Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy?

... zapachowe i smakowe. Otrzymuje się w wyniku fermentacji spirytusu. Występuje w formie roztworu sześcio- bądź dziesięcioprocentowego. W kuchni znajduje zastosowanie jako składnik marynat, sosów ...

dawno temu

ABC fotografii kulinarnej

... odbiorcy do przejrzenia kolejnych fotografii oraz zapoznania się z przepisem. W końcu jemy oczami, dlatego zdjęcia muszą być apetyczne, mają pobudzać wyobraźnię i... kubki smakowe :-) Najlepiej ...

dawno temu

Granola - pyszny początek dnia!

... trzcinowym, syropem klonowym lub z agawy. Cała reszta należy już wyłącznie od twoich upodobań. Warto eksperymentować z dodatkami, tworząc niepowtarzalne kompozycje smakowe. Orzechy: laskowe, włoskie ...

dawno temu

Kandyzowana skórka pomarańczowa - nieodłączny składnik ciast

... z ognia i pozostaw skórki w wodzie aż wystygną. Wystudzone skórki wyjmij z wody, susz papierowym ręcznikiem i pokrój w cienkie paseczki. Na patelnię wysyp szklankę cukru, dodaj skórki zalej wodą ... i mieszaj do momentu aż cukier się rozpuści. ...

dawno temu

Kulinarna podróż po Włoszech

... w domach i restauracjach. Pizzę czy spaghetti jada się niemalże w każdym zakątku świata. Dlaczego? Swoją popularność kuchnia włoska zawdzięcza nie tylko niezwykłemu smakowi potraw, ale także ich prostocie ...

dawno temu

Jak skomponować deskę serów?

... głównym. Warto jednak pamiętać, że Francuzi zazwyczaj podają sery po daniu głównym, a jeszcze przed deserem. Ma to przygotować kubki smakowe na słodki deser po zazwyczaj mięsnym i kwaśnym daniu głównym ...

dawno temu

3 pomysły na wegeobiady, które możesz zabrać ze sobą do pracy

... pietruszki, 1/2 pęczka mięty, 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, ząbek czosnku, listki świeżej bazylii, sól i pieprz do smaku. 285160 Komosę (quinoa) wypłucz pod bieżącą wodą i zalej 1 1 ... /2 szklanki wody, posól i gotuj ok. 15 min ...

dawno temu

Kasza jaglana - dlaczego warto ją jeść?

... i ponownie wrzucić do gotującej się, czystej wody – to pierwszy sposób. Możesz także najpierw obficie przelać ją zimną, a następnie gorącą wodą. Dobrze, jeśli namoczysz dzień wcześniej kaszę jaglaną w wodzie ... była sypka wystarczy, że szklankę ...

dawno temu

Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1

... nie byłabym sobą, gdybym go trochę nie zmieniła ;-)). Oto on: Składniki: 1/2 szklanki brązowego cukru, 200 ml śmietanki kremówki, 300 ml gazowanej wody mineralnej, 2 łyżki syropu waniliowego, 2 ... ze śmietanką dodaj cukier i zacznij go ...

dawno temu

Sposób na jajko

... czy jest ono świeże. A co wtedy, gdy chcesz ugotować jajko...? Na to także znam sposób ;) Wystarczy, że do garnka z wodą włożysz jajko i wszystko jest już jasne - jeśli jajko opada na dno i leży poziomo ... za wiele, więc przed włożeniem ich do ...

dawno temu

Domowa uprawa kiełków w 5 krokach

... na sitku – tym sposobem najlepiej uprawiać ziarna owsa i pszenicy. Zacznij od opłukania ich, a następnie wsyp je na plastikowe sitko. Teraz do naczynia na którym zawieszone jest sitko wlej tyle wody ... , by jej poziom sięgał prawie dna sitka, ...

dawno temu

Jak ugotować makaron idealny?

