenia cebuli. Wystarczy włożyć ją na kilka minut do zamrażalnika. Natomiast jeśli nie chcesz by przekrojona cebula ... . Pieczone jabłka to wspaniały jesienny ...

dawno temu

Czas na agrest!

... ostudź je. Ubij jajka i połącz je z cukrem tak, by powstała puszysta masa. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem po pieczenia. Teraz dodaj ostudzone już masło i serek waniliowy. Otrzymaną masę ... podziel na dwie części – do jednej dodaj ...

dawno temu

Poznaj przepis na wytrawne babeczki ze szpinakiem

... Składniki: 250 g szpinaku, 100 g sera typu feta , kostka do pieczenia , proszek do pieczenia, 2 jajka, 2 ząbki czosnku, 250 ml mleka, 2 szklanki mąki, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku. 17573 ...

dawno temu

Najpopularniejsze desery bożonarodzeniowe w różnych zakątkach świata

... ciasto, którego nazwa w tłumaczeniu brzmi "chleb z liści". To tradycyjny, bożonarodzeniowy przysmak w Islandii. W cieście wykrawa się różne wzory, a następnie smaży na tłuszczu. https ... dla tych, którzy dzień przed wigilią chcą piec pierniczki ...

+ Pokaż więcej