Śliwki - pyszny sposób na poprawę humoru

... witaminy A oraz błonnika niż świeże owoce. Ponadto są świetnym źródłem żelaza i fosforu. Jednak, o ile śliwki zerwane prosto z drzewa mają ok. 45 kalorii w 100 gramach, to suszone mają ich aż 267 ... B, związki mineralne – magnez, żelazo, wapń, ...

dawno temu

Porzeczkowy zawrót głowy

... . Porzeczki zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, P, beta-karoten, garbniki, pektyny, błonnik, żelazo, potas, wapń, magnez, bor. Jednak zawartość składników odżywczych w poszczególnych odmianach jest różna ... z grupy B, żelazo i wapń. ...

dawno temu

Czym można zastąpić sól?

... nie poddaje się jej żadnej innej obróbce. Jest ona źródłem sodu, magnezu, wapnia, jodu, manganu, cynku, selenu, żelaza i fluoru. Z badań wynika, że Hiszpanie, Japończycy i Wenezuelczycy, którzy spożywają ... , żelazo, miedź, cynk, selen, jod. ...

dawno temu

Jedzmy jabłka!

... Jabłko źródło zdrowia Dietetycy zalecają, aby jadać nie jedno, ale dwa jabłka dziennie – rano dla urody, a wieczorem dla zdrowia. Chcąc zjeść jabłko bardzo często obieramy je ze skórki – to duży ... się ze szkodliwymi substancjami w pracy lub ...

dawno temu

Królowa wszystkich przypraw

... materii. 282882 Kardamon jest także cennym źródłem potasu, wapnia, magnezu, manganu i żelaza. Co ciekawe, może zawierać w nawet 8 proc. olejku eterycznego. A czy wiedzieliście, że królowa przypraw ...

dawno temu

Jedzmy pokrzywę!

... Prozdrowotne właściwości pokrzywy Pokrzywa od wieków wykorzystywana jest w medycynie naturalnej, gdyż jest cennym źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Zawiera witaminę C, E, K, witaminy ... pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, ...

dawno temu

Garść informacji o brzoskwiniach. Dlaczego warto je jeść?

... Co znajdziemy w brzoskwiniach? Brzoskwinie są skarbnicą beta-karotenu i błonnika. Zawierają także witaminy PP, C i te z grupy B. Owoce te są cennym źródłem wapnia, żelaza i magnezu ...

dawno temu

Jak przygotować domową lemoniadę?

... Lemoniada cytrynowa 281933 Jak lemoniada, to oczywiście z cytryną! Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Te kwaśne owoce to doskonałe źródło witaminy C, E, witamin z grupy B, beta-karotenu, potasu ... , magnezu, sodu i żelaza, kwasu foliowego, ...

dawno temu

Rozsmakuj się w chłodnikach

... chłodnika nie musi być śmietana, z powodzeniem można ją zastąpić kefirem, kwaśnym mlekiem, maślanką czy gęstym jogurtem naturalnym. Chłodnik litewski 281897 Klasyka gatunku, przynajmniej ... i orzeźwia w upalny dzień. Składniki: 4 naturalne ...

dawno temu

Przez żołądek do... łóżka. Poznaj moc letnich afrodyzjaków

... ”. Dlaczego? Dzięki dużej zawartości składników mineralnych takich jak  potas, wapń, fosfor, żelazo, a także witamin A, C i z grupy B, wpływa na namiętność i podniecenie. Bakłażana nie może więc zabraknąć ... Szekspira wróżki również posługiwały ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kiwi?

... Co zawiera kiwi? Kiwi jest cennym źródłem witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem, dodatkowo chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, czyli związków, które przyspieszają procesy ... – uszczelnia naczynia krwionośne i błony ...

dawno temu

Jak ugotować ryż?

