Lepimy uszka z grzybami do barszczu
... podawania 12 potraw wigilijnych, zatem żeby ze wszystkim zdążyć, wraz z mamą i babcią, co tylko się da przygotowujemy znacznie wcześniej. Tak jest z wigilijnymi uszkami, które 24 grudnia podajemy ...
... podawania 12 potraw wigilijnych, zatem żeby ze wszystkim zdążyć, wraz z mamą i babcią, co tylko się da przygotowujemy znacznie wcześniej. Tak jest z wigilijnymi uszkami, które 24 grudnia podajemy ...
... Por to niedoceniane warzywo w naszej kuchni. Zazwyczaj używamy go jako dodatku do potraw - zup, sałatek czy surówek. Jednak por może grać również pierwsze skrzypce. Doskonale podkręci smak - surowy doda ostrości, zaś podduszony, blanszowany lub ...
... Fasolka szparagowa to jedno z moich ulubionych letnich warzyw. Tradycyjnie podaje się ją z podsmażoną na maśle tartą bułką. W takiej formie może być osobnym daniem lub dodatkiem do obiadu ...
... ma swoją tajemną recepturę na ten przysmak. Ja jednak proponuję nieco inną wersję tego dania – pieczone pierożki. Złociste, delikatne ciasto wypełnione słodkim farszem. Czego chcieć więcej? Jagodowe ... również pracę trzustki. Jeśli więc jeszcze ...
... drożdżowe, którą znalazłam w przepiśniku mojej babci, ale także garść porad, które udzieliła mi sama autorka tego przepisu i kilka rad ode mnie. Mam nadzieję, że dzięki nim uda się wam upiec idealne ciasto drożdżowe i nie zwariować przy tym - to ...
... "Szybkie rączki" pokazują krok po kroku jak zrobić pyszną zupę grzybową z kremową pianką. Co sądzicie o tym przepisie? Jakie dania chcielibyście zobaczyć w kolejnych odcinkach naszej serii? Więcej pomysłów na zupy znajdziecie tutaj: Zupy w ...
... Czosnek to nie tylko świetna przyprawa,a le również roślina lecznicza, dlatego warto go jeść. Niestety dania doprawione świeżym czosnkiem pozostawiają po sobie przykrą "pamiątkę", a mianowicie ...
... zupę? Możesz także pokroić ją w plastry i podać z gorącym sosem, gdyż świetnie komponuje się z mięsem oraz innymi warzywami. Możliwości jest naprawdę wiele! Poniżej znajdziesz kilka ciekawych propozycji na dania z kalarepy. ... – możesz ją ...
... Pleśniak to ciasto, które pamięta chyba każdy, dziś niestety zapomnieliśmy o nim... Kiedy byłam mała moja babcia w każdą niedzielę przygotowywała pleśniak – był pyszny! To jeden z moich ulubionych ... babcia kiedy piekła pleśniak, najczęściej ...
... Polska kuchnia uchodzi za ciężkostrawną i tłustą. Jednak nie warto rezygnować z tradycyjnych dań. Przygotowałam dla was listę najlepszych dań inspirowanych naszą rodzimą kuchnią. Zapewne są wam ...
... na słone, jak i słodkie dania. Warto wprowadzić ją do jadłospisu przede wszystkim ze względu na liczne składniki odżywcze, które w niej znajdziemy. ...
... Czosnek to jedna z najpopularniejszych przypraw świata. Jego walory smakowe są nie do przeceniania. Czosnek jest ostry i wyrazisty. Pasuje do wielu dań. Pasuje do mięs, zup, sosów, dipów, makaronów ... . Danie można wzbogacić natką pietruszki ...
... Pomidory są bardzo wdzięcznym produktem w kuchni - dzięki nim praktycznie z niczego możesz stworzyć coś przepysznego! Poniżej znajdziesz 5 moich ulubionych przepisów z wykorzystaniem suszonych pomidorów. Dasz się skusić? :) ...
... Czasami najprostsze rozwiązania wydają się najlepsze. Tak jest właśnie w przypadku schabu ze śliwką. To danie to klasyka polskiej kuchni. Nie może się bez niego obejść żadna rodzinna uroczystość ...
... Bataty możemy bez problemu kupić w supermarketach i sklepach warzywniczych. Słodkie ziemniaki można przyrządzać na wiele sposobów - gotowane, pieczone, smażone. W każdej postaci są pełne smaku. Lubią towarzystwo wyrazistych przypraw. Zobaczcie ...
... Nie wyobrażam sobie drugiego dania bez surówki. Dla mnie byłoby po prostu niekompletne. Myślę, że wielu z was podzieli moje zdanie. Surówki najczęściej przygotowujemy z różnych odmian kapusty ...
... W moim rodzinnym domu na stole wigilijnym podaje się dwie zupy - barszcz, bo tak od ponad pół wieku robi babcia, a zupę grzybową, ponieważ taką jada się w regionach, z których pochodzi moja mama ... , ale jak najbardziej postną i godną tego, by ...
... Jak najprościej zrobić masło w domu? Odpowiedź brzmi - w słoiku :). Tak robiła je moja babcia i do dziś pamiętam ten smak - pycha! Niby zwykłe masło, ale satysfakcja z jego zrobienia jest ogromna, o smaku już nie mówiąc... Chcesz się przekonać? ...
... Cudze chwalicie, swego nie znacie. A właśnie, że znamy! :) Dziś mam dla was listę najlepszych dań inspirowanych kuchnią polską. Zapewne są wam bardzo dobrze znane, ale warto odkryć je na nowo. Zatem zapraszam was do wypróbowania moich propozycji ...
... Sezon na spędzanie ciepłych wieczorów przy grillu został rozpoczęty. Jako dodatek do ciepłych dań z całą pewnością sprawdzi się sałatka z grillowanym bakłażanem, pomidorami, mozzarellą - z dodatkiem ...
... Kiedy wybierzemy się do restauracji serwującej niepolskie dania, może się okazać, że złożenie zamówienia będzie bardzo problematyczne. Jak wymówić nazwy takie jak prosciutto, paella, bruschetta, foie ... , wodą gazowaną i kruszonym lodem. OUZO ...
... , gdzie dzieli się przepisami na smaczne i oryginalne dania wyłącznie z warzyw. Nic dziwnego, że jej pierwsza książka kucharska okazała się tak wielkim sukcesem. Znajduje się tam aż 100 przepisów na bezmięsne ... w książce “Obfitość” czuć ...
... . Zarówno frytki, jak i chipsy z batatów stanowić mogą dodatek do dania albo odrębną przekąskę. Przyrządzam je w piekarniku, przyprawiam ulubionymi ziołami, a następnie podaję z sosem czosnkowym – niebo w gębie! ...
... Nie wyobrażam sobie tradycyjnej wigilijnej wieczerzy bez kapusty z grzybami. To jedna z moich ulubionych potraw. Najlepszą robi moja babcia - doprawia ją liściem laurowym i zielem angielskim. Od paru ... lat dodaje także suszone śliwki, które ...