Dobroczynne właściwości kiwi

... , ale czy wiedzieliście, że kiwi wspaniale komponuje się z mięsem cielęcym i wołowym? To dzięki charakterystycznemu, kwaśnemu smakowi. Poznaj właściwości owoców aktinidii i już dziś zacznij je jeść! ...

dawno temu

Zrób to sam - aromatyzowane oleje i oliwy

... Aromatyzowane oleje i oliwy to dodatek do wielu potraw np. sałatek, zup, dań rybnych czy gotowanych warzyw, a także marynat. Jeśli jednak do tej pory kupowaliście smakowe oliwy i oleje, zapomnijcie ...

dawno temu

Przepis czekoladowe trufle z nutką whisky

... znalazłam przepis, który odpowiadał mi najbardziej, ale żeby był idealny, troszkę go zmodyfikowałam. W ten sposób powstał przepis na trufle, których smak idealnie odpowiada moim kubkom smakowym. Chcecie go poznać? Oto on - zapraszam! ;-) ...

dawno temu

Kilka smakowitych pomysłów na jajecznicę

... , że staną się one dla ciebie inspiracją do tworzenia własnych kompozycji smakowych. Znajdź swój ulubiony przepis. Smacznego! ...

dawno temu

Czas na grzyby! Kilka pomysłów na dania z grzybami

... Sezon na grzybobranie trwa w najlepsze i choć podobno grzyby nie zawierają zbyt wielu składników odżywczych, to warto je jeść, chociażby ze względu na ich walory smakowe. Poniżej znajdziesz ...

dawno temu

Darek Kuźniak, zdradza w swoim programie Crazy Chef Cooking jak zrobić słodki popcorn

... utartych przepisów i łączenia składników, w zamian proponuje wyjątkowe kompozycje smakowe, które możecie odtworzyć w swojej kuchni! Tym razem Darek pokazuje jak zrobić słodki popcorn. ...

dawno temu

Jak jeść pałeczkami - instrukcja krok po kroku

... ... Choć japoński savoir-vivre dopuszcza jedzenie sushi palcami, to jednak lepiej jest do tego użyć pałeczek - satysfakcja i niepowtarzalne doznania smakowe murowane. Przekonaj się sam! :) ...

dawno temu

Czereśnie - co warto wiedzieć

... Czereśnie należą do jednych z najzdrowszych owoców i choć w 80 proc. składają się z wody, to w pozostałych 20 proc. znajduje się moc wielu witamin i składników odżywczych. Sezon na czereśnie ...

dawno temu

Zostań mistrzem parzenia zielonej herbaty

... Wydawałoby się, że aby zaparzyć zieloną herbatę, wystarczy zalać listki wodą, chwilę poczekać i już. Jednak nic bardziej mylnego! Na proces dobrego parzenia zielonej herbaty składa ...

dawno temu

5 pomysłów na mrożoną herbatę

... Przed nami jeszcze sporo gorących dni - w końcu wakacje dopiero się zaczęły. Uzupełnianie płynów podczas upałów jest koniecznością i nie można o tym zapominać. Jeżeli znudziła ci się woda z cytryną ...

dawno temu

Przepis na domowy marcepan

... Domowy marcepan świetnie sprawdzi się podczas dekorowania ciast, tortów, babeczek czy innych deserów. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy rozpuścić cukier w gorącej wodzie, a następnie ...

dawno temu

Za co kocham krewetki?

... Są skorupiakami żyjącymi w wodach morskich oraz słodkich. Zawierają w sobie mnóstwo witamin, żelaza, magnezu oraz cynku. Oprócz idealnego smaku, mają jeszcze jedną, bardzo ważną zaletę. Ze względu ...

dawno temu

Cytryna nie tylko do herbaty - cytrynowe inspiracje

... Cytryna - zdecydowanie jej nie doceniamy. Latem dodajemy ją razem z miętą do wody i przygotowujemy chłodzącą lemoniadę, a zimą? Najczęściej dodajemy ją do herbaty i na tym kończą się zadania cytryny ...

dawno temu

Jak zrobić domowe masło klarowane?