... o zaokrąglonych ziarnach. Zawierają dużo skrobi, ale po ugotowaniu ziarenka są jędrne i wilgotne. Stanowią główny składnik risotto, ale nadają się również do farszów i sałatek. Naturalny (brązowy ... ) – najbardziej wartościowa odmiana ryżu, ...

dawno temu

Fasolka szparagowa - jedz na zdrowie

... Porcja fasolki szparagowej (100 g) to około 30 kalorii. Szparagówka zawiera błonnik, białko, witaminy (A, z grupy B, C, K) oraz składniki mineralne (wapń, magnez, fosfor, żelazo, fluor, miedź, mangan ... , potas). Warto wiedzieć, że więcej ...

dawno temu

Co będziemy jeść w 2017 roku? Poznaj 10 kulinarnych trendów

... oraz intensywnym aromacie, a także sery twarde. Każdy znajdzie coś dla siebie. Woda z kaktusa Rok 2016 należał do wody kokosowej. W tym roku modna będzie woda z kaktusa. Jest to doskonałe źródło antyoksydantów ... , witamin ( A, C, B1, B2 i B3) ...

dawno temu

TOP 10 jesiennych superfoods, które podniosą twoją odporność

... na witaminę C? Jarmuż jest nieocenionym źródłem błonnika, białka, wapnia, fosforu, żelaza, cynku i magnezu - długa ta lista, prawda? :) A jak jeść jarmuż? Świetnie smakuje na surowo polany sokiem z cytryny ... pełnymi garściami. Czosnek dzięki ...

dawno temu

Patison - z czym się to je?

... , której ilość pięciokrotnie przewyższa tę zawartą w ogórkach. Ponadto warzywa te są źródłem witamin z grupy B oraz wapnia, fosforu, żelaza, magnezu oraz kwasu foliowego. Osoby borykające się z cukrzycą ... – w 10 dag warzywa znajduje się tylko ...

dawno temu

Sosy i dipy pełne smaku

... się na bazie oliwy, oleju, śmietany lub jogurtu naturalnego. Dodaje się do nich sok z cytryny, ocet winny, musztardę, miód, świeże zioła, przyprawy. Pasują one do sałatek, jajek na twardo, wędlin, ryb ...

dawno temu

Na świętego Marcina dobra gęsina

... . W gęsinie jest dużo kwasów jedno- i wielonienasyconych, w tym znacznie więcej zdrowych dla serca kwasów omega-3 i omega-6. Dlatego też gęsina należy do najzdrowszych rodzajów mięsa. Stanowi doskonałe źródło ... łatwo przyswajalnego białka. ...

dawno temu

Młody kokos - praktyczne informacje

... , tym więcej ma wartości odżywczych. To owoc, który zapewnia naturalny zastrzyk energii. Pomaga odzyskać piękny wygląd skóry, pozbyć się krost i zaskórników. Woda z jego wnętrza to naturalny izotonik ...

dawno temu

Przepis czekoladowe trufle z nutką whisky

... Składniki: 25 g masła, 100 ml śmietany 30 proc., tabliczka gorzkiej czekolady, tabliczka mlecznej czekolady, łyżka miodu, łyżka whisky (lub innego alkoholu), szczypta gruboziarnistej soli, kakao naturalne, wiórki kokosowe, posiekane orzechy ...

dawno temu

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o mące

... barwę, ale również opóźni czerstwienie pieczywa, mąkę orkiszową – jest cennym źródłem błonnika, żelaza i nasyconych kwasów tłuszczowych. Orkisz należy do tej samej rodziny, co zwykła pszenica ...

dawno temu

Dlaczego rabarbar należy zbierać tylko do połowy czerwca?

... . Czerwone łodygi rabarbaru zawierają mnóstwo witaminy C. Ten silny antyoksydant nie tylko walczy z wolnymi rodnikami, ale także ułatwia przyswajanie żelaza. A co za tym idzie – działa krwiotwórczo ...

dawno temu

Karob - zdrowszy zamiennik kakao

... pokaźną dawkę witaminy A oraz witamin z grupy B, dodatkowo jest cennym źródłem magnezu, potasu, a także błonnika i białka. Karob zawiera również poprawiające trawienie garbniki oraz kwas galusowy ... świętojańskiego użyj jej w takiej samej ...

dawno temu

Poznaj zalety kalafiora

... wegetariańską lub wegańską. 17428 Kalafior to doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w nim m.in. witaminy – K, B1, B2, B6 i C, a także sód, magnez, potas, mangan, cynk, miedź, jod ... , fluor, żelazo czy wapń. Poza tym ...

+ Pokaż więcej