Na czym polega sekret doskonałego purée?

... , czyli mączyste (przykładowe odmiany: bryza, gracja, ibis, tajfun, gustaw). Najpierw należy je umyć, cienko obrać i gotować w osolonej wodzie aż będą miękkie. Należy pamiętać, że ziemniaki zaczynamy ...

dawno temu

Czym kusi kuchnia węgierska?

... oraz cebuli. Te cztery warzywa są składnikiem praktycznie każdego węgierskiego dania. Na Węgrzech je się także ryby: fogas, czyli odmianę sandacza balatońskiego, ale także karpia, suma czy szczupaka ...

dawno temu

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... CAFÉ AU LAIT – kawa z mlekiem. CEVICHE – rodzaj sałatki z Ameryki Południowej, której głównym składnikiem jest surowa ryba marynowana w soku z cytrusów. CHARDONNAY – francuska odmiana białej ... z boczkiem, szynką, tartym serem, jajkami i sosem ...

dawno temu

Jęczmienna, gryczana, jaglana, bulgur... - krótki przewodnik po kaszach

... . Występuje w trzech odmianach: drobno-, średnio- i gruboziarnistej. Bulgur to kasza popularna w kuchni tureckiej. Kasza kukurydziana 284172 Robi się ją z kukurydzy, jest więc bezglutenowa. Obfituje w błonnik ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść słodkie ziemniaki?

... kształcie. Ma delikatny, słodkawy smak, dlatego niektórym przypominać może połączenie marchewki i dyni. 17321 Nie każdy wie, że wyróżnić można aż 400 odmian batatów. Charakteryzują się one czerwonym ...

dawno temu

Sekrety kuchni gruzińskiej

... bogactwem smaków i aromatów. Na gruzińskim stole... Chaczapuri 283094 Jest to rodzaj serowego chleba. Istnieje wiele odmian chaczapuri, różnią się kształtem – okrągłe, kwadratowe, podłużne; smakiem ...

dawno temu

Poznaj zalety kalafiora

... nieco efekt powstawania gazów w przewodzie pokarmowym. Jak przechowywać kalafiora? Kalafior nie zawsze musi być biały. To warzywo występuje posiada wiele odmian i kolorów. Począwszy od tego najbardziej ...

dawno temu

Zdrowotne właściwości sezamu

... ziaren sezamu posiada 1160 miligramów wapnia, który odpowiada za dobry stan kości. Sezam - rodzaje nasion Występują cztery odmiany nasion sezamu: białe, czarne, czerwone i brązowe. Charakteryzują ...

dawno temu

Cała prawda o musztardzie

... pikantnej odmiany gorczycy, co nadaje jej bardzo ostrego smaku. Dobrze komponuje się z grillowanymi, pieczonymi i smażonymi mięsami np. karkówką czy golonką). Przepis na domową musztardę 17580 17531 ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść melony?

... także reakcja alergiczna po spożyciu melona, arbuza czy pomarańczy. 283084 Melon w kuchni Melon melonowi nierówny :) – znamy kilka odmian melona i każda posiada nieco inny smak, dlatego każda ...

dawno temu

Garść informacji o brzoskwiniach. Dlaczego warto je jeść?

... brzoskwini wytwarzane są kosmetyki: szampony, maseczki, mleczka do twarzy i ciała, mydła i płyny do kąpieli. A czy wiedzieliście, że nektarynka jest jedną z odmian brzoskwini? 17441 ...

dawno temu

Sekrety kuchni katalońskiej

... i papryka przyprawione jedynie solą i skropione delikatnie octem i oliwą z oliwek. Fideua – odmiana paelii, w której ryż zastąpiony jest przez kluski ugotowane w rybnym bulionie. Arroz negre – ryż ...

dawno temu

Imprezy kulinarne we wrześniu

... oraz stoisk z najróżniejszymi odmianami tego warzywa. Jak co roku odbędzie się także koronacja Nowej Pary Kapuścianej, która zasiądzie na dębowych beczkach do kiszenia kapusty imitujących trony. Ważnym ...

dawno temu

Sekrety kuchni chorwackiej

... odnajdziemy smaki węgierskie, austriackie czy tureckie. Nic więc dziwnego, że w chorwackim menu znajdziemy zarówno różne odmiany musaki, cevapcici czy sarmę, a także ristotto. Podróż pełna smaku 283056 ...

dawno temu

Czas na agrest!

... w południowej i środkowej Europie, Kaukazie, północnej Afryce i Ameryce Północnej; w Polsce jest popularną rośliną uprawną. Istnieje aż 1500 odmian agrestu, a w Polsce znajdziemy trzy: agrest czerwony ...

dawno temu

Jedzmy grejpfruty!

... porcję witamin E, PP i tych z grupy B. Pod względem ilości witamin, najbardziej cenna jest odmiana czerwona i różowa, więc aby cieszyć się zdrowiem wybierajmy przede wszystkim te kolory grejpfrutów ...

dawno temu

Pomysł na weekend – ognisko

... , ale nie tej dużej odmiany tylko mniejszej, by można je było jeść „z ręki” – bez krojenia. Zobaczycie, że taka ich postać jest znacznie smaczniejsza! Do picia każdy może wziąć to, co lubi. Oczywiście ...

dawno temu

Jak ugotować makaron idealny?

... Jaki makaron wybrać? Pierwszą rzeczą, o której powinniśmy pamiętać to sam wybór odpowiedniego makaronu. Na rynku znajdziemy mnóstwo jego odmian, jednak to co najważniejsze, to jego skład. To on ...

dawno temu

Domowa kiszona kapusta - jak ją przygotować?

... . Ukiszenie kapusty w domu nie jest skomplikowane, wymaga jedynie trochę czasu i… siły. Do kiszenia wybieramy jesienne odmiany białej kapusty (chociaż czerwona także się nadaje). Właśnie teraz ...

dawno temu

Biała herbata - sposób na zdrowie i długowieczną młodość

... . A czy wiedzieliście, że biała herbata pomaga także w profilaktyce niektórych odmian raka? Biała herbata przyczynia się do zmniejszenia poziomu „złego”, a zwiększenia poziomu „dobrego” cholesterolu we krwi ...

dawno temu

Z naleśnikiem dookoła świata

... placuszki można podawać obficie polane syropem klonowym (mniam!), z masłem orzechowym lub świeżymi owocami. Etiopia Etiopską odmianą naleśnika jest indżera. Wyrabia się go z mąki z teffu, wymieszanej ...

dawno temu

Dynia - właściwości, sposoby przygotowania i najlepsze przepisy

... , że zimowe odmiany dyni możesz przechowywać nawet do 6 miesięcy? Wystarczy, że umieścisz je w chłodnym miejscu, gdzie temperatura waha się pomiędzy 10 a 12 stopniami. Obraną i pokrojoną dynię możesz ...