Przełam tradycycję - zupa ogórkowa na 3 sposoby

... Cudownie kwaśna, rozgrzewająca, gotowana na żeberkach - taka powinna być idealna zupa ogórkowa. Tradycyjna, polska, najlepsza. Kojarzy się nam z rodzinnym domem. Gotowały ją nasze mamy i babcie. Ile ...

dawno temu

Co Włosi dodają do rosołu?

... Polski rosół to przede wszystkim bulion, makaron, marchew, pietruszka i zioła – koperek oraz natka. Odrobina pieprzu, soli i gotowe. Włosi do rosołu dodają małe pulpeciki, tradycyjne pierożki, parmezan, a nawet naleśniki. ... Zazwyczaj są bardzo ...

dawno temu

10 pysznych przepisów na wołowinę

... Badania pokazują, że na polskich stołach zdecydowanie za rzadko gości wołowina, dlatego przygotowałam dla was 10 sprawdzonych i pysznych przepisów na wołowinę. Mam nadzieję, że dzięki nim przekonacie się, że warto ją jeść. Smacznego! ...

dawno temu

Kuchenne inspiracje - jarmuż

... Jarmuż przez lata był pomijany i niedoceniany. Mimo bogatej historii i wielu właściwości odżywczych rzadko gościł na polskich stołach. Na szczęście sytuacja uległa zmianie. Dziś warzywo to przeżywa swój prawdziwy renesans. ...

dawno temu

Rosół bez tłuszczu? Tak! Idealny na diecie i jako baza do zup

... Rosół jest dosyć tłustym, tradycyjnym polskim daniem i dla niektórych niedziela bez gorącego, aromatycznego rosołku to nie niedziela ;-) A co z tymi, którzy się odchudzają? Dla nich wersja prawie bez tłuszczu! Zapraszam po przepis - smacznego! ..

dawno temu

Śląskie od kuchni

... Kiedy myślę o kuchni śląskiej, pierwsze co przychodzi mi do głowy to żur, modra kapusta, kluski z dziurką i rolada. Kuchnia śląska to chyba najbardziej rozpoznawalna regionalna kuchnia polska ...

dawno temu

Spaghetti na 7 sposobów

... Spaghetti to typowo włoskie danie, które bardzo często gości na polskich stołach. Jest proste w przygotowaniu, a makaron spaghetti stwarza wiele możliwości smakowych. Poznaj kilka pomysłów jak na bazie makaronu spaghetti (i nie tylko :)) ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Odmiany placków ziemniaczanych

... Placki z tartych ziemniaków to popularne danie w wielu światowych kuchniach. Zobacz czym różnią się niemieckie czy szwajcarskie placki ziemniaczane od tych, które goszczą na polskich stołach. ...

dawno temu

Nie tylko surówka... Przepisy z kiszoną kapustą

... Kiszona kapusta to prawdziwe polskie superfood. Jest źródłem zdrowia, witamin i... naturalnym lekarstwem na wiele dolegliwości. Warto więc jeść ją jak najczęściej i to nie tylko w postaci surówki do dania głównego. Zebrałam dla was najlepsze ...

dawno temu

Kitchen Book TV prezentuje kapuśniak w tradycyjnej czeskiej wersji

... Zelňačka – zelná polévka to nic innego jak tradycyjny czeski kapuśniak. Czym ta zupa się różni od polskiego kapuśniaku? Przekonajcie się sami. Przepis pochodzi z kanału kulinarnego KitchenBookTV na Youtube. Zobacz też inne przepisy na dania z ...

dawno temu

Jarmarki Bożonarodzeniowe 2016 w Polsce - musisz tam być!

... Grudzień to czas świątecznych jarmarków i kiermaszów. Są one organizowane w wielu Polskich miastach. Możemy na nich kupić świąteczne ozdoby, biżuterię, wyjątkowe wyroby rękodzielnicze, a także tradycyjne wędliny, sery, miody itd. Zobaczcie, ...

dawno temu

Darek Kuźniak zdradza jak zrobić łososia w burakach

... Darek Kuźniak, uczestnik pierwszej polskiej edycji Top Chef i sous-chef Wojciecha Modesta Amaro Hell’s Kitchen zaprasza na swój autorski program Crazy Chef Cooking. Darek zdradza tajniki swojej ... kuchni, w której łączy elementy kuchni polskiej ...

dawno temu

Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis

... Karpatka to tradycyjne polskie ciasto. Najlepiej smakuje oczywiście u mamy. Skąd nazwa? Otóż, karpatka to dwa blaty parzonego ciasta, przełożone budyniowym kremem. Ciasto podczas pieczenia zyskuje ...

dawno temu

Orzechowe słodkości, czyli ciasta, ciasteczka i desery z orzechami

... Orzechy to jeden z najcenniejszych darów jesieni, z którego z chęcią korzystamy. Polskie orzechy powinniśmy jeść nie tylko ze względu na ich prozdrowotne właściwości, ale także dla wspaniałego smaku ...

dawno temu

Gofry gofrom nierówne

... Wakacje nad polskim morzem kojarzą mi się z goframi. Już jako dziecko, kiedy jeździłam na kolonie potrafiłam wydać ostatnie pieniądze z kieszonkowego właśnie na gofry z bitą śmietaną i owocami ...

dawno temu

Wiśnie - dlaczego warto je jeść?

... Wiśnie są skarbnicą witamin, przeciwutleniaczy i minerałów - są nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Polskie wiśnie są unikalne - nigdzie na świecie nie znajdziesz tego smaku. Wszystko za sprawą ...

dawno temu

Wuzetka - przysmak powojennej Warszawy

... Wuzetka - chyba nie ma osoby, która chociażby raz jej nie spróbowała. Tym ciastem o tajemniczej nazwie, w latach 40. i 50. zajadali się warszawiacy, a dziś kocha je cała Polska. Czy wiesz skąd wzięła ...

dawno temu

Przepis na zupę grzybową z kremową pianką

... "Szybkie rączki" pokazują krok po kroku jak zrobić pyszną zupę grzybową z kremową pianką. Co sądzicie o tym przepisie? Jakie dania chcielibyście zobaczyć w kolejnych odcinkach naszej serii? Więcej pomysłów na zupy znajdziecie tutaj: Zupy w ...

dawno temu

Sękacz - skarb Podlasia

... na ciasto szybko rozniósł się po okolicy. W 2005 roku podlaski sękacz został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Na wschodnich krańcach Polski trudno sobie dziś wyobrazić wesele bez sękacza ...

dawno temu

Kulinarne hity PRL

+ Pokaż więcej