... Jeśli do tej pory smażyłeś lub piekłeś potrawy na zwykłym maśle, to najwyższy czas to zmienić! Zacznij używać masła klarowanego - to o wiele zdrowsze! Dzięki klarowaniu z masła pozbywamy się wody ...

dawno temu

Czerwona herbata parzona na zimno - czemu nie!

... Jeżeli znudziło ci się picie wody podczas upalnych dni, mamy dla ciebie rozwiązanie - czerwona herbata parzona na zimno. Posiada ona duże ilości dobroczynnych enzymów oraz mikroelementów; wspomaga ...

dawno temu

Kasza kuskus w roli głównej

... Kasza kuskus jest bardzo wdzięcznym produktem w kuchni, ponieważ jej przygotowanie jest niezwykle łatwe (wystarczy zalać ją wrzątkiem i odczekać kilka minut), a dodatkowo smakowo komponuje ...

dawno temu

O czosnku słów kilka

... Czosnek to jedna z najpopularniejszych przypraw świata. Jego walory smakowe są nie do przeceniania. Czosnek jest ostry i wyrazisty. Pasuje do wielu dań. Pasuje do mięs, zup, sosów, dipów, makaronów ...

dawno temu

Przepis na ziemniaczane purée

... W czym tkwi tajemnica udanego purée? Powiem wam - w typie ziemniaków oraz mleku. Aby purée było idealne musisz wybrać ziemniaki typu C - mączyste i zacząć je gotować w zimnej wodzie. Jeśli chodzi ...

dawno temu

Poznaj sztuczki, dzięki którym blanszowane warzywa będą idealne

... Blanszowanie polega na potraktowaniu warzyw lub owoców najpierw wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Taka obróbka żywności pozwala zachować jej składniki odżywcze, niepowtarzalny smak i kolor ...

dawno temu

Owsianka nie musi być nudna!

... Wstajesz rano, zastanawiasz się, co zjeść, wybór pada na owsiankę. Zalewasz ją mlekiem lub wodą, dodajesz rodzynki, orzechy, czasem pokrojone jabłko lub banana. Codziennie to samo. Po dwóch, trzech ...

dawno temu

Kawa jak z ekspresu bez ekspresu - to możliwe!

... opakowaniom potrafią zachować jej świeżość na długo. Jednak kawę najlepiej jest mielić tuż przed parzeniem, ponieważ w ciągu zaledwie godziny od zmielenia traci aż 30 proc. walorów smakowych. 282216 ... ! Cappucino czekoladowe Ten przepis wymaga ...

dawno temu

Domowa pizza jak włoska! Doprowadź ją do perfekcji

... za sztywne, ani za miękkie. Gdy ciasto będzie rozciągnięte, rozprowadź na jego powierzchni odrobinę oliwy z oliwek i wodę (w równych proporcjach), dzięki czemu po upieczeniu będziesz cieszyć ... go serem (np. mozzarellą) i ulubionymi dodatkami - ...

dawno temu

Owoce morza dla początkujących. Jak je dobrze przyrządzić? Jak jeść i z jakimi dodatkami podać?

... aby pod żadnym pozorem nie wylewać wody, która znajdowała się we wnętrzu muszli, ponieważ podkreśla ona naturalne walory smakowe gotowanego mięsa z ostryg. Natomiast wykwintni smakosze najczęściej zajadają ... na sprawdzenie czy małże są świeże ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kurki i jak można je wykorzystać w kuchni?

... cenimy nie ze względu na wartości odżywcze, ponieważ te są raczej znikome. Zwracamy raczej uwagę na walory smakowe. Podobnie jest z kurkami. Te grzyby składają się przede wszystkim z wody. Zawierają ... przygotować grzyby. W pierwszej kolejności ...

+ Pokaż więcej