Truskawkowa jak u babci

... truskawki tak, żeby wyszedł z niej mus. Ja użyłam blendera. Teraz czas na truskawki w kawałkach. Podgrzej znowu zupę i wrzuć do niej te kawałeczki. W drugim garnku ugotuj makaron, nie soląc go. Po ugotowaniu włóż niewielką ilość do miski i zalej ...

dawno temu

Za co kocham krewetki?

... . Krewetki najczęściej przyrządza się, gotując je na parze lub we wrzątku. Kolejnym elementem tej układanki jest stworzenie sosu z makaronem, sałatki z krewetkami albo talerza przekąsek, z którymi je podasz ...

dawno temu

Karmel bez tajemnic

... , z czasem każdy dojdzie do wprawy :-) Pamiętaj jednak, by karmelowe ozdoby nakładać na krótko przed podaniem, gdyż w kontakcie z wilgotnymi powierzchniami karmel zaczyna się rozpuszczać. 283696 TAFLE ...

dawno temu

Sztuka jedzenia pałeczkami - kurs dla początkujących

... pałeczki? Nie wiadomo, ale już Konfucjusz rozpisywał się o nich i podał, że były one stosowane powszechnie przez cesarską dynastię Shang (1766-1122 r. p.n.e.). Ale pewne jedno jest pewne – od tysięcy ...

dawno temu

Szczaw - niedoceniane warzywo

... dokładnie szczaw i zmiksuj go. Podduś w sosie własnym i także pozostaw do schłodzenia. Sos szczawiowy połącz z serwatką ze śmietaną. Dodaj koperek i dopraw do smaku. Pozostaw na 3-4 godziny w lodówce, a przed podaniem do każdej porcji dodaj ...

dawno temu

Pyszne, bezglutenowe śniadanie

... . Pamiętaj, aby ziarenka chia lub len dodać dopiero przed samym podaniem owsianki, ponieważ pod wpływem wilgoci bardzo pęcznieją. 281953 Komosa ryżowa ze szpinakiem i pomidorami Składniki: 150 g komosy ...

dawno temu

Sekrety kuchni greckiej

... w liście winogron. Liście mogą być świeże lub marynowane. Serwuje się je z reguły na zimno, bez sosu. Jednak przed podaniem obficie skrapla się je sokiem z cytryny i oczywiście oliwą. 17347 ...

dawno temu

Sezon na botwinkę – dlaczego warto włączyć ją do diety?

... . Ugotowana czy na surowo? Botwinę możemy włączyć do diety w wielu postaciach – ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Najbardziej klasyczną wersją jej podania jest zupa, którą większość z nas pamięta ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść owoce granatu?

... . Wszystkie składniki do sosu winegret wymieszaj w miseczce. Teraz do osuszonej rukoli dodaj cząstki pomarańczy i posyp je nasionami granatu i orzechami włoskimi, a przed podaniem całość skrop sosem winegret. Smacznego! 17361 ...

dawno temu

Jak zorganizować udane przyjęcie urodzinowe dla dziecka?

... . postaci z bajek, podobizny idoli) wykonane atramentem spożywczym. 281618 Warto zadbać o to, aby potrawy które podamy dziecku i jego gościom były nie tylko smaczne, ale i zdrowe. To doskonała ...

dawno temu

Crumble - błyskawiczny deser z owocami

... , chrupiąca i złocista kruszonka. Crumble najlepiej smakuje podane na ciepło z kulką waniliowych lodów lub bitą śmietaną. Pycha! Jak przygotować idealną kruszonkę? Najważniejsze są proporcje ...

dawno temu

Gadżety do ozdabiania ciast i deserów

... ułatwienie, szczególnie w przypadku precyzyjnych zdobień. Dobrym rozwiązaniem są również tace, które możemy następnie wykorzystać do podania ciasta. Nie ma wtedy konieczności przenoszenia ...

dawno temu

Placki ziemniaczane bez tajemnic

... ) lub na słono. Dobrze komponują się z kwaśną śmietaną lub sosami – pieczarkowym, grzybowym, czosnkowym lub gulaszowym. Placki możemy podać również w nieco bardziej wykwintnej wersji - z ubitą śmietaną kremówką ...

dawno temu

Jak przygotować danie i talerz, by wyglądało jak z gwiazdkowej restauracji?

