Włoska sałatka z kozim serem

... , ale także są bardzo zdrowe. Zawierają witaminy C, E,  B oraz A. Stanowią także źródło wielu składników mineralnych i odżywczych takich jak magnez, fosfor, potas, wapń, krzem i jod. Znajdziemy w nich również duże ... oraz leczą zaburzenia ...

dawno temu

Co będziemy jeść w 2017 roku? Poznaj 10 kulinarnych trendów

... oraz intensywnym aromacie, a także sery twarde. Każdy znajdzie coś dla siebie. Woda z kaktusa Rok 2016 należał do wody kokosowej. W tym roku modna będzie woda z kaktusa. Jest to doskonałe źródło antyoksydantów ... , witamin ( A, C, B1, B2 i B3) ...

dawno temu

Fasolka szparagowa - jedz na zdrowie

... Porcja fasolki szparagowej (100 g) to około 30 kalorii. Szparagówka zawiera błonnik, białko, witaminy (A, z grupy B, C, K) oraz składniki mineralne (wapń, magnez, fosfor, żelazo, fluor, miedź, mangan ... , potas). Warto wiedzieć, że więcej ...

dawno temu

Chałwa - zrobić ją czy kupić? Przepis i ciekawostki

... chałwa sezamowa jest kaloryczna, ponieważ posiada dużo tłuszczu, a sezam, z którego jest zrobiona, jest źródłem wielu wartości odżywczych - wapnia, magnezu, a także niezbędnych, nienasyconych kwasów ...

dawno temu

Królowa wszystkich przypraw

... materii. 282882 Kardamon jest także cennym źródłem potasu, wapnia, magnezu, manganu i żelaza. Co ciekawe, może zawierać w nawet 8 proc. olejku eterycznego. A czy wiedzieliście, że królowa przypraw ...

dawno temu

TOP 10 jesiennych superfoods, które podniosą twoją odporność

... na witaminę C? Jarmuż jest nieocenionym źródłem błonnika, białka, wapnia, fosforu, żelaza, cynku i magnezu - długa ta lista, prawda? :) A jak jeść jarmuż? Świetnie smakuje na surowo polany sokiem z cytryny ... są cennym źródłem białka (4 g w 7 ...

dawno temu

Czym można zastąpić sól?

... nie poddaje się jej żadnej innej obróbce. Jest ona źródłem sodu, magnezu, wapnia, jodu, manganu, cynku, selenu, żelaza i fluoru. Z badań wynika, że Hiszpanie, Japończycy i Wenezuelczycy, którzy spożywają ... , świetnie sprawdzi się również jako ...

dawno temu

Tarta z jeżynami

... , pektyny, garbniki i związki mineralne (potasu, wapnia i magnezu). Wykazują działanie antynowotworowe, poza tym wspomagają pracę serca i układu krążenia. Dzięki zawartości witaminy A, zapobiegają ... naturalnej esencji migdałowej. Krem: 2 ...

dawno temu

Śliwki - pyszny sposób na poprawę humoru

... B, związki mineralne – magnez, żelazo, wapń, fosfor i potas, a także antyoksydanty. Dzięki dużej zawartości pektyn, owoce te regulują trawienie i zapobiegają występowaniu zaparć. Poza tym pomagają ... witaminy A oraz błonnika niż świeże owoce. ...

dawno temu

Garść informacji o brzoskwiniach. Dlaczego warto je jeść?

... Co znajdziemy w brzoskwiniach? Brzoskwinie są skarbnicą beta-karotenu i błonnika. Zawierają także witaminy PP, C i te z grupy B. Owoce te są cennym źródłem wapnia, żelaza i magnezu ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kiwi?

... Co zawiera kiwi? Kiwi jest cennym źródłem witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem, dodatkowo chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, czyli związków, które przyspieszają procesy ... – uszczelnia naczynia krwionośne i błony ...

dawno temu

Jak ugotować ryż?

... o zaokrąglonych ziarnach. Zawierają dużo skrobi, ale po ugotowaniu ziarenka są jędrne i wilgotne. Stanowią główny składnik risotto, ale nadają się również do farszów i sałatek. Naturalny (brązowy ... ) – najbardziej wartościowa odmiana ryżu, ...

dawno temu

Jak przygotować domową lemoniadę?

