Sekrety kuchni gruzińskiej

... , czasem ziemniaki. To danie występuje w niezliczonych wersjach, jednak jego podstawa jest zawsze bakłażan. Batridżiani 283117 Badridżani to bakłażanowe roladki z pastą orzechową. Jest to bardzo ...

dawno temu

Rzodkiewki - chrup na zdrowie

... w kuchni Rzodkiewki najczęściej jadamy pokrojone na kanapkach, w twarożkach, w sałatkach albo w całości jako zdrową i niskokaloryczną przekąskę. Charakteryzują się dosyć ostrym smakiem ...

dawno temu

Najdziwniejsze owoce na świecie

... , koktajle, pasty. Miąższ można także z powodzeniem smażyć, gotować, suszyć i poddawać fermentacji. Z kolei smażone na oleju nasiona tego owocu podaje się z ryżem i z cukrem. Ogórek kiwano 282050 Nazywany ...

dawno temu

Co jeść w pracy?

... to najważniejszy posiłek dnia, ale drugie śniadanie jest równie istotne, a naprawdę niewiele potrzeba, by w pracy odżywiać się rozsądnie i zdrowo. Kanapki na bazie pełnoziarnistego pieczywa z dużą ilością ...

dawno temu

Meksyk w kuchni - przepis na burrito

... i ogórka pokrój w plastry. Na środku każdej tortilli połóż plaster sera, posmaruj go pastą z fasoli i dodaj mięso. Teraz przyszedł czas na ryż - połóż po 2 łyżki na każdym placku, a na nim łyżkę ...

dawno temu

Najpopularniejsze desery z różnych zakątków świata

... nadziewane pastą z czerwonej fasoli anko lub truskawkami, obtaczane w czarnym sezamie, sojowym proszku (kinako) lub zabarwiane na zielone (sproszkowanymi liściami yomogi). Mochi wykonywane są podczas ...

dawno temu

Żurawinowe makaroniki - nie zdołasz się im oprzeć!

... w paście/żelu. Celowo nie podaję proporcji w łyżeczkach i szklankach, ponieważ muszą one być bardzo dokładne, by makaroniki wyszły idealne. Z powyższych proporcji otrzymasz ok. 30 ciastek. Migdały ...

dawno temu

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... , które można kupić pod postacią filetów, koreczków lub pasty. BOEUF STROGONOW – gulasz z pokrojonej w długie i wąskie paski polędwicy smażonej z cebulą i pieczarkami, a potem duszonej z przecierem ...

dawno temu

Tajniki kuchni japońskiej

... – sfermentowana pasta z soi i słodu ryżowego, pszenicznego lub jęczmiennego, ocet ryżowy – biały albo jasnozłoty, znacznie łagodniejszy od winnego, sansho – pieprz japoński ze strąków liściastego drzewka ...

dawno temu

Z naleśnikiem dookoła świata

... ), przypominającego nasz biszkopt. Pomiędzy dwa placki wkłada się pastę Anko robioną z czerwonej fasoli azuki i cukru. Indie Dosa, czyli jeden z rodzajów naleśników jedzonych w Indiach powstaje najczęściej ...

dawno temu

Mam apetyt na... Czyli co zrobić, by znowu chciało się jeść

... z nich pyszną zieloną sałatkę, dodać do kanapek lub jeść na surowo jako zdrową przekąskę. 17481 5. Mięta Jest naprawdę jednym z najskuteczniejszych sposobów na zwiększenie apetytu. Jej skuteczność ...

dawno temu

Niezwykła siła zamknięta w maleńkich nasionach chia. Jak ich użyć w kuchni?

... przeciwutleniaczy, które hamują działanie wolnych rodników. Jak wykorzystać nasiona chia w kuchni? Nasiona chia można dodawać niemal do wszystkiego. Sprawdzą się jako dodatek do kanapek, czy sałatek ...

dawno temu

TOP 10 polskich superfoods, które warto włączyć do swojej diety

... natki niż kilka listków do ziemniaków czy zupy... Zmiksowana z oliwą, płatkami migdałów, solą i czosnkiem zmieni się w pyszne pesto, które możesz dodać do makaronu lub kanapek. A co powiesz na zdrowy ...