Niezwykła siła zamknięta w maleńkich nasionach chia. Jak ich użyć w kuchni?

... jako produkt spożywczy. Dziś nasiona szałwii hiszpańskiej zaliczane są do tzw. superfoods – super produktów. Kilka faktów medycznych o chia Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby w codziennej ...

dawno temu

Śniadanie na mieście? Czemu nie

... ulec i przełamać polski zwyczaj jedzenia śniadania w domu. Śniadanie na mieście to recepta na udany dzień dla zapracowanych. ...

dawno temu

Jedzmy jabłka!

... Przypuszcza się, że ojczyzną jabłoni są Chiny – stąd dotarły najpierw do Azji, a następnie do Europy. Na terenie Polski jabłka były znane już za czasów prasłowiańskich mieszkańców Biskupina, a sam ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kurki i jak można je wykorzystać w kuchni?

... Idziemy na grzyby... Pieprznik jadalny, zwany potocznie kurką, liszką, lepiechą to gatunek grzyba z rodziny pieprznikowatych. Kurki występują na terenie całej Polski w lasach iglastych i mieszanych ...

dawno temu

Sekrety kuchni hiszpańskiej

... jako przystawkę nazywaną tapas. A jeżeli myślisz, że pierogi, to polski wynalazek to jesteś w błędzie – praktycznie każdy kraj ma swoje pierogi, Hiszpania także. Są to pierogi o różnych rozmiarach ...

dawno temu

Pierogi, które zawsze się udają

... się także pierogi w wersji wytrawnej: z kaszą gryczaną lub jaglaną, a mieszkańcy wschodniej Polski zajadają się pierogami z soczewicą, z soją, z grzybami i kapustą. Pierogi w wersji słodkiej to specjał ...

dawno temu

Poznaj przepis na pleśniak i przypomnij sobie smak dzieciństwa

... w niektórych rejonach Polski nazywany jest także skubańcem, przekładańcem, strzępcem, fugą lub fugowcem. Jak upiec pleśniak? - porady Aby spód ciasta zbytnio nie nasiąkł sokiem ze świeżych ...

dawno temu

Kulinarna podróż po Włoszech

... włoskiej kuchni. Włosi słyną z zamiłowania do warzyw, a czy wiedzieliście, że wiele z nich dotarło do Polski w XVI wieku dzięki królowej Bonie? To dzięki włoskiej żonie króla Zygmunta Starego Polacy ...

dawno temu

Sekrety kuchni portugalskiej

... i kolendra. Podaje się ją z kromką podsmażonego chleba i jajkiem (koniecznie płynnym żółtkiem). Z kolei canja de Galina przypomina nieco polski rosół, podaje się ją z ryżem lub makaronem i ugotowanym ...

dawno temu

Poznaj zalety kalafiora

... pochodzi z Cypru. Był znany już w starożytności. Zajadano się nimi od Rzymu po Grecję. Do Polski sprowadziła go najprawdopodobniej królowa Bona. Podobnie jak pozostałe warzywa krzyżowe ...

dawno temu

Szczaw - niedoceniane warzywo

... Wykorzystanie szczawiu w kuchni Szczaw znany jest polskiej kuchni od setek lat - w okresie staropolskim najczęściej serwowany był w postaci zupy o lekkim, kwaskowatym smaku. Zawiera wiele witamin ...

dawno temu

Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1

... ślinka, bardzo często pojawia się w książce J.K. Rowling - ulubionym deserem czarodzieja była treacle tart, którą polski tłumacz przetłumaczył jako tarta melasowa... A wiecie jak smakuje melasa? Dość ...