Miód wrzosowy – właściwości lecznicze i zastosowanie

... Z miodem kojarzą mi się naleśniki, kanapki z białym serem i kruche ciasteczka. Dlaczego postanowiłam dodać wpis o miodzie? Otóż nie każdy zdaje sobie sprawę z cennych właściwości miodu wrzosowego, który charakteryzuje się dość mocnym zapachem i ...

dawno temu

Czym można zastąpić sól?

... na nadciśnienie. Z tego powodu jest ona potocznie nazywana „białą śmiercią”. Zdrowy człowiek może w ciągu dnia zjeść jedną płaską łyżeczkę soli. Niestety, my Polacy uwielbiamy te białe kryształki ...

dawno temu

Karmel bez tajemnic

... Karmel to nic innego jak cukier poddany działaniu wysokiej temperatury. Wskutek podgrzewania białe kryształki zamieniają się w słodki, bursztynowy płyn. Jeszcze do niedawna byłam przekonana ... w proporcji 1:1 oraz opcjonalnie łyżeczki soku z ...

dawno temu

Jesienne ciasta z gruszkami

... Jesienią możemy cieszyć się jabłkami, śliwkami oraz oczywiście gruszkami. Najchętniej jemy je na surowo, czasem gotujemy w winie i podajemy z lodami. Jednak gruszki doskonale nadają się również do wypieków. Zobaczcie, jakie smakowite ciasta ...

dawno temu

Kandyzowana skórka pomarańczowa - przepis

... Kandyzowana skórka pomarańczowa to nieodłączny element świątecznych wypieków. Aby ją przygotować samodzielnie potrzebujesz jedynie dwóch składników - pomarańczy oraz cukru - białego lub trzcinowego. ...

dawno temu

A może dorsz? 10 sprawdzonych pomysłów

... Dorsz to neutralna w smaku ryba, która doskonale nadaje się do grillowania, smażenia, pieczenia, gotowania oraz duszenia. Ma białe delikatne mięso. Dawniej był uważany za rybę dla ubogich, dziś ...

dawno temu

Czas na kukurydzę!

... Kukurydza kojarzy się nam głównie z kuchnią meksykańską. W Polsce powszechnie znana i uprawiana jest jej żółta odmiana, ale istnieją jeszcze trzy – biała czerwona i... niebieska. Obok pszenicy i ryżu ...

dawno temu

TOP 13 obiadowych surówek. Smacznie, zdrowo, kolorowo

... – białej, czerwonej, włoskiej, pekińskiej. Dobrym dodatkiem do obiadu są także lekkie sałaty, tarta marchewka, ogórki, rzodkiewki, pory, kalarepa, czerwone buraki, seler, oraz owoce: jabłka, gruszki, ananasy ...

dawno temu

Nie tylko fasolowa. TOP 10 przepisów na dania z fasolą

... . Jeśli używamy białej fasoli, trzeba ją wcześniej namoczyć, kilkukrotnie zmieniając wodę, a potem ugotować. W ten sposób ograniczymy ryzyko wystąpienia dolegliwości żołądkowych po jej spożyciu. Ja ...

dawno temu

Francuskie desery

... Francuzi słyną ze wspaniałej kuchni. kojarzy nam się ona głównie z serami, ślimakami, winem i zupą cebulową. Jednak nie zapominajmy o przepysznych sufletach, tartach, makaronikach, kremach... Zebrałam osiem przepisów na najpopularniejsze ...

dawno temu

Tajemnica udanego risotto

... właśnie – wino. Najlepsze będzie białe, wytrawne. Możesz użyć tego samego, które potem podasz do posiłku. Pamiętaj, że do gotowania dodaje się dobre wino, a nie takie, które zalega gdzieś w szafce ... „impregnujemy” ziarna, chroniąc je przed ...

dawno temu

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... winorośli, której używa się do produkcji win. CHÂTEAU HAUT BRION – francuskie wino (czerwone oraz białe). CHIANTI – włoskie wytrawne czerwone wino. 283059 COQ AU VIN – kogut duszony w czerwonym ... spłaszczone spaghetti. MERLOT  – francuski ...

dawno temu

Sekrety kuchni chorwackiej

... tu bardzo szeroką ofertę dobrych gatunkowych win, czerwonych i białych. Wino stanowi idealne dopełnienie smacznego obiadu czy kolacji. Połączony z wodą mineralną lub sodową znakomicie gasi pragnienie ... skosztować dań z żab i raków rzecznych. ...

dawno temu

Owoce morza dla początkujących. Jak je dobrze przyrządzić? Jak jeść i z jakimi dodatkami podać?

... . Dlatego frutti di mare podaje się wyłącznie z białym winem. A teraz pytanie: wino wytrawne czy słodkie? Łącząc owoce morza z winem warto pamiętać, że są one bardzo delikatne w smaku, zatem wino podane do nich musi być wytrawne. ... dokładnie ...

dawno temu

Smaczna i zdrowa zupa cebulowa. Poznaj przepis

... , łyżeczka cukru, łyżeczka suszonego tymianku, pół szklanki białego wina (półwytrawne lub wytrawne), około 1 1/2 litra wody, sos sojowy, ostra papryka. 17559 ...

dawno temu

Tajniki kuchni japońskiej

... ziarenka. Natomiast zamiast sake w ostateczności możesz użyć wytrawnego białego wina. „Czysta” kuchnia japońska Czysta nie oznacza tu wcale lśniącego na błysk pomieszczenia, w którym Japończycy ... w kuchni Kraju Kwitnącej Wiśni, zapewne bez ...

dawno temu

Kuchnia niemiecka - to nie tylko golonka, piwo i sałatka zimniaczana

... – przez wielu Bawaria jest uważana za wizytówkę Niemiec. Na śniadanie zjemy tam precla ze słodką musztardą. Do tego zestawu obowiązkowo podawana jest biała kiełbasa. Przepis na nią powstał podobno ... w stolicy Bawarii, czyli Monachium. ...

dawno temu

Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy?

... nadmiernemu poceniu się i łagodzi ból po ukąszeniach owadów. Warto mieć go więc zawsze pod ręką. Ocet winny Jak sama nazwa wskazuje powstaje z winabiałego lub czerwonego. Biały jest delikatniejszy ... - lub dziesięcioprocentowego. Dobrej ...

dawno temu

Sekrety kuchni bułgarskiej

... owocowych i lokalne napoje, np. ajran, który wytwarzany jest na bazie jogurtu oraz różne alkohole, m.in. wina – produkowane z prosa, drożdży i kukurydzy. Tradycyjne bułgarskie dania Sałatka szopska ... przygotowania. Całość jest podlana gęstym ...

dawno temu

Cebula w roli głównej - przepisy, ciekawostki, porady

... cukru, łyżeczka suszonego tymianku, pół szklanki białego wina (półwytrawne lub wytrawne), około 1 1/2 litra wody, sos sojowy, ostra papryka. 17560 A jeżeli chcesz, by twoja zupa nabrała iście ... przygotować prawdziwą sałatkę grecką, to nie może ...

dawno temu

Urządzamy przyjęcie w azjatyckim stylu

... Rosołowe fondue Founde to potrawa z gorącego sera oraz białego wina, która pochodzi ze Szwajcarii. Najczęściej kojarzymy ją z czekoladą i maczanymi w niej owocami. Wersja azjatycka wygląda nieco ...

+ Pokaż więcej