Wszystko, co powinieneś wiedzieć o mące

... twoje wypieki zyskają kruchość i delikatność, mąkę sojową – praktycznie nie zawiera skrobi i glutenu, a dodatkowo jest bardzo odżywcza. Dodana do wypieków nie tylko nada im charakterystyczną ciemna ... części ziarna – tzw. bielma. Mąki ...

dawno temu

Sekrety kuchni bułgarskiej

... przyprawia się cebulą, solą, pieprzem, kminkiem rzymskim, natką pietruszki i odrobiną wody lub piwa. Niekiedy dodaje się jajko i lub namoczoną i wyciśniętą kromkę chleba. Tajemnica soczystego kiufte ...

dawno temu

Tajniki kuchni japońskiej

... składników, są masowane i pojone... piwem w celu zaostrzenia ich apetytu. Mięso z krów Wagyu jest kruche, równomiernie przerośnięte tłuszczem, a wyglądem przypomina marmur. Nic więc dziwnego, że kilogram ...

dawno temu

Kuchnia pachnąca lawendą

... w szczelnym pojemniku,dzięki czemu zachowa on swój aromat. Nadaje się on do wypieków, lodów, deserów a także do słodzenia herbaty. Nadaje bowiem niesamowity zapach. Suszone gałązki lawendy można także włożyć do butelki z oliwą lub octem winnym, ...

dawno temu

W poszukiwaniu smaku. Kalendarz imprez kulinarnych w październiku

... . Impreza nazwą oraz klimatem nawiązuje oczywiście do corocznego święta piwa, które odbywa się na przełomie września i października w Monachium. W programie powrót piwa Marcowego na kran, muzyka na żywo ...

dawno temu

Gdzie warto pojechać, żeby dobrze zjeść? Imprezy kulinarne w sierpniu

... dla wszystkich miłośników złotego trunku. Najlepsze piwa z Polski i zagranicy w jednym miejscu. Chmielakom towarzyszy m.in. największy w Polsce Konsumencki Konkurs Piw, największa w Polsce Sesja Chmielarska ...

dawno temu

Sękacz - skarb Podlasia

... , które powstają wskutek spływania nadmiaru ciasta w trakcie obracania rożna. W przekroju wypiek przypomina natomiast pień ściętego drzewa – grubsze warstwy jasnego ciasta są podzielane ciemnymi, cieniutkimi ...

dawno temu

Fasolka szparagowa - jedz na zdrowie

... curry. Jak przechowywać fasolkę szparagową 17427 Kupując fasolkę zwróć uwagę, by strączki były jędrne i miały gładką powierzchnię i jednolity kolor bez widocznych zasinień czy ciemnych plam. Świeżą ...

dawno temu

Buraczany zakwas na wigilijny barszcz krok po kroku

... dni w ciepłe miejsce. Proces kiszenia można przyspieszyć dodając do buraków skórkę ciemnego pieczywa (na zakwasie, a nie na drożdżach) albo kwasu z ogórków lub kapusty. Jeśli na powierzchni pojawią ...

dawno temu

Kasztany - teraz są najsmaczniejsze!

... (zbyt lekkie są przeważnie przesuszone). Zwracajmy uwagę, by miały lśniącą, gładką skorupkę, bez ciemnych plam i dziurek (przez tę dziurkę wchodzi bowiem robaczek ;-)) Dobrze jest również kasztany ...

dawno temu

Królowa wszystkich przypraw

... , że używany jest także jako przyprawa aromatyzująca pikle, grzane piwo i marynowane śledzie? Odnajdziemy go nawet w niektórych kremach i likierach rosyjskich. Kardamon można dodać także do kawy ...

dawno temu

Blok czekoladowy - niezapomniany przysmak rodem z PRL

... , a część zostawisz jasną. Potem nakładaj naprzemiennie do foremki warstwę jasnej i ciemnej masy. Pamiętajcie, by nie używać mleka granulowanego. Ja kiedyś popełniłam ten błąd. Efekt? W deserze ...

dawno temu

Poznaj zalety kalafiora

...  ciemnieje. Aby więc przedłużyć jego świeżość, powinniśmy przechowywać go w ciemnym i chłodnym miejscu łodygą do góry do pięciu dni. Najlepiej na dolnej półce lodówki, w temperaturze od czterech do ośmiu ...

dawno temu

Czas na agrest!