... – nie bezpośrednio na talerzu Pamiętaj – danie nie będzie wyglądało atrakcyjnie, jeśli poszczególne elementy będą pływać w oceanie sosu bądź soku z surówki. Jeśli trzeba podać, np. szaszłyki z kurczaka, krewetki ...

dawno temu

Wegańskie dania z grilla

... – pomysłów na smaczną, dietetyczną potrawę jest mnóstwo. Wegańskim hitem są pieczone bataty czy młode ziemniaki podane z sałatką z bobem i miętą. Smak warzywnych potraw wzbogacą zioła, sos sojowy ...

dawno temu

Potrawy to nie wszystko - czyli jak stylowo nakryć stół wigilijny

... , który tego dnia także powinien być wyjątkowy. 285814 Nie tylko to co podasz jest ważne, istotne jest także to w jakiej oprawie to zrobisz. Postaw na tradycję - niech stół będzie elegancki ...

dawno temu

Domowe ptysie jak z cukierni

... Ciasto ptysiowe - skąd się wzięło? Ciasto ptysiowe najprawdopodobniej po raz pierwszy podano w poł. XVI wieku na dworze Katarzyny Medycejskiej. Inne źródła podają, że znane było już w późnym ...

dawno temu

Udana domówka, czyli przepisy na proste i wyjątkowo smaczne przekąski

... szczypiorek, sól, pieprz i nieco majonezu lub jogurtu, by masa się nie rozpadała. Następnie trzeba w skorupki nałożyć przygotowany farsz. Przed podaniem każde jajko obtaczamy od strony farszu w bułce tartej ...

dawno temu

Pomysł na weekend – ognisko

... kultura osobista. Ja już zarezerwowałam termin na ognisko, więc mam nadzieję, że Matka Natura pozytywnie rozpatrzy moje podanie o piękną pogodę i będę bawić się równie dobrze jak co roku w gronie swoich bliskich. ...

dawno temu

Najlepsze źródła żelaza dla wegetarian

... . Najczęściej jest to wynikiem jej rozgotowania i błędnego podania. Tymczasem to zielone warzywo sprawdzi się jako dodatek do zup, zapiekanek czy sałatek. Wystarczy tylko doprawić ją sokiem z cytryny ...

dawno temu

Tajemnica udanego risotto

... właśnie – wino. Najlepsze będzie białe, wytrawne. Możesz użyć tego samego, które potem podasz do posiłku. Pamiętaj, że do gotowania dodaje się dobre wino, a nie takie, które zalega gdzieś w szafce ...

dawno temu

Tanie danie - paluszki rybne z ziemniaczanym puree i surówką z kiszonej kapusty

... i smaż na nim paluszki z obu stron aż nabiorą złotego koloru. Usmażone kawałki ryby połóż na papierowym ręczniku, a następnie razem z ziemniaczanym puree i surówką podaj na dużym talerzu. I takim oto sposobem smaczny, zdrowy i tani obiad gotowy! ...

dawno temu

Chałwa - zrobić ją czy kupić? Przepis i ciekawostki

... i oliwek. Niemcy natomiast zajadają się chałwą podaną z kostką lodu i kroplą śmietany – widzisz zatem, że co kraj to obyczaj i chałwa niejedno ma imię :). Dobra chałwa, czyli jaka? Prawdziwa, tradycyjna ...

dawno temu

Żurawinowe makaroniki - nie zdołasz się im oprzeć!

... do pieczenia, natomiast jeśli zbyt krótko, będzie byt gęsta - i właśnie to miałam na myśli mówiąc, że makaroniki są dość trudne w wykonaniu, ale wierzę, że jeśli będziesz trzymać się ściśle podanej ...

+ Pokaż więcej