... się podczas gotowania. Podstawowa zasada to jeden litr wody na 100 gram makaronu. Jeżeli więc planujemy ugotować porcję dla całej rodziny, musimy wybrać odpowiednio duże naczynie. Makaron będzie miał ... więcej miejsca, dzięki czemu równo się ...

dawno temu

Poznaj przepis na kompot z suszonych owoców

... , kawałek kory cynamonowej (ok. 10 cm), kilkanaście goździków, trochę cukru trzcinowego do smaku. 17592 Kiedy już twoje owoce są ususzone, przepłucz je zimną wodą i wrzuć do dużego garnka, a następnie ... zalej wodą tak, by je zakryła (ok. 1 1/2 ...

dawno temu

Schab ze śliwką - na co dzień i od święta

... , sól, pieprz do smaku. Schab myjemy pod bieżącą zimną wodą i osuszamy. Długim nożem robimy w środku nacięcie, które poszerzamy za pomocą trzonka drewnianej łyżki. Do środka wkładamy śliwki ... i pozwalamy mu chwilę „odpocząć” na desce. Powstały ...

dawno temu

Czekoladowy lukier? Czemu nie!

... Składniki: 200 ml śmietanki 30 proc., 100 g kakao, 250 g cukru, 225 ml wody, 50 g miodu, 250 g żelatyny + 40 ml wody. 17380 ...

dawno temu

Niezwykłe dżemy

... przypomina on smak owoców niż warzyw - w końcu pomidory są owocami, jednak nie każdy o tym wie. Składniki: 2 kg zielonych, niedojrzałych pomidorów (gatunek dowolny), 2 kg cukru, 2 szklanki wody, sok ... z cytryny, goździki, wanilia. 282097 Umyj ...

dawno temu

Kawa na wiele sposobów

... Dla niewymagających – „plujka” Najprostszy, najtańszy i bez wątpienia najszybszy sposób parzenia kawy polega po prostu na zalaniu zmielonych ziaren gorąca wodą. Tak powstały napar mieszamy łyżeczką ... od tego, ile filiżanek chcemy przygotować). ...

dawno temu

Pierwszy krok do smacznego makowca. Jak przygotować najlepszą masę makową?

... w ciasto). Mak wsyp do garnka i zalej wrzącą wodą, tak by zakryła mak (jeśli część wody wsiąknie w mak, uzupełnij braki), a kiedy woda ostygnie odsącz jej nadmiar (przy użyciu np. lnianego kuchennego ... uproszczenie, ponieważ wystarczy zalać go ...

dawno temu

Dynia - właściwości, sposoby przygotowania i najlepsze przepisy

... Dynia - prozdrowotne właściwości Dynia jest jednym z tych warzyw, które warto jeść nie tylko ze względu na jej walory smakowe, ale także zbawienne dla naszego zdrowia lecznicze właściwości ...

dawno temu

Artystyczne kostki lodu - jak je zrobić?

... ? Kwiatowe kostki lody zamrażamy w warstwach. Wlej wodę do połowy wysokości foremek (najlepiej mineralną lub źródlaną, wtedy woda jest przejrzysta). Odstaw do zamarznięcia Gdy woda zamarznie, umieść ... kwiaty na powierzchni. Ułóż swoja autorską ...

dawno temu

Lepimy uszka z grzybami do barszczu

... i pieprzem do smaku. Podsmażone grzybki przełóż do miseczki i ostudź. Teraz możesz zacząć przygotowywać ciasto. 285700 Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej, jajko, ok. 1/3 szklanki ciepłej wody ... . Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj jajko ...

dawno temu

Przepis na tradycyjną wigilijną kapustę z grzybami

... wodą i odstaw przynajmniej na godzinę. Po tym czasie obgotuj je w wodzie, w której się moczyły (przez około 20 min). Następnie odcedź, zachowując oddzielnie wywar i grzyby. Większe grzyby pokrój ... na mniejsze kawałki. Kiszoną kapustę odcedź ...

dawno temu

Pierś z kurczaka z warzywami zapiekana pod warkoczem ciasta francuskiego

... osolonej wodzie. Pomidora sparz, obierz go ze skórki, pokrój w mniejsze kawałki i podsmaż na patelni aż wyparuje z niego część wody. Na blasze rozłóż papier do pieczenia, a na nim ciasto francuskie ...

dawno temu

Jak jeść kraby?

... żywego. W tym celu kraba o średniej wielkości zanurzamy na 8 minut w gotującej się wodzie, czas gotowania większego może wynieść 15-20 minut. Warto mieć na uwadze fakt, iż podczas gotowania będzie ... wydobywać się niezbyt miły zapach. Po ...

+ Pokaż więcej