... Lemoniada cytrynowa 281933 Jak lemoniada, to oczywiście z cytryną! Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Te kwaśne owoce to doskonałe źródło witaminy C, E, witamin z grupy B, beta-karotenu, potasu ... , magnezu, sodu i żelaza, kwasu foliowego, ...

dawno temu

Porzeczkowy zawrót głowy

... . Porzeczki zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, P, beta-karoten, garbniki, pektyny, błonnik, żelazo, potas, wapń, magnez, bor. Jednak zawartość składników odżywczych w poszczególnych odmianach jest różna ... obrzęki). Z kolei z nasion ...

dawno temu

Patison - z czym się to je?

... , której ilość pięciokrotnie przewyższa tę zawartą w ogórkach. Ponadto warzywa te są źródłem witamin z grupy B oraz wapnia, fosforu, żelaza, magnezu oraz kwasu foliowego. Osoby borykające się z cukrzycą ... – w 10 dag warzywa znajduje się tylko ...

dawno temu

Sosy i dipy pełne smaku

... się na bazie oliwy, oleju, śmietany lub jogurtu naturalnego. Dodaje się do nich sok z cytryny, ocet winny, musztardę, miód, świeże zioła, przyprawy. Pasują one do sałatek, jajek na twardo, wędlin, ryb ...

dawno temu

Na świętego Marcina dobra gęsina

... . W gęsinie jest dużo kwasów jedno- i wielonienasyconych, w tym znacznie więcej zdrowych dla serca kwasów omega-3 i omega-6. Dlatego też gęsina należy do najzdrowszych rodzajów mięsa. Stanowi doskonałe źródło ... łatwo przyswajalnego białka. ...

dawno temu

Młody kokos - praktyczne informacje

... , tym więcej ma wartości odżywczych. To owoc, który zapewnia naturalny zastrzyk energii. Pomaga odzyskać piękny wygląd skóry, pozbyć się krost i zaskórników. Woda z jego wnętrza to naturalny izotonik ...

dawno temu

Przepis czekoladowe trufle z nutką whisky

... Składniki: 25 g masła, 100 ml śmietany 30 proc., tabliczka gorzkiej czekolady, tabliczka mlecznej czekolady, łyżka miodu, łyżka whisky (lub innego alkoholu), szczypta gruboziarnistej soli, kakao naturalne, wiórki kokosowe, posiekane orzechy ...

dawno temu

Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy?

... - lub dziesięcioprocentowego. Dobrej jakości ocet winny dostarcza magnezu, fosforu i potasu. Metodą domową ocet winny można otrzymać, zostawiając na dwa tygodnie otwartą butelkę wytrawnego wina. Ocet ... się z warzywami i mięsem drobiowym. ...

dawno temu

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o mące

... , jest bogata w witaminy A, B, E, magnez, potas, błonnik. Z bardzo drobno zmielonej mąki kukurydzianej wyrabia się tortille, ale świetnie nadaje się także do ciasta naleśnikowego, mąkę ryżową - powstaje ... barwę, ale również opóźni czerstwienie ...

dawno temu

Kasza jaglana - dlaczego warto ją jeść?

... , naturalnym lekarstwem na katar, gdyż wykazuje właściwości antywirusowe oraz eliminuje nadmiar wydzieliny, dlatego zmniejsza stany zapalne błon śluzowych. 17413 Kasza jaglana jest ważnym elementem ... stan włosów, skóry i paznokci oraz ...

dawno temu

Poznaj zalety kalafiora

... wegetariańską lub wegańską. 17428 Kalafior to doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w nim m.in. witaminy – K, B1, B2, B6 i C, a także sód, magnez, potas, mangan, cynk, miedź, jod ...

dawno temu

Co jeść w pracy?

... , które lubisz - zapakuj w pojemniczek i postaw przed sobą - takie podjadanie na pewno wpłynie dobrze na twój organizm, zaspokoi głód i doda energii. Owsianka lub jogurt naturalny z dodatkiem musli i łyżeczką ... ziarenek chia sprawdzi się ...

+ Pokaż więcej