... podziel na dwie części – do jednej dodaj kakao i dokładnie zmiksuj. Wysmaruj masłem formę do pieczenia i posyp ją bułką tartą. Teraz na przemian wlewaj na blachę raz jasne, a raz ciemne ciasto. Wierzch ...

dawno temu

Cała prawda o musztardzie

... . Francuska – znajdziemy w niej niezmielone ziarna jasnej i ciemnej gorczycy oraz ocet winny. Ma dość łagodny smak. Nadaje się do marynat, dressingów. Delikatesowa – ma kremową konsystencję ...

dawno temu

Czereśnie - dlaczego warto je jeść?

... Czereśnie – jedz na zdrowie W wypadku czereśni reguła „nie oceniaj książki po okładce” nie sprawdzi się – im owoc ma ciemniejszą skórkę, tym jego wartość odżywcza jest większa – zawiera więcej ...

dawno temu

Jak ugotować ryż?

... go także lekko orzechowy smak. Świetnie komponuje się z warzywami. Dziki – rośnie w Ameryce Północnej na pograniczu Stanów Zjednoczonych i Kanady. Wyróżnia się orzechowym smakiem. Jego długie, ciemne, cienkie ...

dawno temu

Pieczemy w domu chleb. Od czego trzeba zacząć?

... jest ciemniejsza. Niższy typ oznacza, że mąka jest bardziej zmielona i oczyszczona, ma też niewiele składników mineralnych. Typy wyższe są bardziej wartościowe. Hodujemy zakwas 17417 Przygotowujemy zaczyn ...

dawno temu

Placki ziemniaczane bez tajemnic

... albo gęstego jogurtu, lub posypać je w misce cienką warstwą mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciemne miejsce. Masę ziemniaczaną wykładamy na dobrze rozgrzany olej (najlepszy będzie rzepakowy lub z pestek ...

dawno temu

Jak przygotować danie i talerz, by wyglądało jak z gwiazdkowej restauracji?

... o ostrych i miękkich kształtach, duże i małe, ciemne i jasne.Kontrasty sprawią, że twój talerz będzie ciekawszy. Możesz dodać kolorowe elementy dekoracyjne, np. pomidory świeże lub suszone, awokado ...

dawno temu

Bigos na bogato - przepis, ciekawostki, porady

... ogniu przez godzinę. Cukier podsmaż na suchej patelni na ciemny karmel i dodaj do bigosu. W trakcie duszenia dolej do gara pół szklanki czerwonego wina wytrawnego. Po godzinie zdejmij gar z ognia ...

dawno temu

Dynia - właściwości, sposoby przygotowania i najlepsze przepisy

... jej wierzch uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Smacznego! Dyniowe muffinki Składniki (na 12 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej, ¾ szklanki brązowego cukru, 2 łyżki ciemnego kakao, łyżeczka proszku ...

dawno temu

Tatar idealny - jakie mięso wybrać? Jak dobrać dodatki?

... z cytryny. Z czym podawać tatara? 283988 Tatar najlepiej smakuje z białym lub ciemnym pieczywem. Nie podajemy go natomiast z ziemniakami, ryżem czy makaronem. Jeśli zaś chodzi o alkohol ...

dawno temu

Jak przechowywać żywność?

... z warzyw i owoców – kiszone ogórki, dżemy, konfitury, marynowane grzyby itd. jednak po otwarciu słoik powinien trafić do lodówki. Olej i oliwa lubią ciemne i chłodne miejsca, dlatego najlepiej jest je ...

+ Pokaż więcej