Mrozimy owoce i warzywa na zimę

... Mrożenie żywności to najlepszy sposób, by zimą cieszyć się smakiem pysznych warzyw i owoców, kiedy w sklepach możemy dostać tylko te importowane. Sezon na niektóre z warzyw i owoców trwa na tyle ... krótko, że nim zdążymy się nim nacieszyć, ...

dawno temu

W jaki sposób przyrządzać szpinak, aby zachował najwięcej wartości odżywczych?

... , gruszką, serem pleśniowym i orzechami włoskimi to klasyka gatunku! Nie tylko świetnie smakuje, ale również jest bardzo zdrowa - świeży szpinak zawiera więcej kwasu foliowego niż gotowany. Gotowany ... szpinak Jeśli nie przepadasz za świeżym ...

dawno temu

Blanszowanie - co, jak i dlaczego?

... Blanszowanie to obróbka żywności, dzięki której zachowamy piękny, naturalny kolor, smak oraz większość składników odżywczych warzyw lub owoców, które następnie poddajemy mrożeniu lub dalszej obróbce ... Blanszowanie – dlaczego warto to robić? ...

dawno temu

Poznaj sztuczki, dzięki którym blanszowane warzywa będą idealne

... Blanszowanie polega na potraktowaniu warzyw lub owoców najpierw wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Taka obróbka żywności pozwala zachować jej składniki odżywcze, niepowtarzalny smak i kolor ... . Blanszowanie, choć jest wyjątkowo skuteczną ...

dawno temu

Niezwykła siła zamknięta w maleńkich nasionach chia. Jak ich użyć w kuchni?

... od wieków znane były prozdrowotne właściwości nasion chia, to stosunkowo niedawno szałwia hiszpańska zasiliła półki sklepów ze zdrową żywnością – dopiero w 2009 roku Unia Europejska zatwierdziła chia ... , migdały. Nasiona szałwii hiszpańskiej ...

dawno temu

Zdrowotne właściwości sezamu

... się one słodkim smakiem, a czarne nasiona dodatkowo specyficznym i mocnym zapachem. Czarny sezam można kupić w każdym sklepie ze zdrową żywnością. Zastosowanie sezamu w medycynie i kosmetyce Sezam ...

dawno temu

Co jeść w pracy?

... to najważniejszy posiłek dnia, ale drugie śniadanie jest równie istotne, a naprawdę niewiele potrzeba, by w pracy odżywiać się rozsądnie i zdrowo. Kanapki na bazie pełnoziarnistego pieczywa z dużą ilością ... , banana czy pomarańczę. 281862 Jedz ...

dawno temu

Co można zrobić z cukinii?

... Sezon na cukinię trwa! Najwyższy więc czas wykorzystać to w kuchni i stworzyć niebanalne, przepyszne i zdrowe dania. Pamiętajmy, że to właśnie najmłodsze cukinie są najsmaczniejsze. ... Tarta z cukinią Idealnym pomysłem na szybką i zdrową ...

dawno temu

Tajniki kuchni japońskiej

... Kuchnia japońska zaliczana jest do najzdrowszych kuchni świata, ponieważ przeważają w niej warzywa, świeże ryby i owoce morza. Nic więc dziwnego, że Japończycy są długowieczni, szczupli i do późnej ... można kupić w sklepach z orientalną lub ...

dawno temu

Sezon na botwinkę – dlaczego warto włączyć ją do diety?

... wątroby. Osoby, które prowadzą niezbyt zdrowy tryb życia lub często sięgają po ciężkostrawne potrawy powinny włączyć buraczki do swojej diety, aby wspomóc wątrobę i przyspieszyć usuwanie toksyn ... dodatkiem do zdrowej, wiosennej sałatki. Nic ...

dawno temu

Domowa uprawa kiełków w 5 krokach

... tylko do uprawy gruntowej. Nasiona przeznaczone do domowej uprawy znajdziesz w sklepie ze zdrową żywnością. Kupując je w takim miejscu masz pewność, że nie były one chemicznie konserwowane ani ... (kiełkownicy) – bardzo wygodny sposób. ...

+ Pokaż więcej