Blanszuj to dobrze! Czyli jak blanszować różne warzywa

... znacznie więcej składników odżywczych niż podczas całkowitego gotowania, smażenia lub pieczenia. Dodatkowo ich smak, kolor i chrupkość zasadniczo nie zmienią się. Jednak każdy rodzaj warzyw blanszuje ...

dawno temu

Kurczak na 6 sposobów

... Dobrze przygotowane mięso z kurczaka jest smaczne i delikatne. Stwarza też wiele możliwości w kuchni - można je smażyć, gotować, piec, grillować... Jest jednym z najczęściej jedzonych rodzajów mięsa ...

dawno temu

Z naleśnikiem dookoła świata

... nieco piwa lub cydru. Smaży się je na specjalnym urządzeniu, zwanym creperie, rozsmarowując ciasto łopatką. Dzięki czemu placek cienki i delikatny. Crepes podaje się z cukrem pudrem lub konfiturami ... ), przypominającego nasz biszkopt. Pomiędzy ...

dawno temu

Czy ciasto francuskie jest naprawdę francuskie?

... Czy zastanawialiście się kiedyś jak przygotowuje się ciasto francuskie? Długo, długo nawet przez myśl mi to nie przeszło, by samodzielnie zrobić je w domu - jest przecież tyle rodzajów i rozmiarów ...

dawno temu

Jaki nóż wybrać?

... ? Jeśli nie jesteś zawodowym kucharzem, wystarczy, że ograniczysz się do 3-4 podstawowych rodzajów noży - to absolutne minimum, ale dla kogoś, kto nie spędza w kuchni zbyt wiele czasu takie zaopatrzenie będzie ... wystarczające. Jednak warto ...

dawno temu

Dlaczego powinniśmy pić czerwoną herbatę?

... szybciej niż w czarnej herbacie, posiada od niej więcej enzymów i mikroelementów. Zawiera najwięcej kofeiny spośród wszystkich rodzajów herbat. Znane są nie tylko jej właściwości wspomagające odchudzanie ... i kofeiny. Dodatkowo zimna woda ...

dawno temu

Jaką wybrać dobrą wodę i jak ją pić?

... Wody do picia-rodzaje Poniżej przybliżę wam każdy z gatunków wód. Czym się od siebie różnią i którą wybrać do picia? Woda mineralna – bogata w pierwiastki Woda mineralna zawiera ... żołądka i poprawiają metabolizm. Wodę leczniczą powinniśmy ...

dawno temu

Jaką deskę do krojenia wybrać?

... pierwsze kroki w kuchni. Deski drewniane Zdecydowanie najpopularniejsze na rynku. Są tanie i łatwo dostępne - w dużych supermarketach znajdziemy kilkanaście różnych rodzajów, w różnych rozmiarach ... rodzaju moda na szklane deski i widziałam je ...

dawno temu

Sztuka jedzenia pałeczkami - kurs dla początkujących

... swego rodzaju pomost łączący zwykłych ludzi z bóstwami. Wcześniej wspomniany Konfucjusz pisał, że nóż na stole jest aktem agresji, który nie przystoi mężczyźnie. Poglądy tego chińskiego filozofa odegrały ... znaczącą rolę w spopularyzowaniu ...

dawno temu

Sekrety kuchni portugalskiej

... obiadowychi. Po drugie: zupy 17436 Portugalczycy kochają zupy, szczególnie kremowe. Jedną z tradycyjnych potraw jest caldo verde, rodzaj kapuśniaku. Gotuje się go z posiekanej kapusty i ziemniaków ... . Natomiast najbardziej chyba tradycyjnym ...

dawno temu

Zdrowotne właściwości sezamu

... ziaren sezamu posiada 1160 miligramów wapnia, który odpowiada za dobry stan kości. Sezam - rodzaje nasion Występują cztery odmiany nasion sezamu: białe, czarne, czerwone i brązowe. Charakteryzują ... w kuchni. Możemy włączyć go do naszych potraw ...

dawno temu

Pieczemy tarty - na słono i na słodko!

