Jedz sezonowo, czyli jesienne dania, które po prostu musisz przygotować

... Jesień rozgościła się u nas na dobre, jeszcze chwila, a niestety będzie musiała ustąpić miejsca zimnie... Zatem nie ma na co czekać - korzystaj ze smaków jesieni! Poniżej znajdziesz 12 przepisów na prawdziwie jesienne dania, których nie może ...

dawno temu

Czas na gęsinę

... Od końca października do stycznia trwa sezon na gęsinę. Gęsina tradycyjnie powinna była pojawić się na naszych stołach 11 listopada w dzień świętego Marcina. Coraz częściej przyrządzamy ...

dawno temu

Najlepsze sałatki z makaronem

... Sałatki makaronowe są smaczne, kolorowe i sycące. Szybko się je robi i równie szybko znikają ze stołu. Sprawdzają się na obiad, kolację czy domową imprezę. Można je także zapakować do pudełka ...

dawno temu

Kasza jaglana - dlaczego warto ją jeść?

... Kasza jaglana jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz, mimo to dość rzadko gości na naszych stołach. Charakteryzuje się oryginalnym smakiem, dlatego odnajdziemy ją w przepisach zarówno ...

dawno temu

Zobaczcie jakie pyszności! 10 przepisów na roladę. Który wybierzesz?

... Rolada może stać się ozdobą każdego stołu. Jemy je na ciepło, na zimno w postaci wędliny, na co dzień, jak także od święta. Najlepiej smakują oczywiście te przygotowane samodzielnie, dlatego mam ...

dawno temu

Na świętego Marcina dobra gęsina

... Gęś to prawdziwa arystokratka wśród drobiu. Chów gęsi ma bardzo długą tradycję w Polsce. Wiecie, że jesteśmy największym producentem gęsiny w Europie? Jednak to mięso bardzo rzadko gości na naszych stołach. Czas to zmienić! Zaproście gęsinę do ...

dawno temu

Co zawiera kasza jaglana?

... Kasza jaglana jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz, mimo to dość rzadko gości na naszych stołach. Charakteryzuje się oryginalnym smakiem, dlatego odnajdziemy ją w przepisach zarówno ...

dawno temu

Tajemnica udanego risotto

... jest umiar. Trzeba mieszać od czasu do czasu, delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką. W międzyczasie możesz nakrywać do stołu, zrobić sałatkę lub deser... Po piąte - dodatki Co dodasz do swojego ...

dawno temu

Tajniki kuchni francuskiej

... Posiłki są dla Francuzów jednym z najważniejszych elementów w ciągu dnia – są przez nich wręcz celebrowane. Zasiadają wspólnie do stołów, rozkładają elegancką serwetkę i delektują się smakiem swojej ... rodzimej kuchni. We Francji czas posiłków ...

dawno temu

Na wigilię nie tylko barszcz z uszkami

... W moim rodzinnym domu na stole wigilijnym podaje się dwie zupy - barszcz, bo tak od ponad pół wieku robi babcia, a zupę grzybową, ponieważ taką jada się w regionach, z których pochodzi moja mama ...

dawno temu

Wyśmienite flaki na 3 sposoby - który wybierzesz?

... Flaki. To jedno z najbardziej kontrowersyjnych dań, które niejednokrotnie podzieliło rodzinę przy stole, bowiem, jak mawiał mój dziadek, ludzie dzielą się na tych, którzy jedzą flaki ...

dawno temu

Lepimy uszka z grzybami do barszczu

... Święta coraz bliżej - jeszcze tylko niecałe dwa tygodnie i zasiądziemy przy wigilijnym stole zastawionym pysznymi potrawami. Nie wiem jak w waszych rodzinach, ale u mnie nadal kultywuje się tradycję ...

dawno temu

Puszysty keks z bakaliami - jak go zrobić?

