Jakie potrawy najlepiej smakują z grilla?

... , warzywa – różne kompozycje mogą być tak samo odkrywcze, jak i smaczne. Prosto z rusztu smakują jeszcze lepiej niż w formie smażonej, pieczonej, czy gotowanej. ... z cytryny, dodając skórkę z cytryny, miód i ziarna sezamu. Grillujemy po 2-3 ...

dawno temu

Pierwszy krok do smacznego makowca. Jak przygotować najlepszą masę makową?

... Jeszcze tydzień i jak co roku zacznie się przedświąteczna gorączka... kupowanie prezentów i ozdób świątecznych, przygotowywanie wigilijnych i świątecznych potraw, pieczenie pierników i pierniczków ...

dawno temu

Najpyszniejsze ciasta i desery ze śliwkami

... jest naprawdę wiele. Śliwki możemy wykorzystać również jako dodatek do babeczek lub oryginalnych deserów. A śliwki zatopione w czekoladzie? Mniam! Aż na samą myśl robię się głodna ;-) Korzystajmy więc z sezonu na te owoce i zabierajmy się za ...

dawno temu

Co poszło nie tak? Czyli 15 największych kulinarnych katastrof

... Nie zawsze wszytko idzie po naszej myśli... w przypadku gotowania też tak czasem jest. Ile razy zapomniałeś o gotującym się makaronie? Albo użyłeś nieodpowiednich proporcji podczas pieczenia ciasta ...

dawno temu

Papryka w 17 smacznych odsłonach

... Papryka faszerowana, pieczona, kremowa zupa paprykowa, a może pasta z papryki? Możliwości jest naprawdę wiele. Papryka w kuchni stwarza szerokie pole do popisu, więc jeżeli tak jak ja uwielbiasz paprykę, poznaj 17 smakowitych przepisów na ...

dawno temu

Niebanalny pomysł na pierogi z jagodami

... . Ale oczywiście polecam częściej, bo te granatowe owoce to prawdziwe źródło zdrowia – świetnie działają na wzrok, pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami, oczyszczają organizm. A do tego jak smakują! Polecam oryginalny przepis na pieczone ...

dawno temu

Blanszuj to dobrze! Czyli jak blanszować różne warzywa

... znacznie więcej składników odżywczych niż podczas całkowitego gotowania, smażenia lub pieczenia. Dodatkowo ich smak, kolor i chrupkość zasadniczo nie zmienią się. Jednak każdy rodzaj warzyw blanszuje ...

dawno temu

Owoce morza dla początkujących. Jak je dobrze przyrządzić? Jak jeść i z jakimi dodatkami podać?

... morza, to ten tekst jest właśnie dla ciebie! Dowiedz się jak poprawienie przygotować kalmary, małże, kraby czy krewetki, by smakowały pysznie, z czym je podawać i jak jeść. ... podawać? Krewetki idealnie komponują się z ryżem, makaronami, jak ...

dawno temu

Pierogi, które zawsze się udają

... lub piec. Moim numerem jeden są te, które na drugi dzień odsmażam na patelni – mają chrupiące, przyrumienione brzegi, a ich smak się pogłębia... pycha! Poniżej znajdziesz kilka porad jak zrobić idealne pierogi. ... . Na wesela przygotowywano ...

dawno temu

Jedzmy jabłka!

dawno temu

Kluchy, kluski, kluseczki...

... Kluchy, kluski, kluseczki, pyzy, knedle, parowańce... Można by tak długo wymieniać. Każdy znajdzie sobie wśród nich coś dla siebie. Mogą stanowić osobne danie lub być smacznym dodatkiem do pieczonego mięsa, kotletów, sosów czy zup. Czym się ...

dawno temu

Awokado – z czym łączyć?

... Na kanapce, w zupie, w chipsach, w sałatkach - awokado smakuje niepowtarzalnie. Warto jednak wiedzieć, że egzotyczny owoc powinniśmy jeść na surowo, gdyż pieczony lub gotowany traci cenne wartości odżywcze. ...

dawno temu

Polska wigilia - 12 tradycyjnych potraw

... wigilijnym w moim rodzinnym domu. W kuchni niepodzielnie króluje babcia, która przygotowuje barszcz, lepi pierogi i uszka, gotuje kapustę z grzybami i piecze kulebiak. Mama robi najlepszą na świecie kutię ... i kluski z makiem. Odpowiada też za ...

dawno temu

Aby ciasto francuskie było zawsze udane...

... nie wyschło podczas leżakowania w lodówce, jak rozmrozić ciasto francuskie, w jakiej temperaturze je piec i... nie tylko! :) Dowiedz się więcej! ...

dawno temu

Placki ziemniaczane bez tajemnic

... , podobnie jak wiele innych tradycyjnych dań, wywodzą się z kuchni ludzi ubogich. Dawniej robotnicy otrzymywali ziemniaki jako zapłatę za swoją pracę. Piekli więc placki ze startych ziemniaków. Dziś placki ziemniaczane możemy znaleźć w menu ...

dawno temu

Jak zrobić domowe masło klarowane?

... Jeśli do tej pory smażyłeś lub piekłeś potrawy na zwykłym maśle, to najwyższy czas to zmienić! Zacznij używać masła klarowanego - to o wiele zdrowsze! Dzięki klarowaniu z masła pozbywamy się wody ...

dawno temu

Kurczak na 6 sposobów

... Dobrze przygotowane mięso z kurczaka jest smaczne i delikatne. Stwarza też wiele możliwości w kuchni - można je smażyć, gotować, piec, grillować... Jest jednym z najczęściej jedzonych rodzajów mięsa ...

dawno temu

Co o mące mówi nam jej typ?

... mąki - im bardziej jest oczyszczona, tym zawiera mniej składników mineralnych, a co za tym idzie - mąka ma niższy typ. Od typu mąki zależy też jej przeznaczenie - innej mąki użyjemy piekąc tort, innej przygotowując ciasto na pierogi, a jeszcze ...

dawno temu

Słodka jesień - 10 najsmaczniejszych przepisów na tarty z owocami

... Jesienna chandra? Mam na nią niezawodny sposób - słodka tarta z ulubionymi owocami na pewno poprawi ci humor w chłodne, jesienne dni. Zazwyczaj piekę tarty warzywne, ale dziś mam ochotę na nieco ...

dawno temu

Pieczarkowy zawrót głowy. TOP 10 przepisów z wykorzystaniem pieczarek

... Pieczarki to bardzo wdzięczny temat w kuchni. Można je wykorzystywać na wiele sposobów. Świeże świetnie sprawdzą się na surowo w sałatkach. Doskonale smakują także smażone, pieczone czy gotowane ...

dawno temu

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o mące

... Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez mąki – jest jednym z tych produktów, których nigdy nie powinno zabraknąć w kuchni. Korzystamy z niej niemal codzienne - pieczemy z niej ciasta, ciasteczka i chleby ...

dawno temu

Sekrety kuchni chorwackiej

... się na rybach i owocach morza – krewetki, kalmary, ośmiornice, kraby, homary, małże. Poza tym jagnięcina, wieprzowina i warzywa. Większość potraw jest grillowanych bądź gotowanych w wodzie. Mięso ...

dawno temu

Czas na agrest!

... ostudź je. Ubij jajka i połącz je z cukrem tak, by powstała puszysta masa. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem po pieczenia. Teraz dodaj ostudzone już masło i serek waniliowy. Otrzymaną masę ... podziel na dwie części – do jednej dodaj ...

+ Pokaż więcej