... Wybieramy formę W sklepach możemy znaleźć różnego rodzaju formy na tarty. Nieważne czy wybierzesz silikonową, ceramiczną, szklaną, czy pokrytą teflonem. Najważniejszy jest dobry przepis na kruche ...

dawno temu

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... CAFÉ AU LAIT – kawa z mlekiem. CEVICHE – rodzaj sałatki z Ameryki Południowej, której głównym składnikiem jest surowa ryba marynowana w soku z cytrusów. CHARDONNAY – francuska odmiana białej ... meksykańskiej jest to okrągły placek z mąki ...

dawno temu

Królowa wszystkich przypraw

... z najdroższych przypraw na świecie i istnieje kilka jego substytutów. Powszechnie znane są dwa rodzaje kardamonu: zielony, który pochodzi z Indii oraz czarny – himalajski. Wysoka cena kardamonu ... gorzkawego smaku. Kardamon najczęściej dodawany ...

dawno temu

Jak wybrać lodówkę turystyczną

... Rodzaje lodówek turystycznych W sklepach znajdziemy dwa rodzaje lodówek turystycznych – elektryczne oraz bez zasilania. Chłodziwem mogą być specjalne wkłady albo gaz. Lodówki na wkłady chłodzące ...

dawno temu

Rozszyfrowujemy E z produktów

... - szelak - rodzaj żywicy naturalnej, którą pozyskuje się z owadów czerwców, żyjących na szelakowych drzewach Tajlandii i Indii, E 901 - wosk pszczeli - uzyskiwany przez stopienie wosku z ulu ...

dawno temu

Kutia - wyjątkowy deser na wyjątkową okazję

... ją wypłucz, zalej świeżą wodą i gotuj aż zmięknie (w zależności od rodzaju pszenicy ten czas może wynosić od godziny do nawet czterech). W rondelku zagotuj mleko, wsyp mak i gotuj na małym ogniu ...

dawno temu

Dlaczego powinnaś jeść owsiankę?

... Jeżeli owsianka, to tylko robiona w domu Półki sklepowe kuszą nas różnego rodzaju gotowymi owsiankami. Znajdziemy owsianki z orzechami, z owocami albo tropikalne. Niestety, mam złą wiadomość ...

dawno temu

Sekrety kuchni czeskiej

... , ale także bardzo smaczne i urozmaicone. Na talerzach często gości mięso – wieprzowina, wołowina, drób, ale także dziczyzna i ryby. Mięso obficie polewa się wszelkiego rodzaju sosami – pieczeniowym ... . Jednak bardzo prężnie rozwijają się ...

dawno temu

Pierogi, które zawsze się udają

... pierożki, które pieczono z okaz imienin. 283308 A jak jest dziś? Można powiedzieć, że pierogi są naszym dobrem narodowym znanym na całym świecie. Ich rodzajów jest tyle ile osób je przygotowujących ... i jiaozi. W południowo-zachodnich Niemczech ...

dawno temu

Sekrety kuchni gruzińskiej

... bogactwem smaków i aromatów. Na gruzińskim stole... Chaczapuri 283094 Jest to rodzaj serowego chleba. Istnieje wiele odmian chaczapuri, różnią się kształtem – okrągłe, kwadratowe, podłużne; smakiem ... , rodzajem ciasta (może być drożdżowe, ...

dawno temu

Tajniki kuchni francuskiej

... na danie główne. Składa się ono z mięsa podanego w towarzystwie gotowanych warzyw, a do tego frytki, ziemniaczane purée lub ryż. Nie ma prawdziwego francuskiego obiadu bez różnego rodzaju serów ... skalę. Mówi się, że rodzajów francuskich serów ...

dawno temu

Na świętego Marcina dobra gęsina

... . W gęsinie jest dużo kwasów jedno- i wielonienasyconych, w tym znacznie więcej zdrowych dla serca kwasów omega-3 i omega-6. Dlatego też gęsina należy do najzdrowszych rodzajów mięsa. Stanowi doskonałe źródło ...

dawno temu

Placki ziemniaczane bez tajemnic

... Jakie ziemniaki wybrać na placki? To, czy placki ziemniaczane wyjdą udane zależy w dużej mierze od rodzaju ziemniaków, których użyjemy. Najlepsze będą mączyste odmiany takie jak Bryza, Gracja, Ibis ...

+ Pokaż więcej