... Keks to jedno z tych ciast, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Puszysty, pachnący, miękki, ciężki od bakalii. Po raz pierwszy sama upiekłam go rok temu. Przyznam nieskromnie, że byłam ...

dawno temu

7 pomysłów na przystawki

... przychodzą o różnych porach, dlatego jeżeli pomyślisz o przystawkach, ci, którzy przybyli wcześniej nie siedzą przy pustym stole - przed podaniem dania głównego mogą coś przekąsić i poczekać na resztę ...

dawno temu

Żurawinowe makaroniki - nie zdołasz się im oprzeć!

... jest warta świeczki! A jeśli zrobicie je w świątecznym klimacie, to mogą stać się one nie tylko smakowitą przekąską po wigilijnej kolacji, ale także efektowną dekoracją stołu. Zatem mam dla was przepis ...

dawno temu

Karp w galarecie - najlepszy przepis i porady, jak sklarać galaretę

... Karp to nieodłączny element kolacji wigilijnej - po prostu musi pojawić się na stole i już! Wiele osób nie lubi smaku tej ryby, no cóż, trzeba przyznać, że jest specyficzny (żeby nie powiedzieć ...

dawno temu

Tajniki kuchni japońskiej

... Ryż, ryby, soja... Kuchnia japońska pełna jest ryb (spożywanych na surowo), owoców morza oraz warzyw. Podstawą jej jest także ryż, z którego przygotowuje się sushi, a także soja. Na japońskim stole ... . Menu przeciętnego Japończyka w znaczniej ...

dawno temu

Patison - z czym się to je?

... chodzi? Tak, o patisony :). Raczej rzadko goszczą na naszych stołach, a szkoda, bo oprócz niezwykłego wyglądu posiadają ciekawy, delikatny smak i wiele składników odżywczych dobroczynnie wpływających na nasze zdrowie. Dowiedz się więcej o ...

dawno temu

Przepis na tradycyjną wigilijną zupę grzybową

... Zupa grzybowa, obok czerwonego barszczu z uszkami, jest obowiązkową potrawą na moim wigilijnym stole. Jak już wcześniej wam pisałam, w moim rodzinnym domu podczas kolacji wigilijnej podaje się dwie ...

dawno temu

Jak jeść kraby?

... wydobywać się niezbyt miły zapach. Po upływie czasu potrzebnego do gotowania zalewamy kraba zimną wodą, aby się nie przegotował. Podczas gdy krab będzie stygnąć, odpowiednio przygotowujemy stół ... . Przyrządzanie tego owocu morza nie należy do ...

dawno temu

W poszukiwaniu smaku, czyli turystyka kulinarna

... czy... własnych palców? Posiłek spożywany będzie na stojąco, siedząco, leżąco – przy stole, na podłodze, bezpośrednio na ziemi, lub w biegu – na ulicy? Co kraj, to obyczaj. Doznania i wrażenia kulinarne ... i cierpliwość. Dlatego musi on być ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - przepis na tęczowy lodowiec

... Mój smak dzieciństwa - tęczowy lodowiec Tęczowy lodowiec co roku gości na stole w dniu moich urodzin. Przygotowuje go moja mama, która robi go nieprzerwanie od kilkudziesięciu lat... Zawsze smakował ...

dawno temu

Sekrety kuchni portugalskiej

... , jak również po ugotowaniu z rozmaitymi dodatkami lub upieczeniu. 282598 Latem ulice pachną grillowanymi sardynkami.Najczęściej posypuje się grubą morską solą i grilluje. Na stołach króluje także dorada. Przyrządza ... Portugalii nie pomija ...

dawno temu

Sztuka inspirowana kulinariami

... syto nakrytych stołów. Naczynia ze srebra, złota i szkła, wykwintne dania, pełne naczynia owoców i warzyw, a nawet owoce morza tworzyły właśnie ówczesne wysmakowane kompozycje. W baroku surowe martwe ... z elementów popkultury. W sztuce istnieje ...

+ Pokaż więcej