Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

... klonowego lub miodu i garść błyskawicznych płatków owsianych albo nasiona chia. Jabłka i gruszki można natomiast zapiec pod kruszonką. Warzywa warto natomiast wykorzystać do sałatek i zapiekanek z ryżem ...

dawno temu

Pierwszy krok do smacznego makowca. Jak przygotować najlepszą masę makową?

... i nie kruszy się od nadmiaru bakalii. 285478 Przepis na masę makową Składniki: 1/2 kg suchego maku, 170 g drobnego cukru do wypieków, 100 g rodzynek, 50 g posiekanych orzechów włoskich, 3 łyżki miodu, 2 ...

dawno temu

W poszukiwaniu smaku. Kalendarz imprez kulinarnych w październiku

... z dyni i innych warzyw oraz owoców, miody, oleje roślinne, przyprawy, nasiona, wyroby rękodzielnicze. Festiwal urozmaicą występy zespołu muzycznego. 17542 II Podkarpacki Festiwal Szarlotki ... województwa owoców i warzyw. Spróbujcie dań ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść owoce granatu?

... miodu lub syropu klonowego, 2 łyżki oleju arganowego (lub innego) 2 łyżki musztardy dijon, 1 1/2 łyżki soku z cytryny, sól i świeżo zmielony pieprz. 282723 Umyj, osusz i wyłóż na talerz rukolę. Obierz ...

dawno temu

Zacznij słodko Nowy Rok - przepis na szampańską babkę czekoladową

... czekoladowy Składniki: 200 ml śmietanki 30 proc., 100 g kakao, 250 g cukru, 225 ml wody, 50 g miodu, 250 g żelatyny + 40 ml wody. 17496 17549 ...

dawno temu

Co można zrobić z cukinii?

... do sprawdzonego podkładu dodamy m.in. cukinię. Ciasto smarujemy sosem pesto, na który nakładamy po kolei: mozarellę, cukinię i orzeszki pini. Upieczoną pizzę polewamy delikatnie miodem i układamy na niej rukolę. Pizza jest bardzo lekka i może ...

dawno temu

Kulinarna podróż po Włoszech

... klimatyczne Włoch sprzyja produkcji różnorodnych win – gorące południe i chłodniejsza północ kraju sprawia, że włoskie wina odznaczają się ogromnym wachlarzem bukietów. Do najsłynniejszych regionów ...

dawno temu

O czosnku słów kilka

... jako naturalny antybiotyk. Substancje w nim zawarte działają bakteriobójczo i przeciwgrzybiczo. Poza tym jest to skuteczny środek na zgagę, ponieważ pobudza żołądek do produkcji soku żołądkowego. Działa ...

dawno temu

Poznaj zalety kalafiora

... związków wolotwórczych, hamujących produkcję jodu przez tarczycę, nie jest on polecany osobom cierpiącym na niedoczynność tarczycy. Poza tym, kalafior, tak jak pozostałe warzywa kapustne ma właściwości ...

dawno temu

Rozszyfruj tajemnicze symbole na etykietach

... alg morskich, E 160a (beta-karoten) – występuje w czerwonych, pomarańczowych, żółtych i zielonych warzywach i owocach, a używa się go do produkcji np. soków marchewkowych, E 414 (guma arabska ...

dawno temu

Tajniki kuchni francuskiej

... nie może zabraknąć także wina. Francja jest drugim pod względem wielkości produkcji wina krajem na świecie (prym wiedzie Hiszpania). Aby lepiej zobrazować te statystki - w 2010 roku na rynek trafiło aż 44,9 mil hl ...

dawno temu

Wiśnie - dlaczego warto je jeść?

... . Dodatkowo odtruwają serce i dobroczynnie wpływają na produkcję czerwonych krwinek, Potas – wspomaga usuwanie nadmiaru soli z organizmu, Witamina C – uszczelnia naczynia krwionośne, Błonnik – obniża ...

dawno temu

Cała prawda o oleju kokosowy

... tłoczony na zimno, zachowuje więc więcej wartości odżywczych oraz ma delikatny kokosowy zapach i smak. Natomiast do produkcji oleju nierafinowanego jest potrzebna wysoka temperatura, która niszczy ...

dawno temu

Zdrowe tłuszcze, które warto jeść

... nie tylko są źródłem energii, ale także pomagają utrzymać odpowiednią temperaturę ciała, ponieważ chronią nas przed zimnem, odpowiadają także za transport witamin, produkcję hormonów i enzymów oraz biorą ...

dawno temu

Porzeczkowy zawrót głowy

... . Możemy także dodawać je do ciast i deserów – tart, biszkoptów, crumble, puddingów, tortów bezowych. Z kolei posłodzony miodem czy cukrem mus z przetartych przez sitko czarnych lub czerwonych porzeczek ...

dawno temu

Pieczemy w domu chleb. Od czego trzeba zacząć?

... przez około osiem godzin. Mając gotowy zaczyn, możemy przygotować ciasto właściwe. Dodajemy zaczyn, a także mąkę i wodę, ewentualnie także cukier trzcinowy lub miód, sól morską i dodatki (otręby, płatki ...

dawno temu

Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1

... kandyzowanych ananasów, łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy, 100 g suszonych daktyli, 100 g suszonej żurawiny, cytryna, jabłko 2 łyżki drobno posiekanych migdałów 100 ml rumu, 2 łyżki miodu, 50 ml soku ... , żurawinę, startą skórkę z cytryny, ...

dawno temu

Poznaj sekrety udanego lukru

... idealną do ozdabiania pączków, ciasteczek i ciast. Składniki: 200 ml śmietanki 30 proc., 100 g kakao, 250 g cukru, 225 ml wody, 50 g miodu, 250 g żelatyny + 40 ml wody. 17496 Gotową glazurkę możesz ...

dawno temu

Karmel bez tajemnic

... dodatkami) i pozostaw do ostygnięcia. Gotową taflę możesz połamać lub wykrawać z niej dowolne kształty. KRATKA Kiedy karmel delikatnie ostygnie i zgęstnieje (będzie miał konsystencję miodu), zanurz ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część III

... rozbijania tłuczkiem, przykryj je kawałkiem folii spożywczej. Chcesz aby pieczony kurczak miał chrupiącą skórkę? Na 15 minut przed końcem posmaruj go miodem, śmietaną, stopionym masłem albo kostką ...

dawno temu

Jak skomponować deskę serów?

... , suszone pomidory, kapary, figi, grillowane warzywa. Do pikantnych gatunków pasuje miód czy kwaskowata konfitura np. jarzębinowa. Przygotuj też koszyczek z chrupiącą pokrojoną bagietką lub małymi ...

dawno temu

Ocalić kompot od zapomnienia

... czy nawet wyleczą przeziębienie. Wszystko zależy od tego, jakie kwiaty wybierzemy. Kompot możemy dosłodzić miodem lub cukrem. Zanim jednak to zrobimy, sprawdźmy czy jest to konieczne. Być może nasz napój ...

dawno temu

Najpopularniejsze desery z różnych zakątków świata

... listkowe, kora). Pomiędzy nadziane jest mieszanką posiekanych orzechów różnych gatunków. Najczęściej robiona w formie kwadratów, które są spajane syropem lub miodem. Następnie deser jest zapiekany ...

dawno temu

Dynia - właściwości, sposoby przygotowania i najlepsze przepisy

... wymieszaj – powstałe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzej patelnię posmarowaną odrobiną oleju (np. rzepakowego) i smaż placuszki na złoty kolor z dwóch stron. Gotowe placki możesz podać polane miodem lub syropem klonowym i ...

+ Pokaż więcej