Na wigilię nie tylko barszcz z uszkami
... W moim rodzinnym domu na stole wigilijnym podaje się dwie zupy - barszcz, bo tak od ponad pół wieku robi babcia, a zupę grzybową, ponieważ taką jada się w regionach, z których pochodzi moja mama ...
... W moim rodzinnym domu na stole wigilijnym podaje się dwie zupy - barszcz, bo tak od ponad pół wieku robi babcia, a zupę grzybową, ponieważ taką jada się w regionach, z których pochodzi moja mama ...
... Flaki. To jedno z najbardziej kontrowersyjnych dań, które niejednokrotnie podzieliło rodzinę przy stole, bowiem, jak mawiał mój dziadek, ludzie dzielą się na tych, którzy jedzą flaki ...
... Blanszowanie polega na potraktowaniu warzyw lub owoców najpierw wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Taka obróbka żywności pozwala zachować jej składniki odżywcze, niepowtarzalny smak i kolor ...
... Święta coraz bliżej - jeszcze tylko niecałe dwa tygodnie i zasiądziemy przy wigilijnym stole zastawionym pysznymi potrawami. Nie wiem jak w waszych rodzinach, ale u mnie nadal kultywuje się tradycję ...
... Keks to jedno z tych ciast, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Puszysty, pachnący, miękki, ciężki od bakalii. Po raz pierwszy sama upiekłam go rok temu. Przyznam nieskromnie, że byłam ...
... przychodzą o różnych porach, dlatego jeżeli pomyślisz o przystawkach, ci, którzy przybyli wcześniej nie siedzą przy pustym stole - przed podaniem dania głównego mogą coś przekąsić i poczekać na resztę ...
... Karp to nieodłączny element kolacji wigilijnej - po prostu musi pojawić się na stole i już! Wiele osób nie lubi smaku tej ryby, no cóż, trzeba przyznać, że jest specyficzny (żeby nie powiedzieć ...
... Dziś wyruszamy w kulinarną podróż do Francji. Posiłki są dla Francuzów jednym z najważniejszych elementów w ciągu dnia – są przez nich wręcz celebrowane. Zasiadają wówczas wspólnie do stołów ... , rozkładają elegancką serwetkę i delektują się ...
... Blanszowanie polega na potraktowaniu warzyw i owoców najpierw gorącą, wrzącą wodą, a następnie zimną. Dzięki temu nie tylko usuniesz znajdujące się w nich zanieczyszczenia, ale także zachowają one ...
... Badania pokazują, że na polskich stołach zdecydowanie za rzadko gości wołowina, dlatego przygotowałam dla was 10 sprawdzonych i pysznych przepisów na wołowinę. Mam nadzieję, że dzięki nim przekonacie się, że warto ją jeść. Smacznego! ...
... Placki z tartych ziemniaków to popularne danie w wielu światowych kuchniach. Zobacz czym różnią się niemieckie czy szwajcarskie placki ziemniaczane od tych, które goszczą na polskich stołach. ...
... Zupa grzybowa, obok czerwonego barszczu z uszkami, jest obowiązkową potrawą na moim wigilijnym stole. Jak już wcześniej wam pisałam, w moim rodzinnym domu podczas kolacji wigilijnej podaje się dwie ...
... na naszych stołach raz do roku, a szkoda, bo wbrew panującej opinii, dobrze przyrządzony karp smakuje naprawdę wybornie. Zanim karpie trafią na nasze wigilijne stoły, muszą być hodowane przez trzy sezony i karmione naturalnym pokarmem. To wpływa ...
... kukurydzianej lub ugotowanych kolb jako dodatek do dań głównych, ale na naszych stołach wciąż walczy o pozycję z grochem i fasolą. Poznaj dobroczynne właściwości kukurydzy i zacznij z nich korzystać. ...
... Jesienią kalafior bardzo często gości na naszych stołach. Można wyczarować z niego wiele smacznych potraw - nie tylko zupę kalafiorową ;-) Poniżej znajdziesz 10 najsmaczniejszych pomysłów na dania, w których kalafior odgrywa główna rolę. Które z ...
... Od końca października do stycznia trwa sezon na gęsinę. Gęsina tradycyjnie powinna była pojawić się na naszych stołach 11 listopada w dzień świętego Marcina. Coraz częściej przyrządzamy ...
... Sałatki makaronowe są smaczne, kolorowe i sycące. Szybko się je robi i równie szybko znikają ze stołu. Sprawdzają się na obiad, kolację czy domową imprezę. Można je także zapakować do pudełka ...
... Kasza jaglana jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz, mimo to dość rzadko gości na naszych stołach. Charakteryzuje się oryginalnym smakiem, dlatego odnajdziemy ją w przepisach zarówno ...
... na stole. Wytwarzane ręcznie sękacze są bowiem tradycyjnym pieczywem obrzędowym. Tradycja wypiekania sękaczy zachowała się także w niektórych regionach Niemiec, w Szwajcarii, we Francji, Rumunii ...
... Rolada może stać się ozdobą każdego stołu. Jemy je na ciepło, na zimno w postaci wędliny, na co dzień, jak także od święta. Najlepiej smakują oczywiście te przygotowane samodzielnie, dlatego mam ...
... Gęś to prawdziwa arystokratka wśród drobiu. Chów gęsi ma bardzo długą tradycję w Polsce. Wiecie, że jesteśmy największym producentem gęsiny w Europie? Jednak to mięso bardzo rzadko gości na naszych stołach. Czas to zmienić! Zaproście gęsinę do ...
... Kasza jaglana jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz, mimo to dość rzadko gości na naszych stołach. Charakteryzuje się oryginalnym smakiem, dlatego odnajdziemy ją w przepisach zarówno ...
... Ryż, ryby, soja... Kuchnia japońska pełna jest ryb (spożywanych na surowo), owoców morza oraz warzyw. Podstawą jej jest także ryż, z którego przygotowuje się sushi, a także soja. Na japońskim stole ... . Menu przeciętnego Japończyka w znaczniej ...
... kolacji na francuskim stole znajdziemy zapiekankę warzywną z sosem beszamelowym i tartym serem. Francuska pani domu może podać także suflet, a na koniec posiłku ponownie deser – crème brulée, tarta ... jabłkowa lub po prostu la compote, czyli ...